2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dissosyatif Kimlik Bozukluğu (Dkb) (Çoklu Kişilik Bozukluğu)
MAKALE #21046 © Yazan Dr.Psk.Erdal USLUER | Yayın Ocak 2020 | 4,106 Okuyucu
Bazı insanlar vardır; ne zaman ne yapacağı belli olmayan, aynı durumlara farklı kişiymiş gibi tepki veren, ani duygu değişimleri olan, dalgın, hayatında belli dönemlerini hiç hatırlamayan…. İşte bu kişiler DKB olabilir.
DKB nedir?
Bir kişide (bir bedende) birden fazla kişilik olma halidir. Normalde tekil ve bütüncül olan zihin, çeşitli nedenlere bağlı olarak ki genellikle bu bir travmadır, bölünerek çoğul ve parçalı hale gelir. Zihnin bölünmesine bağlı olarak bilincin, kendilik algısı ve hafıza bütünlüğü kaybolur. Bedenin kontrolü farklı kişiliklerce ele geçirildiğinde kişi aynı durumlara farklı insanlar gibi tepkiler vermeye başlar.

Dissosyatif bozukluklar içinde yer alan Dissosyatif Kimlik Bozukluğunun temel belirtileri şöyledir:
1. Bu kişiler zihinlerin içinde konuşan ses/sesler duyarlar. Bu sesler iki veya daha fazla olabilir. Bu insanın kendi iç sesi aile karıştırılmamalıdır. DKB’de bahsedilen sesler kişinin kendisine ait olmayıp başkalarının konuşması gibi gelir.
2. Ani duygu değişimleri gözlenir bu kişilerde. Adeta aniden içinden başka bir insan çıkar ve sizinle konuşmaya başlar. Genellikle bu insanlar dengesiz olarak tanımlanır. Böyle tepkiler Borderline kişilik bozukluğu ve Bipolar hastaları ile karıştırılmamalıdır.
3. DKB sorunu olanların hafızalarında belli dönemler blok olarak silinir. İki yıl önce gittiğiniz tatile ilişkin hiçbir şey hatırlamayabilir. Bu kişiler hayat hikayelerini kesintisiz olarak hatırlamazlar adeta filmde kopmalar olur. Çok dalgın olurlar ve sizinle aynı ortamda iken dalıp giderler.
4. Genellikle çok hayal kuran ve dikkatleri dağınık olan insanlardır DKB sorunu olanlar. Bu kişiler çocukluk yıllarında dikkat eksikliği tanısı alabilir ama genellikle verilen tedaviler etkili bir sonuç vermez.
5. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilere bazı psikolojik rahatsızlık tanıları konabilir. Tedavi için başlanan antipsikotik ilaçlara cevap vermezler.
Nedeni:
DKB, yaşanılan zorluklar karşısında zihnin bölünerek baş etme stratejisi sonucunda gelişir. Çocuklukta bir zorlukla karşılaşılınca insanlar bu zorluklarla başa çıkmak için bir yol bir strateji geliştirirler. Örneğin bir çocuk yaptığı bir yaramazlık sonucunda annesinden dayak yememek için şirinlik yapabilir, bir başka çocuk yalan söyleyebilir bir başkası ise üste çıkarak annesini suçlayabilir. Çocuğun seçtiği yol işe yararsa, bu strateji benzer durumlarda kullanmaya başlar.

Bazı çocuklar da bir zorlukla karşılaşınca unutmayı seçerler. Özellikle cinsel taciz, ağır ihmal ve istismar durumlarında. Çocuk o olayı unutur ama o travmayı yaşayan bir parça zihinde hep kalır. Böyle durumlarda zihnin bir parçası o acıyı yaşayan olarak kalır. Yani zihin bölünerek kendi içinde bir kişilik daha oluşturur. Bundan sonra bu çocuk zorlandığı her durumda bu yolu seçerek zihninin içinde birden çok kişilik oluşturur. Bu kişilikler günün belli anlarında bedenin kontrolünü ele geçirirler. Oluşan alt kişiliklere alter denir. Alterlerin yaş, beden, meslek, cinsiyet … algıları faklı farklı olabilir.
DKB’nin ana nedeni ergenlikten önce, (yaklaşık 12 yaşından önce) yaşanan ve baş edilemeyen travmatik yaşantılara dayanır. Bu zorlayıcı yaşantılar; cinsel taciz, tecavüz, anne baba arasındaki sürekli geçimsizlik, hastanede yatmayı gerektiren bedensel bir hastalık, sürekli anne ve ya babadan ya da bakım veren birinden dayak yeme, aşırı eleştirilme ve sürekli çocuğun psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarının görmezlikten gelinmesi durumları olabilir.
Tedavisi:
Dissosiyatif kimlik bozukluğunun temel tedavisi psikoterapidir. Bazı vak’alarda ilaç tedavisi ile desteklenebilir ama tek başına ilaç tedavisi ile iyileşmez. İlaç tedavisi, DKB ile komorbidite olan rahatsızlıkların olması durumunda kullanılır. Farklı terapi yöntemleri ile süreç götürülebilir ancak alterlerin travmatik anılarının çözülmesinde EMDR tedavisi etkili sonuçlar vermektedir.

Tedavi süreci, alter sayısı, travmaların çokluğu, cinsel taciz-tecavüz olma durumlarına ve kişinin psikoimmün sistemine (psikolojik sağlamlılık durumu) bağlı olarak değişmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dissosyatif Kimlik Bozukluğu (Dkb) (Çoklu Kişilik Bozukluğu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Erdal USLUER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Erdal USLUER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdal USLUER Fotoğraf
Dr.Psk.Erdal USLUER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Erdal USLUER'in Makaleleri
► Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dissosyatif Kimlik Bozukluğu (Dkb) (Çoklu Kişilik Bozukluğu)' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkinin Kaderini Yazmak Aralık 2017
► Bir Narsistle Yaşamak Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:33
Top