2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anaokulu Bitiyor! ya 1. Sınıf ? Okul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
MAKALE #20698 © Yazan Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK | Yayın Ağustos 2019 | 2,148 Okuyucu
Her çocuğun ilköğretime hazırbulunuşluk düzeyi farklıdır. İlköğretim yaşı gelen her çocuk ilköğretime hazır demek değildir. Çünkü yaş kriteri ilköğretime hazırbulunuşluk düzeyine karar vermemiz için yeterli bir kriter değildir.

Okul olgunluğu seviyesine gelmiş çocukta gözlemleyebileceğimiz alanlar;
• Duygusal gelişimi
Sosyal becerileri
İletişim becerileri
Bilişsel gelişimi
Genel bilgi düzeyi
Motor gelişimi ‘’Küçük ve büyük kas becerilerinin gelişimi’’

Olgunluk düzeyi aynı aya gelmiş iki çocuk için aynı olamayabilir. Çünkü yetiştirilme tarzı, genetik yapı çocuğun tüm gelişim düzeyleri birbirinden farklıdır.

Okul Olgunluğu Testi Okula Hazırbulunuşluk Düzeyini Ölçmede Yeterli mi?



Bu test bize ince motor, bilişsel durumu ve çocuğun genel bilgi düzeyi hakkında bilgi verir. O yüzden test esnasında uzman kişinin kas becerileri ile ilgili gözlemi önemlidir. Ayrıca bu kriterlerin dışında çocuğun anaokulu geçmişi var ise anaokulu öğretmeni ve anaokulu psikoloğunun gözlem ve yorumları da çok önemlidir.

Peki siz çocuğunuzla ilgili hangi soruları kendinize sormalısınız?
Çocuğumun duygularını kolaylıkla ifade edebilir mi?
Çocuğum tuvalet ihtiyacını yalnız olarak karşılayabilir mi?
Çocuğum tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra kişisel temizliğini ve bakımını yapabilir mi?
Çocuğumun okul araç gereçlerine ve özel eşyalarına sahip çıkabilir mi?
Çocuğumun yaş grubunun bilmesi gereken sözcük dağarcığına sahip mi?
Çocuğumun verilen yönergeleri anlayıp takip edebiliyor mu?
Çocuğumun konuşurken tüm sesleri rahatlıkla çıkarabiliyor mu?
Çocuğumun yaşına uygun olarak verilen sorumlulukları, zorlanmadan yerine getiriyor mu?
Çocuğumun dinleme becerisine yeterince sahip mi?
Çocuğumun büyük-küçük, sağ-sol, uzun-kısa, ağır- hafif gibi basit kavramları ayırt edebiliyor mu?
Çocuğumun kaba motor ve ince motor gelişimi yaşına uygun mu?

En önemlisi de çocuğunuz ilkokul ile ilgili ne biliyor? Çocuğunuz okul algısı ne? Bu soruları çocuğunuzla birebir iletişim kurarak onu heyecanlandıracak cümleler ile okulu anlatabilir 1.sınıfa başlayacağı okula götürüp okulu orada da birlikte de deneyimleyebilirsiniz.

Okul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?



Bir eğitim yılının daha sonuna gelirken ebeveynlerin aklındaki soru işaretlerinden biride okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz konusudur.



Ebeveynler çocuklarının gelişimlerini destekleyecek doğru seçimi yapma konusunda kaygılı ve soru işaretleri dolu bir süreçten geçerken öncelikler kişiler arası değişkenlik yaşıyor.



Ebeveyn olmak hayat boyunca çocuğun değişen ve gelişen ihtiyaçlarını fark ederek bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için imkan veren ayrıca çocuğun yaşamında destek ve yön veren eden kişiler olmaktır.



Özellikle ilk kez okula gidecek çocuklar için eğitim kurumunu belirlemek çok daha zor görünebilir ebeveynlere.



Bu konuda en önemli ölçütlerden biri eğitim kalitesi fakat aranılan kaliteyi okulun fiziki şartlarına veya okulun bulunduğu semte eve yakın olması gibi özelliklere bağlı kalınmadan okulda görevli olacak öğretmenler hakkında eğitim durumları ve meslek aşklarına dair bilgiler edinmek ile başlayabilirsiniz. Çünkü meslekte geçirilen tecrübe ile eş değer değildir



Okul seçimi yaparken adım adım bakmamız gereken özellikler:



*Beklentiler ve ihtiyaçlar



Ebeveynler çocuğun özellikleri ya da ihtiyaçları bildikleri ve aynı zamanda da kendilerinin sahip olamadıkları fırsatları onlara sunmak isterler.
Okul seçimi yaparken sadece beklentilere göre yapılan seçim geniş zaman diliminde hayal kırıklığına neden olabilir.
İhtiyaçları belirleme konusu ise çocuğun bireysel özellikleri bilmekten geçer. Bu konuda çocuğunuzun ihtiyaçlarını notlar almanızı öneririm.



*Eğitim Kurumunu Tanıma Aşaması
Bu aşamada okulun genel vizyonu, yabancı dil eğitimi, kütüphane, teknolojiyi, kullanma, sosyal etkinlikler, rehberlik hizmeti, fiziki ortam, sağlık ve güvenlik özellikleri önemlidir.

*Okulun Genel Vizyonu
Okulun, öğrencilerini akademik ve sosyal yönden gerçek anlamda ulusal ve uluslararası toplumların bireyleri olarak yetiştirmesi önemlidir. Bu anlamda okul eğitim anlayışı her alanda öğrenme ortamı oluşturabilen yapıda olması gerekmektedir.



*Yabancı Dil Eğitimi
Okulun yabancı diller eğitimi konusunda tutumu önemlidir. Bildiğimiz gibi küçük yaşlarda başlayan yabancı dil eğitimiyle çocuklar daha etkin ve kalıcı bir biçimde dil öğrenebiliyorlar.



*Kütüphane
Okulun kütüphanesini ziyaret etmeniz size karar verme aşamasında güzel bir alan olacaktır.



*Teknolojiyi Kullanma
Teknolojik sınıf donanımlarına bakarsak, akıllı tahta gibi araç gereçler, eğitim ortamında öğrenme sürecini olumlu etkiler.



*Sosyal Etkinlikler
Okulun sadece öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflememeli paralel olarak spordan sanata bir çok alanda öğrenciyi geliştirmesi ve desteklemesi gerekir.



*Sosyal Sorumluluk Projeleri
Okulun destek vereceği sosyal sorumluluk projeleri öğrencilerin sorumluluk bilincini geliştirmesinde yardım edecektir.



*Rehberlik Hizmeti
Okulda rehberlik birimi tarafından aileleri ve öğrencileri bilgilendirecek seminerler, öğrencilerin durumlarıyla ilgili düzenli olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarının yapılıp yapılmadığı ebeveyn tarafından araştırılmalıdır.



*Fiziki Ortam
Okulun genel hijyeni önemlidir. Okulu gezme aşamasında bu konu ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.



Ayrıca öğrencinin teneffüslerde kullanabilecekleri alan ve bu alanda gerçekleştirebilecekleri faaliyetleri yaş gruplarına göre fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek alanların olup olmadığını incelemenizi tavsiye ederim.



*Sağlık
Okulda sağlık sorunları ile karşılaşıldığında ne yapılıyor? Okulda düzenli olarak doktor, hemşire ya da sağlık uzmanı bulunuyor mu? gibi soruları sormanız karar verme aşamasında sizlere yardım edecektir.



*Güvenlik
Çocuklar tehlikelere açık olduğundan okulda güvenlik önemleri alınıp alınmadığını sorgulayarak fikir sahibi olmaya devam edebilirsiniz okul gezinize devam ederken.



Sevgili ebeveynler unutmamalısınız ki,
Okul seçimi ile ilgili dikkate alınması gereken okulu tanıma aşamasında baktığınız tüm bu özellikler, çocuğunuzun her yönüyle doğru bir gelişme sürecini yaşaması için son derece önem taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anaokulu Bitiyor! ya 1. Sınıf ? Okul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrak YÖRÜK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berrak YÖRÜK'ün Yazıları
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Anaokulu ve İlkokul Seçimi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anaokulu Bitiyor! ya 1. Sınıf ? Okul Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gece Terörü Ağustos 2019
◊ Korku ve Fobi Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:17
Top