2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Coronavirüs: İnsanlığa Son Çağrı
MAKALE #21191 © Yazan Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ | Yayın Mart 2020 | 1,837 Okuyucu
Sosyal medyadan ve televizyon kanallarından yağmur gibi Coronovirüs haberleri yağarken dünyanın dört bir yanından, korku içimizde çığ gibi büyüyen bir kartopuna dönüşüyor. Hepimiz evlerimizden dışarıya adım atmakta büyük endişe duyuyoruz. Hepimiz birbirimizden korkuyoruz. Birbirimize dokunamıyoruz. Sevdiklerimizin ölmesinden korkuyoruz, bize bir şey olursa çocuklarımıza neler olur düşüncesini bile aklımıza bile getirmek istemiyoruz.. Öyle bir korku sardı ki içimizi, kimilerimiz bu korku ile yüzleşemeye bile cesaret edemediği için, virüse meydan okuma sanrısına kapılıyor. Küçücük bir canlı insanlığı sınıf ayrımı yapmaksızın dize getiriyor. Bankada çuvalla parası olan da ölüyor, cebinde meteliği olmayanda.. Oscar yıldızı ünlüler de ölüyor, ilk okul yıllarında öğretmeni tarafından sınıfın yıldızı bile olamayanlar da.. Olmak ya da olamamak meselesinin ötesinde bir adalete tanık oluyoruz. Coronavirüs için hepimiz eşitiz. Corona bize kaybettiğimiz çok önemli bir değeri hatırlattı; insanlığımızı!

20 Mart 2020 verilerine baktığımızda karşımıza çıkan tablo:
Dünya nüfusu 7.771.982.851
Dünyada aç insan sayısı 841.653.673
Dünyada aşırı kilolu insan sayısı 1.690.609.313
Dünyadaki obez sayısı 752.615.206
Dünyada bir günde açlıktan ölüm oranı 26.630
Dünyada üç ay içinde intihar sonucu ölüm oranı 231.694

Dünyada coronovirüsü sonucu ölüm oranı 8.810
Coronovirüsü nedeniyle italya’da ölüm oranı 2.978
Coronovirüsü nedeniyle İran’da ölüm oranı 1.135
Coronovirüsü nedeniyle Çin’de ölüm sayısı 3.237
Coronovirüsü nedeniyle Türkiye’de ölüm sayısı 4

Birleşmiş milletler 2019 verilerine göre, dünyada 821 milyon kişi, yani yeryüzünde yaşayan 9 kişiden birisi açlık sıkıntısı çekiyor ve her 5 ila 10 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü zengin ülkelerin her yıl 750 milyar dolar gıda israfında bulunduğunu, bunun küresel açlığın üstesinden gelmek için gerekli olan miktarın iki katı olduğunu söylüyor. Rapora göre, dünyada açlık oranının en yüksek olduğu yer Afrika ve kıta genelinde her beş kişiden birisi aç. Dünya genelinde yaklaşık 149 milyon çocuk açlığa bağlı gelişim sorunları yaşıyor.

Verilere batkımız zaman dünyada bir günde açlıktan ölen insan sayısı 26.630, şimdiye kadar Coronovirüs nedeniyle dünyada ölen kişi sayısı 8.810. Bu veriler bize ne anlatıyor, benim bunu anlatmak için kelimelerim yetersiz kalıyor. Coronavirüs nedeniyle şimdiye kadar Afrika kıtasında kaç kişi öldü? Avrupa kıtasında kaç kişi öldü? Cevap vermeye utanıyor insan! Afrika kıtasında yüzlerce insan zaten her gün açlıktan ölüyor ve bu birkaç ayda gerçekleşen bir durum değil, yıllardır devam ediyor…

Oyuncakçı dükkanında kendini kaybeden, her önüne geleni almak isteyen, alamayınca kendini yere atıp, bağırıp çağıran, kendini kaybedip ebeveynlerine vuran şımarık, doyumsuz çocuklar gibiyiz hepimiz.. Hayvanları kürkleri ve derileri için öldürmek, gece rahat uyuyalım diye kazların canlı canlı tüylerini yolmak bile kaçırmadı uykularımızı, ormanları yakıp, ağaçları kesip yuvasız kalan, yanan canlar için bile acımadı içimiz.. Nasıl bir duygu hiç düşünmedik, palamut toplamaya giden bir sincabın yuvasına döndüğünde kesilmiş bir ağaç gövdesi ile karşılaşmasını. Akşam eve işten geldiğinizde evinizin yerinde olmadığını bir düşünün!! Evden dışarıya çıkamamanın ne büyük bir iç sıkıntısı olduğunu hepimiz bu günlerde deneyimlerken, doğal ortamlarından toplayıp kafeslere hapsettiğimiz papağanları, kuşları, köpekleri, derin okyanuslarda özgürce yüzen yunusları on metrelik havuzlara kapattık ve hiç içimiz sızlamadan güldük eğlendik Ne için? Para için, çocuğumuza canlı oyuncak satın almak için, egomuzu tatmin etmek için… Tüm bu olanlardan sonra geldiğimiz yer, hayvanlar dışarıda ve özgür, onları coronavirüs öldürmüyor, biz içerde tıkıldık kaldık.. ve ölmekten ödümüz kopuyor. İnsan dışındaki tüm canlılara bunları yaptık ve şimdi de birbirimize zarar veriyoruz.

Marketlerdeki rafları indirip, stok yapıp, paket paket maske alıp, kutu kutu kolonya evimizde dursun istiyoruz. Bir kişinin yokluktan hasta olup, diğerlerini de yok edeceği gibi basit bir çözümlemeyi bile yapamama durumuna gelen bir bencilliğin eşiğindeyiz.. Kendimize gelmeliyiz !! Bu dünya sadece bize ait değil.. Avcılığa spor diyenler, kedileri tekmeleyip, köpekleri zehirleyenler, üç kuruş için ağaçları katledenler, hayvanları para için eğlence oyuncaklarına dönüştürenler, sofralarının çapını midelerinin alacağından büyük tutanlar, dünyanın sonu gelmiş gibi rafları indirenler, sadece kendini düşünenler kendinize gelin… Ya kedimize gelip bu dünyanın efendisi olmadığımızı, sadece bize ait olmadığını, sadece sistemin bir parçası olduğumuzu öğreneceğiz ya da hepimiz yok olup gideceğiz..

Üzerinde yaşadığımız bu dünyada ya hepimiz kardeşçe yaşamayı öğreneceğiz, kurduyla, kuşuyla, çiçeğiyle böceğiyle, alevisiyle sünnisiyle, siyahıyla beyazıyla, zenginiyle fakiriyle, güzeliyle çirkiniyle… Ya hep birlikte, birbirimize saygı duyarak, her canlının yaşam hakkına saygı duyarak kardeşçe yaşamayı öğreneceğiz ya da hepimiz geberip gideceğiz! Bu dünya sadece bize ait değil! Biz insanoğlu, kendini dünyanın efendisi olduğu sanrısına kapılan ama küçücük bir virüsün sahip olduğu güce bile sahip olmayan , aslında ekosistemin küçük bir parçası olan varlıklarız.

Bütün bu yaptıklarımızla içinde yaşadığımız dünyamız ölüyor, o nefes alamıyor.. her saniye soluk almakta zorluk çekiyor.. Onun solunum cihazı biziz..! Coronovirüs salgını insanlığa yapılan belki de son çağrı! Ya bu dünyadaki yerimizi ve haddimizi bilip, dünyanın efendisi değil, sadece küçük bir parçası olduğumuzu öğreneceğiz ya da hep birlikte yok olup gideceğiz…

Coronovirüs, insanlığa yapılan son çağrı!

Uzm. Psikolog Saadet Elevli
20 Mart 2020, 00.11

Kaynaklar:
https://www.worldometers.info/tr/
https://www.hurriyet.com.tr/
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48999616
https://www.cnnturk.com/video/dunya/821-milyon-insan-aclikla-bogusuyor
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/corona-virus-salgininda-olu-sayisi-8-bin-810a-yukseldi-41472624
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Coronavirüs: İnsanlığa Son Çağrı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet ELEVLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin Makaleleri
► Coronavirüs ve Kaygı Psk.Dicle CAYMAN
► Bilinçdışı ve Bir "Öteki" Olarak Coronavirüs Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Coronavirüs: İnsanlığa Son Çağrı' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Coronafobi Mart 2020
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Somatizasyon Bozukluğu Kasım 2015
► Yeme Bozukluğu Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:36
Top