2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Psikoterapi; Zor Zamanlarda Ayakta Kalmak Destek Almak
MAKALE #21233 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Mart 2020 | 1,996 Okuyucu
Online Psikoterapi; Zor Zamanlarda Ayakta Kalmak İçin Destek Almak

Coronavirüs nedeniyle bütün dünya ve ülke olarak zor zamanlardan geçmekteyiz. Korunma yolları; kişisel hijyen ve sosyal izolasyon olan bir virüsten dolayı hepimiz evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Özellikle sosyal izolasyon virüsten korunmanın en önemli yollarından biri olunca insan ilişkileri de bu izolasyona maruz kaldı ve evrilmek, iletişimin farklı yollarını bulmak kaçınılmaz hale geldi.

Her hangi bir psikolojik sorunumuz olmasa da; çok kısa zaman önce yapabiliyor olduğumuz şeyleri yapamaz hale gelmek, sosyal olarak izole olmak, kapının dışında bir virüsün olduğunu düşünmek hepimizi psikolojik olarak zorlamaya, kaygılandırmaya ve bu kaygıyla beraber psikolojik olarak yıpranmamıza yeter de artar diye düşünüyorum.

Psikoterapi zor zamanlarda kaygılarımızı sağlıklı yönetebilmemize hizmet eden bir insan ilişkisi türüdür. Yüz yüze olması arzu edilse de içinde bulunduğumuz zor zamanlarda online olarak da yapılabilir. Bu dönem sizin içinde yönetilmesi zor duyguları açığa çıkardı ve gün geçtikçe daha da zorlanıyorsanız online terapi desteği almanızı öneririm.

Kısaca online terapi; psikoterapist ve danışanın aynı mekanda bulunamama durumunda gerçekleştirilen danışmanlık hizmetine denir. Danışmanlık hizmetinin yüz yüze verilemediği zamanlarda internetin imkânlarından yararlanılarak yapılır.

Online terapi acil müdahale ve kriz yönetimi gerektiren durumlar dışında terapist ile danışan arasında psikoterapinin ahlaki ilkelerine uygun olarak yapılır. Online terapi gerçek bir psikoterapi seansı nasılsa ona uygun şekilde gerçekleştirilir. Psikolog ile danışan uygun bir mekanda gizlilik ilkelerine bağlı kalarak seanslarını randevulaşarak gerçekleştirirler.

Danışan süreç içinde acil müdahale gerektirecek durumlar oluştuğunda ilgili sağlık kuruluşundan yardım alacağını taahhüt eder.


ÖNEMLİ: Online terapi hizmetinden yararlanmak isteyen kişiler yalnız ve görüşme esnasında rahatsız edilmeyecekleri herhangi bir yeri ayarlamalıdırlar. Yine de bu mekanda bir takım düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.


Psikoterapinin en önemli unsurlarından biri olan gizlilik ve mahremiyet bulunduğunuz mekanda sağlanmış olmalıdır.

Konuşmalarınızın diğer kişiler tarafından duyulmaması psikoterapi sürecinde rahat hissetmenizin en önemli unsurlarından biridir. O sebeple bulunduğunuz ortamda yalnız olmanız ya da ses yalıtımı konusunda iyi bir ortamda bulunmanız tavsiye edilmektedir.

Bulunduğunuz ortamın sessiz ve yeterince aydınlık olmasına dikkat edin.
Online terapi esnasında giyim şeklinizin yüz yüze seansa geldiğinizde olduğu gibi olmasına dikkat edin.

Seansların kalitesi ve kesinti yaşamama adına internet bağlantısının güçlü olmasına dikkat edin.

Görüşme esnasında odaya girip çıkan birilerinin olmaması ve görüşmenin ahenginin bozulmaması için gerekli önlemler aldın.

Acil durumların dışında cep telefonlarınızı sessize almanız iyi olacaktır.

Seans Süresi ve Ücreti: Seansların süreleri ve ücretleri yüz yüze terapi ile aynıdır. Seans saatinde hazır bulunmak ve seans başlamadan önce uzmanın hesabına ücretinin yatırılması gerekmektedir.

Seans İptalleri: Randevu saatinden en az 1 gün önce seans iptali ya da değişikliği yapılabilir.

Danışan gerekli ortamı ve şartları sağladığında online terapi süreci kararlaştırılan gün ve saatte başlar, terapist ve danışanın belirleyeceği periyotlarda devam eder.

Danışanların yüz yüze terapi alma imkanları varsa psikoterapi hizmetinin yüz yüze alınması önerilmektedir. Lakin bulunan yerde; bir uzmanın olmaması, kişilerin çalışma saatlerinin yoğunluğu ya da bulunulan bölgenin küçük olmasından dolayı bu hizmeti aldığınızın bilinmesini istemeniz gibi durumlarda online terapi sizin için faydalı olacaktır.

Sağlıcakla kalın…

Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Psikoterapi; Zor Zamanlarda Ayakta Kalmak Destek Almak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Online Psikoterapi; Zor Zamanlarda Ayakta Kalmak Destek Almak' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top