2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir? Ne Zaman Yardım Almak Gerekir? Psikoterapi Ne İşe Yarar?
MAKALE #12532 © Yazan Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ | Yayın Nisan 2014 | 4,961 Okuyucu
PSİKOTERAPİ NEDİR? NE ZAMAN YARDIM ALMAK GEREKİR?
PSİKOTERAPİ NE İŞE YARAR?

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, ruhsal problemlerin bir uzman ile konuşularak tedavi edilmesidir. Kişinin kendisini tanımasını sağlayarak, yaşamı boyunca karşılaşacağı sorunlarla nasıl baş edeceğini öğreten değişimin ve gelişimin sağlandığı bir süreçtir.

Bu sürecin birincil aktörü kişinin kendisidir; psikoterapist ise kişinin ulaşmak istediği noktaya varmasında ona yardımcı olur.

Ne zaman psikoterapiye başvurmak gerekir?

Stres ve problemler herkesin yaşamında etkilidir. Hayatımızda zaman zaman istenmeyen olaylarla karşılaşırız ve bu olaylar bizim hayatla olan uyumumuzu bozar. Böyle durumlarda, kişi sorunlarla baş edemediği halde, yardım almazsa aile içinde, iş hayatında problemler ve sosyal ilişkilerde bozulmalar başlar. Tedavinin ertelenmesi; ruh sağlığında rahatsızlıkların artmasına, ilişkilerin bozulmasına yol açar. Daha da ötesi, madde kullanımı ve intihara kadar kişiyi sürükleyebilir. Bu nedenle kişinin kendini tanıması ve sorunla baş edip edemediğinin farkına vararak gecikmeden yardım alması önemlidir.

Psikoterapiste gitme nedenleri arasında stresle baş edememe, öfke kontrolünü sağlayamama, depresyon, anksiyete (kaygı), takıntılar, fobiler, tikler, kişilik problemleri, bir yakının kaybedilmesi, madde kullanımı, travma yaşama, iş yeri ile ilgili problemler ve evlilik problemleri, cinsel problemler sayılabilir.

Yardım almak yalnızca sorunlar oluştuğunda değil, sorunlar oluşmadan önce de olabilir. Sözlü, nişanlı çiftlerin evlilik öncesi süreçte, yapacakları evlilikleri ve aralarındaki iletişim ve etkileşim için çift terapistine başvurmaları önleyici nitelikte psikoterapi yardımı almak olarak açıklanabilir.

Uzman yardımına başvurmak için bir diğer kriter, kişinin kendisi ile ilgili farkındalığıdır. “Bunlar hep benim başıma mı geliyor”, “bu nasıl depresyonsa çıkamadım bir türlü”, “insanın bir tane de dostu olmaz mı”, “öfkemi kontrol edemiyorum”, “sinirime hakim olamıyorum”, “o an kendimi o kadar haklı görüyorum ki çıkarıyorum kavgayı”, “bu huyum yüzünden kaçıncı iş değiştirdim”, “hep ben terkediliyorum, hep beni yarı yolda bırakıyorlar”, “neden diğerlerine olmuyor da bana oluyor” farkındalıkları sonucu psikoterapiste başvurmak örnek verilebilir.

Psikoterapinin amacı nedir?

Psikoterapinin amacı; kişinin hayatını yeniden verimli hale getirmek ve kişinin hayattan keyif almasını sağlamaktır.

Konuşarak sorunlar nasıl düzelir?
Konuşarak yapılan bu tedavide, kişinin kendini tanıması ve kendisiyle ilgili farkındalık kazanması tedavide yardımcıdır, yanı sıra sorunları ile baş etme becerisini kazanmasının, kişinin yaşamının bundan sonraki kısmında keyifli ve verimli yaşamasına katkısı büyüktür.

Yıllardır ilaç kullanıyorum düzelemiyorum…

Psikoterapide, kişinin sürece inanması ve psikoterapistiyle işbirliğine gitmesinin tedavi edici değeri çok yüksektir. “Beni düzeltecek kimse yok”, “benim hastalığım iyileşmez” şeklindeki hatalı düşünce sistemleri düzeltilmediğinde, ilaç tedavisi uygulansa dahi, ilaç tedavisi sonlandırıldığında hastalık tekrar edebilir. “Yıllardır ilaç kullanıyorum düzelemiyorum” diyenler, psikoterapi ile desteklenmeyen tedavilerle yeniden hasta olup, inancını yitiren kişilerdir. İş birliği ve inanç, kişinin adeta beyin kimyasını değiştiren psikolojik etkendir. Psikoterapi sürecinde kişinin psikoterapisti ile işbirliği kurması halinde düzelmeyecek hastalıklar sınırlıdır.

Funda GÜL YILMAZ
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Nedir? Ne Zaman Yardım Almak Gerekir? Psikoterapi Ne İşe Yarar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın Makaleleri
► Psikoterapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Psikoterapi Nedir, Ne İşe Yarar? Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir? Ne Zaman Yardım Almak Gerekir? Psikoterapi Ne İşe Yarar?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:10
Top