2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum İçin Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
MAKALE #4587 © Yazan Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ | Yayın Şubat 2010 | 5,837 Okuyucu
ÇOCUĞUM İÇİN ANAOKULU SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Çocuk için okula başlamak (ister okul öncesi ister ilkokul olsun), bir sürü yeni deneyim elde edeceği yeni bir dünyaya girmek anlamını taşır. Bu dönemde alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısı ve diğer pek çok alandaki yazgısını belirleyeceğinden oldukça önemlidir. Bunlardan biri çocuk, diğeri aile boyutudur. Burada çocuk boyutu ile kastedilen, çocuğun gideceği okulu seçmesi değildir.
Bu yaştaki çocuk böyle önemli bir kararı alabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta değildir. Çocuk boyutu ile kastedilen, okulun yapısının, eğitim felsefesinin çocuğun özelliklerine ve ihtiyaçlarına yanıt verip veremeyeceğinin belirlenmesidir. Çocuğu tanımak; onu doğru yönlendirmek, yolunda gitmeyen durumlar ile ilgili erken önlem almak, özel ilgi ve yeteneklerin keşfedilmesi ve değişen çocuk davranışları karşısında değişiklikler yapmak açısından önemlidir. (Yavuzer,1999.179)
Okul öncesi eğitime, anaokuluna veya daha yaygın kullanıldığı şekliyle yuvaya başlama dönemi hem çocuk hem de ebeveynler açısından önemli ve zaman zaman zor bir süreçtir. Çocuk ilk kez ailesinden ayrılmakta, yapılandırılmış, kuralları olan bir ortamda bulunmakta ve sosyal anlamda ilk önemli sınavını vermektedir. Yuvaya başlama yaşı, çocuğun ve ailenin bu süreci nasıl geçirdikleri ve uyum süresi her çocuk, aile ve yuva için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ancak genel olarak çocuğun yaşıtlarıyla birlikte olabildiği, oyun kurabildiği, kurallara uymayı öğrenebileceği bir dönem olarak 3 yaş civarında çocukların bu deneyime hazır olduklarını söyleyebiliriz. Bireysel olarak değerlendirildiğinde ise çocuğun genel gelişim değerlendirmesi (dil, motor, sosyal-duygusal gelişim düzeyi) ve çocuğun okul için yeterli olgunluk ve beceri düzeyine erişip erişmediği dikkate alınmalıdır. Ayrıca aile içi ilişkiler (özellikle anne çocuk ilişkisi ), ailenin çocuğun bu ilk sosyal deneyimini algılayışı, yuvadaki ortam, öğretmen ve öğrencilerin tavır ve tutumları çocuğun uyumunu etkileyen faktörler arasındadır. (Salgın,2006)

Ana Okulu İlgili Alacağınız Bilgiler
Ø Okulun belirli bir kurumdan lisansı yani izni var mı? Yani yasal mı?
Ø Okulun sponsoru var mıdır? Kimler tarafından işletilmektedir?
Ø Okulun Yöneticisi kimdir? Eğitimi nedir? (Okul öncesi eğitim kurumlarında Psikolog, Çocuk Gelişimci, Sosyal Hizmet Uzmanı gibi eğitim almış kişiler yönetici olabilir. Yönetici vasfındaki kişilerin sürekli okulda bulunup bulunmadıklarını kontrol edin. Sadece bir psikologun diplomasını kullanarak çalışan okullara karşı dikkatli olun.).
Ø Güvenlik önlemleri alınmış mı?
Ø Yangın söndürme sitemi ve yangın merdiveni var mı?
Ø Deprem hasar raporu var mı?
Ø Okulun bulunduğu mekân trafik yönünden uygun mu?
Ø Okulun fiziksel koşulları yeterli mi?
Ø Bahçe ve uygun bahçe oyuncakları var mı?
Ø Oyuncaklar güvenli, yaş grubuna uygun ve yeterli mi?
Ø Okulun sağlığa uygunluk şartları yeterli mi?
Ø Yemek listesi var mı?
Ø Yiyecekler okulda mı hazırlanıyor?
Ø Mutfak ve temizlik personelleri ayrı mı?
Ø Okulda çalışanlar kimlerdir?
Ø Çalışanlar okulun bağlı olduğu kurum tarafından onaylanmış, gerekli eğitime sahip, sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmakta mı?
Ø Okulda çalışan personelde çok sık değişim yaşanmakta mı?
Ø Okulun eğitim felsefesi nedir?
Ø Problem anında yaklaşım nasıl olmaktadır?
Ø Öğretmenler hizmet içi eğitim alıyorlar mı?
Ø Okulda ortak bir eğitim anlayışı sağlanmış mı?
Ø Eğitim programı, günlük program nasıl?
Ø Eğitim programı çocuğun gelişimi için yeterli mi, yaratıcılığı destekliyor mu?
Ø Okulun disiplin anlayışı nasıl?
Ø Hangi aktiviteler yer almaktadır?
Ø Çocuk ve programlar ile ilgili size düzenli bilgi aktarımı yapılıyor mu?
Ø Çocuğun okula kabul edilme koşulları nelerdir?
Ø Okul hangi yaş grubuna hizmet vermektedir?
Ø 0–2 yaş grubuna hizmet veriyorsa, bir hemşire okulda sürekli bulunuyor mu?
Ø Bebek grubu için ayrıca düzenlenmiş bir oda ve sabit yataklar var mı?
Ø Kaç çocuğa bir öğretmen düşmektedir?
Ø Çocuklar yaş gruplarına ayrılmış mı?
Ø Yarım gün veya part time seçenekleri var mı?
Ø Tam gün eğitimi ve saatleri neler?
Ø Karşılaşılan sorunlarda danışmanlık hizmeti alınabiliyor mu?

Okul seçimi elbette ön hazırlık gerektiren bir süreçtir. Ancak, bu ön hazırlık dönemi, asla abartılı bir şekilde geçirilmemelidir. Çocuk bu konu ile ilgili fazla bir bilgi ve hisse sahip olmadığı için, kendi adına yapılan bu koşuşturmaya anlam veremez, anne babasının telaşlı ve heyecanlı olduğunu algılayabilir. Bu durum çocuk açısından kaygı verici bir tablo yaratabilir. Bu nedenle okul seçiminde titizlik gösterilmeli ama abartılı tepkilerden kaçınılmalıdır.

KAYNAKÇA
Ø Yavuzer, Haluk “Anne Baba Ve Çocuk” Remzi Kitapevi, 1999.
Ø Salgın, Ayşegül “Çocuğum Anaokuluna Hazır mı?” Acıbadem Hastanesi, 2006.
Ø www.annebebek.com





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum İçin Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaaddin DEBGİCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
Denizli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi186 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin Makaleleri
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum İçin Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:21
Top