2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eş Seçimi: Evleneceğiniz Kişileri Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
MAKALE #9406 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ağustos 2012 | 8,469 Okuyucu
Evlilik sürecinde eş adaylarının birbirlerini adeta süzdükleri, bir dizi çözümleyici analizlere tabi tuttukları görülür. Ömür boyu sürmesini istedikleri bir evlilik için eş seçimi söz konusu olduğundan bunu normal karşılamak gerekir. Ancak bu işin belli başlı parametreleri, bazı usul ve tekniklerinin olması da gerekmektedir. Yoksa ortaya herkesin kendine has bazı taktik ve tekniklerle iş yapacak olması gibi bir durum çıkar ki bu, sonuç açısından en azından herkes için çok da sağlıklı olmaz.

Bu yazımda evlilik öncesindeki tanışıklık sürecinde müstakbel eş adaylarının birbirlerinin genel yapı ve karakterleri hakkında daha doğru fikir sahibi olabilmeleri için gerekli olduğunu düşündüğüm bazı ipuçları ve teknikler vereceğim.

Öncelikle müstakbel adayın görüşmenizde size olan ilgisini ve sevgisini öğrenmeye çalışın. Lakin burada duyacağınız her söze yüzde yüz bir güvenle itibar etmeniz tavsiye edilmez. Çünkü dil dediğimiz organ her zaman için illa ki kalpteki gerçekleri söylemek durumunda değildir.

Yine sevgi meselesi açıldığında muhatabınızın sizi çok sevdiğini, sizin için her şeyi yapabileceğini söylemesi -velev ki bu tepki her ne kadar ağızları kulaklara vardırsa bile- çok da hayra yorulmamalıdır! Burada makbul olan anlayış, “Sevgi önemli ancak sevgi hayattaki her şey demek değildir. Sevgi dışında da bazı gerçekler vardır. Sevgi kuşkusuz ki önemlidir, lakin dediğim gibi, en az onun kadar önemli olan başka şeyler de vardır” demesidir. Ancak partneriniz aslında böyle düşündüğü halde bunu o an için hatırlayamadığı yahut düşünemediği için bu şekilde ifade etmemiş de olabilir. Bu olasılığa karşı ona sevgi işinin bu boyutunu yönlendirme yapmadan hatırlatın. Buna rağmen hala gözü kara, hala sevgi de sevgi diyorsa, halen ben başka da bir şey tanımam havasında ise değerlendirme – not defterinize bir eksi puan düşün derim.

Sonra aile meselesini açın! Unutmayın ki bir eşin yeni kuracağınız ailedeki yaklaşım çizgisi içinde yetiştiği ailedekinden pek de farklı olmayacaktır. Çünkü hiçbir eş evlenir evlenmez adeta sihirli bir değnek değmişçesine değişmez.

Çok sevdiği eşi hatırına bile!

Dolayısı ile ailesinden nasıl bahsettiğine titizlikle odaklanın! Ailesini nasıl algılıyor, ilişkilerindeki sıcaklık ne boyutta, aile içi bireylerin birbirlerine olan ilgisi ve saygısı hangi düzlemde, bunları öğrenmeye çalışın.

Babasının annesine karşı hangi hataları olduğunu sorun mesela! “Babam harika biridir” gibi hamasi cevaplar veriyorsa şayet partneriniz büyük bir ihtimalle (istisnalar kaideyi bozmaz elbette) popülist, nabza göre şerbet veren, ucuzca yalan söyleyebilen, atı alıp Üsküdar’ı geçince değişmeye namzet biridir. “Hiç hatalı bir tarafı olmadı mı” dediğinizde halen inat ediyorsa ikinci eksi puanı da haneye ekleyin.

“Babamın bazen şu huyları…” falan diyorsa yine hemen inanıp da ne kadar dürüst biri demek için fazla acele etmeyin. Peki sence orada nasıl davranmalıydı, en önemlisi de niçin öyle davranmalıydı sorularını da iliştirin, iletişiminizin ucuna! Vereceği cevap elbette ki benzer durumlarda öyle davranacağını yüzde yüz garanti etmez lakin en azından dağarcığında sağlıklı çözüm alternatifleri bulunduğunu gösterir ki bu hiç yoktan daha iyidir. Çünkü dağarcığında daha mantıklı çözüm alternatifleri olmayan birinin dünyasında bunları var etmeye çalışmak olanları harekete geçirmekten her zaman için çok daha zordur!

Sonra günümüzdeki evliliklerin baş belası olan aldatma meselesini irdelemeye geçin. “İlerde beni aldatır mısın” gibi cevabı dünden hazırlanmış bir soru sormak yerine, “Neden aldatmazsın” şeklinde tersten sorarak girin bu konuya! Böylece karşıdakinin savunma duvarları hazırlıksız yakalansın, haliyle ortaya sağlıklı ipuçlarının sızma olasılığı artsın! “Asla yapmam” diyorsa yüzde yüz bir iradem var demeye çalışıyordur. O zaman bu iradesini test etmeye çalışın! Paraya karşı, giyinmeye – kuşanmaya karşı, inandığı değerlerin hayata geçirilmesine karşı gösterdiği iradesine bakın mesela! Buralarda iradeyi kullanma noktasında sıkıntı varsa cinsellik gibi zaten doğuştan bir güdü olan potansiyele mevcut iradesiyle nasıl karşı koyabileceğini kara kara düşünün sonra da!

Ardından acıma duygusunu sınayın. Acıma duygusu bir eşte en az sevgi ve saygı kadar aranması gereken bir özelliktir. Çünkü uzun evlilik hayatınızda sevginizin sarsıntı geçirdiği, alabora olduğu nice ara dönemler olacaktır ve evliliğinizi işte bu zorlu süreçlerde sadece ve sadece söz konusu merhamet hissi kurtaracaktır.

Paraya fazlaca düşkün, makam ve mevkisini vurgulayan, dedikodu yapan birisiyse merhamet duygusu büyük olasılıkla sorunludur! Dediğim gibi, bu duygu yoktur demiyorum; sadece sorunludur diyorum. Sorunlu bir merhamet hissi hiç olmayan bir merhametten daha tehlikelidir. Bazı bahanelerle devreye sokulacak savunma mekanizmalarıyla kolayca devre dışı bırakılabilir çünkü! Bahane bulmak ise insanoğlu için çerez çıtlatmak kadar kolaydır. Yeter ki istesin! Merhameti sorunlu ise bunu bir biçimde ister, istediği için bulur, bulduğu için de savunma mekanizmaları girer devreye, bir de bakarsınız evliliğiniz alabora olmuş!

Size karşı aşırı özenli davranıyorsa, “Aaaa çok kibar biri” demeyin, biliniz ki doğal değildir sadece; kendisini fazlasıyla kasıyordur. Haliyle biriktiriyor, patlamak için gün sayıyordur! Bu abartılı yaklaşım sürdürülebilir değildir, geçici olarak takınılan bir pozdur. Aslında bu bir yönüyle böyle bile olsa başka açıdan olumlu bir vasfın da göstergesidir. En azından kendisini biraz olsun zorladığında davranışların en zorunu bile hayatına geçirebildiğini ortaya koyar! Bu yönüyle çok da yabana atılmaması gereken bir göstergedir ayrıca. Biri olumlu, diğeri ise olumsuz iki şeyin göstergesi yani. Bu durumda tercih sizin tabi ki!

Aceleci mi değil mi… Bu da çok önemlidir. Telaşlı mı soğukkanlı mı… Bu da… Aceleci ise tez kızabilen ancak çabuk barışan biri olma ihtimali yüksektir. Soğukkanlı ise romantik olması, ince bir ruh taşıması, fazla özenli hareketlerde bulunması biraz zayıflamış bir ihtimaldir denilebilir.

Cimrilik…

Cimri bir erkek beş kuruş etmez. Böyle birinden Ediz Hun olsa mümkün değil, kıl kaparsınız. Dahası hemen soğur, sonra da geçen seneleriniz için kendinize lanetler okumaya başlarsınız. Kız arkadaşına bir simit parasını bile verdiren bir üniversite öğrencisinin bu illetini öğrenci olma gerçeği bile asla değiştiremez. Arkadaşına simit alacak imkanı olmadığı halde kendisine bir kız arkadaş edinmişse ayağını yorganına göre uzatmıyordur ayrıca. Ya da tembeldir. En azından gidip akşamları bir yerde nöbet tutabilir, yine de bir bayana simit parasını verdirmezdi yoksa. Ayrıca onuru da zayıftır böylelerinin. Hele hele sizle yol boyunca sarılarak, adeta baş başa imişsiniz gibi yürüyorsa bilin ki sizi günahı kadar sevmiyor, çünkü kıskanmıyordur. Haliyle sahiplenmiyordur. Bu manada erkeksi duyguları sorunlu olan bir kişiyle birliktesinizdir en fazla. Bir süre sonra bu tipler gözünüze et yığını yahut çam odunu gibi görünmeye başlar. Kişiyi sevdiren günümüzde fiziği ise de en azından bu oluşan sevgiyi yaşatan şeyin kişilik olduğu gerçeği halen değişmemiştir.

En önemlisi de partnerinizde mutlaka ama mutlaka eksikler, sorunlar bulunacaktır. Dolayısı ile bu gerçeği daha baştan göze alarak çıkın yola! Çünkü ne siz meleksinizdir, ne de o! En iyisi mi bunları sorun etmemek, normal olduğunu bilerek yaşamaktır. Sorun edilmemiş sorunların sorunsuzluktan hiçbir farkının bulunmadığını geç olmadan görebilmek, bu bakış açısını yol yakınken yakalayabilmektir. Her sorunu yaratanın bazı olumsuzluklar veya eksiklikler değil, bu olumsuzlukları veya eksiklikleri sorun olarak görme hatamızın beslediği hatalı düşünce işlemleri olduğunu hiçbir zaman unutmamaktır.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eş Seçimi: Evleneceğiniz Kişileri Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     21 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eş Seçimi: Evleneceğiniz Kişileri Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top