2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesinde Zeka Oyunları
MAKALE #21295 © Yazan Psk.Dnş.Göksenin TETİK | Yayın Nisan 2020 | 1,483 Okuyucu
Çocuğun gelişim süreci incelendiğinde, eğitim konusunun ne kadar dikkatle uygulanması gerektiği ortaya çıkar. Her şeyden önce çocuk iyi tanınmalıdır. Onun gelişim sürecini iyi analiz etmeden işe başlamak, büyük hatalar zinciri ortaya çıkarır. Nasıl ki biyolojik beslenmede bir süreç izleniyorsa zihinsel ve sosyal gelişiminde de doğru bir süreç takip edilmelidir. Çocuğun karakteristik özelliğinin çocukluk döneminde tamamlaması, eğitimin bu alanda yogunluk kazanmasını gerektirir.

Okul öncesi ve okul çagındaki çocuklara bilginin yanında bir çok beceri kazandırmalıdır. Her çocuk kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği becerilerle donatılmalıdır. Özellikle temel yaşam becerilerinin kazanılması, fiziksel becerilerinin oluşturulması, sosyal beceriler, okul ortamında en iyi şekilde verilmelidir. Bu dönemde düşünme, algılama ve konsantrasyon becerilerinin geliştirilmesi, günümüzde başarılı bir eğitim ve sosyal hayat için oldukça önemlidir.

Zeka oyunları eğitiminde aklınıza ilk olarak beyin gelişimi gelmesin. Çünkü başta çocuğun farkına varma, kişisel beceri gelişimi, iş yapabilme gibi temel davranışları öğrenmesi gerekir. 4-5 yaşındaki çocuğun seviyesine uygun olmayan düşünce becerisi gerektiren strateji oyunları oynaması sorun oluşturabilir. Her çocuk nasıl ki hayata, çevresini tanımayla başlıyor; okulda da önce kurallar ve farkındalıkla başlamalıdır. İnsan neyi sevip sevmediğini bilmelidir. Yeteneklerini, sınırlarını, ilgi alanlarını gördüğü ve karşılaştıgı durumların hoşuna giden yanlarını algılayabilmelidir. Kuralları, gelenekleri, insanların davranışlarınıfark ederek büyümeli, kendini bulunduğu ortama uygun hale getirmelidir.

Bu eğitim okul öncesinde zeka oyunlarıyla verilebilir mi?

Sistemin birinci sacayağı, akıl oyunları çocukların gelişim süreçleriyle aynı dogrultuda olmalıdır. Bütün oyunlar yaş grubuna, okul müftredatına ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak beceriler kazandırması gerekir.

Sistemin ikinci ayağı, her oyunun çocukta farklı bir beceri geliştirmrsidir. Aynı zamanda uygulanan etkinliğin çocuğun günlük yaşamını kolaylaştıracak beceriler kazandırması da çok önemlidir. Oyunlar, hem içerik olarak hem de işlev olarak çocuğun yeteneklerini ortaya çıkarmalıdır. Öğretmen yardımcı olsa da uygulamayı çocuk bitirmelidir. Uygulama rahatlıkla yapılabilir olmalı fakat çocuğun becerilerini ortaya çıkarmalıdır. Çocuk eğer dikkatli değilse etkinlik bunu göstermeli, iyi motive oldugunda da yapabileceği eserler ortaya koymalıdır.

Üçüncü ayağı çocuğun kendi eserini ortaya koymasıdır. Hangi oyun olursa olsun çocuğun başarısını ortaya çıkarır. Eğer iyi motive olamamışsa yaptığı çalışma arkadaşlarından daha kötüdür. İyi odaklanıp, önem vermişse güzel bir eser yapmış demektir. Öğretmen tamamen işin dışında, sadece yardımcı olan konumundadır. Derslerde ya da etkinliklerde aktif rol alabilmesi için çocugun etkinlikleri kendisinin yapması gerekir. Eğitimci müfredatını çocukların uygulama yapacağı şekilde planlamalıdır. Her etkinlikte çocuk kendi eserini ya da projesini görmelidir. Kendini ortaya koyabilen, kendini keşfeden çocuk eğitimin içine dahil olur. Konuşan, oynayan, paylaşan, grup kuran her çocuk için okul bir hayat kaynagıdır.

Kendini huzur ve güvende hisseden çocuk, kurallara uyma konusunda zorlanmaz; ilgi duyduğu, ihtiyaç olarak gördüğü konularda daha istekli öğrenme gerçekleştirir. Çocuğun dünyası oyundan ibarettir. Ona her konuyu oyunla öğretebiliriz. En zor konuları oyunların içine yaydığımız zaman öğretim de kolay gerçekleşir. Bundan dolayı okul çocuğun özlem duyduğu, gelmek için sabırsızlandığı bir mekan haline getirilmelidir.

Zeka oyunu uygulamaları aynı zamanda çocugun kişilik özelliklerinin kazanılmasında öğretmene doğru gözlem yapabilme fırsatı sunar. Öğretmen çocuğun farkındalığını, görsel algı, grup içi davranışlarını, motivasyonunu gözlemleyebilir. Bu bilgiler diger derslerle ilişkilendirildiğinde her çocuk hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşılır. İlgi alanları bilinen çocukla da ona göre diyolog kurulabilir. Algı ve beceri durumuna göre eğitimi kurgulayabilir.

Uygulamalar çocuğun sabrını, dikkatini, görsel algısını, planlama, zaman yönetimi gibi becerilerini destekler ve geliştirir. Çocuklar okul öncesinde yeteri kadar bu dersi gördüğü zaman okuma yazma eğitimini daha rahat öğrenecektir. Uygulamalarda çocuk oynarken zayıf kaldığı durumlarda daha dikkatli olacaktır. Böylece sonraları kendini zorlayacak ve becerilerini geliştirecektir. Bireysel oyunlarda şekil ve parça ilşkisi kuracak, planlama yaomayı vezamanı etkili kullanma becerisini oynarken kazanacaktır. Bu onun karekteri haline gelecektir.

Okul öncesi oyunlarının seçimi rastgele yapılmamalıdır. Akıl oyunları müfredat incelenmeden ya da çocugun gelişim aşamaları araştırılmadan seçilmemelidir. Oyunlar çocugun dışa açılan penceresi olmalıdır. Kendini keşfettiği problemlerin farkına vardığı, başarınca mutlu olduğu duyguları yaşatmalıdır.

Öğretmenlerin tecrübesiyle birleşen akıl oyunları sistemi, okul için ciddi bir kazanım sağlar. Uygulamalarda geliştirilmesine gerek görülen ya da eksik olduğuna inanılan çocuklar için belirlenen oyunlar çok iyi bir alıştırma materyalidir. Çocuğun eksik yanlarını onu kırmadan üzmeden geliştirmek adına iyi bir fırsattır. Bu tarz çocuklar için veliye oyunları temin etmeleri konusunda tavsiyede bulunulabilir.

Öğretmenlerin ve öğrencilerin keyifle işleyeceklerini umduğumuz oyunların eğlenceli olmasının yanında üst düzeyde eğitim becerileri kazandırması dileğiyle iyi çalışmalar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesinde Zeka Oyunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Göksenin TETİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Göksenin TETİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Göksenin TETİK Fotoğraf
Psk.Dnş.Göksenin TETİK
Aydın
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Göksenin TETİK'in Yazıları
► Okul Öncesinde Arkadaşlık Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Okul Öncesinde İlgi ve Yönelimler Psk.Nilüfer ÖZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesinde Zeka Oyunları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top