2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Yazıyı İyi Anla
YAZI #4844 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Haziran 2018 ÇOK OKUNUYOR
Size kurtulmak istediğiniz psikolojiyi yaşatan hasta oluşunuz ve o hastalığın belirtisi diye öğretilen bazı belirtiler değildir; hatalı öğrenmeler, yanlış kodlanmalardır. Hatalı algılarınız, yanlış inançlarınızdır. Aynı belirtiler, söz gelimi ani kalp ritmi artışı merdiven çıkarken de vardır ancak hiç bir psikoloji üretmez. Bakın insan beyni hastalık yokken de belirti üretiyor. Bakın insan bir belirtiden sırf o belirti ortaya çıktığı için etkilenmiyor. Onu nasıl algılıyorsa o yönde etkileniyor.

Bir insan bir fareyi yılan diye algılarsa yılan görmüş gibi etkilenir. Gerçekte o hayvanın fare olmasının hiç bir önemi kalmaz. Çünkü insan gerçeğe değil, algıladığına tepki verir. Psikiyatri işte sonuç yaratmada bu kadar etkili olan bir inanç faktörünü senelerdir acımasızca yok sayıyor. Ver ilacı yolla. İlaçla algı mı değişir? İyi niyet hani nerede? Ondan sonra İzzet Güllü niye bu sektörle uğraşıyor. Kimle uğraşayım? Leyla ile Mecnun dizisinin önümüzdeki haftaki konusuyla mı?

Bir insan ortaya koyduğu bir eylemi beynine ne kadar ayıp ve günah diye kodlamış ise o kadar çok etkilenir. O eylemi işlediği için mi? Hayır. O eylemin ayıp ve günah olduğu yönündeki algısı ne kadar kuvvetli ise o eylemden o oranda fazla etkilenir. Aynı eylemle ilgisi algısı farklı olan, bunu ayıp veya günah diye kodlamayan, öyle algılamayan birisi o eylemden hiç etkilenmez.

İşte statüko bu muazzam algı faktörünü yok sayıyor. Meseleyi sadece serotonine, ilaca indirgiyor. İlaçla algı düzelir mi? Ondan sonra oturup özür dileyeceği, hatasından döneceği yerde doz artır, olmadı aynı gurup ilaçtan bir tane daha ilave et yani sivri biberin yanına dolmalık biber de ekle, insanlar farklı bir ilaç aldığını zannetsin, böylece insanların hem itimadını hem de umudunu sömür, zamanını çal. Adı da ruhsal tedavi olsun. Psikiyatri bu çarpıtmaya mahkum. Mesleki varlığını bu çarpıtmaya borçlu o. İnsan psikolojisinin, toplum ruh sağlığının en büyük düşmanı psikiyatridir. O var olduğu sürece dertlerimiz bizi daha çok etkilemeye, daha fazla insan dert sahibi olmaya mahkumdur. Bir gurup ilacı yaşatmak için psikiyatriye gerek yoktur. İlaca ihtiyacı olan, alkol etkisine ihtiyaç duyan sarıkantoron kullanır. Aynı sonucu, aynı alkol etkisini daha az maliyetle daha az yan etkiyle almak varken bir sektör neden yaşatılır ki? Bir meslek sırf varoldu diye bunca yalanına ve sömürüsüne rağmen yaşatılmak zorunda olmamalıdır.

Konumuza devam edelim. Örneğin korku algınız ne kadar bozuk ise bir korkudan o oranda çok etkilenirsiniz. Ve bu sektöre itimadınız ne kadar fazla ise bir korkudan o kadar çok korkarsınız. Bir insana ne kadar çok güvenirseniz onun yalanı sizi o kadar çok etkiler.

Bu sektör azı duygu, çoğu hastalık diyerek korku, kaygı gibi en doğal insani duygularımızla bilinçaltımız arasında kaygı ve korku koşullanması yaratıyor. Bu sebeple de siz bir kaygı veya korku yaşarken bunu kötü, olumsuz bir yaşantı, bir hastalık işareti, hatta hastalığın kendisi olarak görüyor, öyle yorumluyor, bundan bir felaket anlamı çıkarıyor, haliyle de daha fazla etkileniyorsunuz.

Panik atak, takıntı veya anksiyete. Hatta depresyon... Hepsinde ortak olan faktör hatalı kaygı ve korku algısıdır. Kötüyüm, çok etkiliyor diye tanımladığınız yaşantının odak noktasında ya kaygı var ya sıkıntı var ya da korku. Bunların anormal belirtiler değil, çoğu zaman bizi koruma amacı taşıyan bir duygu biçimi olduğunu ne zaman öğreneceğiz?

Azsa da duygu çoksa da duygu. Bir duygunun azı duygu ise çoğu da duygudur. Duygudan kim korkar? Onu hastalık, kötü bir yaşantı, felaket olarak algılayan kişiler. Bu korku ve kaygı koşullanmasını sektör yarattı. Yarattığı yetmedi bir de yaşatıyor. Seni şu şu belirtiler etkiliyor, gel seni tedavi edelim, bu kaygından, bu korkundan (yani yağmurdan) kurtaralım diyerek bu hatalı öğrenmeleri, hatalı algıları hem beslemeye hem de daha da derinleştirerek yaşatmaya devam ediyor.

Ortada bir şey yok. Ortada ya sıkıntı var ya kaygı var ya heyecan var ya korku var. Bunların hepsi duygu. Sadece bir duygu. Tekrar soruyorum: Duygudan kim korkar? Onu bir felaket zanneden insanlar korkar. Bir fareden kim korkar? Onu yılan zanneden insanlar. Çare o farenin yılan olmadığını öğrenmek, bu yöndeki hatalı algıyı ve inancı değiştirmektir. Fare ile savaşmak, fare kovalamak, fareden kaçmak değil.

Evlilikte heyecan bitti diye psikoloğa, sınav öncesinde ise heyecan çıkktı diye psikoloğa koşarız. Neden? Evlilikteki heyecanı güzel bir duygu diye kodlamışızdır. Sınav öncesindeki heyecanı ise kötü, zararlı diye kodlamışızdır İnsan beyni, bilinçaltı kodlandığı yönde psikoloji üretir. Bu örnek senelerdir anlatmaya çalıştığım hakikati anlatmaya bence tek başına bile yeter. Hatta artar bile. Peki bizi kim kodluyor? Çevremiz, statüko, okuduklarımız, işittiklerimiz.

Basit, ufacık bir soru sorsanız size resmi giriş yapmadan cevap vermeyenler sabahtan akşama kadar ekranlarda programlar yaparak kodluyorlar sizi. Açıp okuyun yazılarını, makalelerini. İzleyin videolarını. Çözüme dair kayda değer tek bir ipucu veriyorlar mı? Varsa yoksa hangi belirti varsa hangi sorun vardır, hangi sorun varsa hangi yerden yardım almalısınız. Tek gaye, tek dert bu. Kaygı pompalama, şüphe uyandırma, korkutma, kliniklere adam çekme tuzağı ile dolu her yer.

Unutmayalım:

Celaleddini Rumi'nin dediği gibi oltaya et takanlar bunu cömert oldukları için değil, balık avlamak için yaparlar. Bu sektör iyi niyetli olsa yardımı sadece ilaca indirger miydi? Bu sektör iyi niyetli olsaydı bozukluğa hastalık der miydi? Buna itiraz etmez miydi? Buna benden başka itiraz eden neden başka ikinci bir kimse yok? Bunca yalana, sömürüye benden başka itiraz eden neden ikinci bir kimse yoktur?

Tekrar soruyorum:

Hani iyi niyet, nerede?

İzzet Güllü
Psikolog
www.izzetgullu.net
     548 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Makaleleri
► Ergenlik:Beni Anla Psk.Nesteren GAZİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bu Yazıyı İyi Anla' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:06
Top