2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Öncesi ve Sınavda Doğru Beslenme
MAKALE #368 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Kasım 2007 | 8,717 Okuyucu
ÖSS stresinin iyice yoğunlaştığı günlerde, öğrencilerin kafasına takılan sorulardan biri de, sınav günü yaşayabilecekleri karın ağrısı, şişkinlik ve ishal gibi problemleri nasıl önleyebileceklerine dair. Anne ve babalar ise, hangi besinleri tüketilmesinin başarıyı arttırabileceğini düşünmek ile meşguller. Öğrencilerin beslenme düzenlerinde dikkat edecekleri birkaç küçük ayrıntı ile hem sınavda sindirim problemleri yaşamadan, hem de sınavın sonunda kadar kendilerini iyi hissederek sınavı tamamlamaları ise mümkün…
SINAVA BİR HAFTA KALA…
Hijyenik şartlarda hazırlanmamış birçok besin, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bazı besin zehirlenmeleri daha kısa sürede iyileşirken, bazılarının iyileşmesi daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenlerle, öğrenciler dışarıda satılan besinlerden uzak durmaya dikkat etmelidirler. Dışarıda ve toplu yemek servisi yapan yerlerde yemek yemek zorunda kalan gençler ise, yemek yedikleri restoranın güvenilir ve kaliteli bir restoran olmasına dikkat etmelidirler. Sokakta satılan yiyecekler yerine, kapalı kutuda satılan süt, yoğurt, ayran gibi içeceklerin veya paketli ürünlerin satın alınması daha uygundur. Satın alınacak bütün besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Genel beslenme önerilerinden biri olan, haftada 2-3 kez balık tüketin önerisi öğrenciler için de geçerlidir. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde hafıza işlevlerini güçlendirir. Fakat son bir haftada her gün balık yağı içmenin veya her gün balık yemenin de mucizeler yaratmayacağını bilmelisiniz.
SINAV SABAHI…
Sınav sabahı stres nedeniyle ne kadar iştahsız olunsa da mutlaka kahvaltı edilmelidir. Sabah yapılan kahvaltı, dikkat süresini uzatır. Kahvaltıda, kepekli ekmek, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, domates, salatalık, elma gibi besinler bulunmalıdır. Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları tokluk süresini uzatırlar, bu nedenle sınavda açlık hissinin azalmasını sağlayabilirler. Reçel, bal, pekmez gibi besinler tek başına tüketildiklerinde kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdüklerinden dolayı, sınavda öğrencinin daha çabuk acıkmasına neden olurlar. Bu nedenle tüketimlerinde aşırıya kaçılmamalıdır. Zeytin, yüksek miktarda tuz içerdiği için sınavda susuzluk hissini arttırabilir, bu nedenle fazla tüketilmemelidir.
Yapılan araştırmalarda düşük glisemik indekse sahip kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir. Karbonhidrat, yağ ve proteinin dengeli olduğu bir kahvaltı menüsünün de glisemik indeksi düşüktür.
Sınav sabahı, daha önceden hiç tüketmediği bir besinin tüketilmesi ile sınav bir kâbusa dönüşebilir. Öğrencinin daha önceden hiç tüketmediği bir besini tüketmesinin, sınav anında şişlik, gaz, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır.
Sınav sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar miktarını ve sıklığını arttıran çay ve kahve gibi içecekler yerine, süt veya ıhlamur tercih edilmelidir.
SINAV ANINDA…
Ülkemizde yaygın görüş, sınavda şeker, bonibon, şekerleme gibi yüksek şeker içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğidir. Fakat bu bilgi doğru değildir. Çünkü bu tür besinler, kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürürler. Kan şekerinin hızla düşmesi de, performans ve dikkat yoğunluğunda kayıplara neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler yerine, kan şekerini yavaş yükselten besinler tercih edilmelidir. Öğrenciler sınavda acıkacaklarından şüphe duyuyorlarsa, en rahatsızlık oluşturmayacak besinler, kutu süt, ayran, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kolay tüketilebilecek ve çevreyi de rahatsız etmeyecek muz ve kuru kayısı gibi meyvelerdir. Bu besinlerin yanı sıra, 1 dilim kepek ekmeği veya kepekli bisküvi de tüketilebilir.
Sınavın başında susuzluk hisseden ve su içmek isteyen öğrenciler, genelde oluşabilecek tuvalet ihtiyacını düşünerek tereddüt ederler. Böyle bir sorunu olan öğrencilerin akıllarında bulundurmaları gereken şey, soğuk suyun ılık suya göre mideyi daha hızlı terk ediyor olmasıdır. Bu nedenle, öğrenciler sınav esnasında soğuk su değil, oda sıcaklığındaki suyu tercih etmelidirler. Fakat ılık su ve soğuk su arasındaki farkın sınav süresinden daha kısa olduğunu da unutmamalıdırlar. Sınava girecek bütün öğrencilere başarılar diliyorum…
Nil Şahin GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
www.nildiyet.com
SAĞLIĞIN ANAHTARI, SAĞLIKLI BESLENMEDİR
Sağlıklı beslenmenin hayatımızdaki önemi gün geçerek daha iyi anlaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ve birçok profesyonel kuruluşun yaptığı çalışmalar ve bu çalışmaların sonucunda yaptıkları açıklamalar da, sağlıklı beslenmenin yaşam süresini uzatma ve yaşam kalitesini arttırmadaki önemini vurguluyor.
Sağlıklı beslenme, günlük değil yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir eylemdir ve sağlıklı beslenme doğuştan gelen bir yetenek olmadığından ötürü bireye mutlaka öğretilmelidir.
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelir. Yeterli beslenme, bireyin besinsel ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda besin tüketmesi iken, dengeli beslenme besin tüketiminde çeşitlilik sağlaması anlamına gelir. Yetersiz ve dengesiz bir beslenme tarzı, vitamin ve mineral yetersizliklerine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi şeker, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara da yakalanma riskini arttırır.
Dört ana besin grubunun her öğünde tüketilmesi, sağlıklı beslenmenin en temel formülüdür. Ana besin grupları; süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri, sebze ve meyveleri kapsar. Bunların dışında yer alan yağ ve şekerlerin ise sağlıklı beslenmedeki yeri biraz daha farklıdır. Yağlar, vücudun düzgün çalışabilmesi için gerekli olduğundan ötürü uygun miktarlarda, vücuda besinler aracılığı ile alınmalıdır. Fakat beyaz şeker, besin kalitesi yok denecek kadar az olan boş enerji kaynağıdır. Bu nedenle beslenmemizde önemli bir yeri yoktur.
Sağlıklı beslenme, her birey için önemlidir. Yüksek yaşam kalitesi ve keyifli bir hayat için herkesin sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi ve bir yaşam tarzı haline getirmesi önemlidir. Ancak bu şekilde hastalıklardan uzak, zinde bir hayat geçirmek mümkün olabilir. Özürlülerin de sağlıklı beslenmesi, yaşamlarını daha sağlıklı ve renkli bir hale getirir.
İşte sağlıklı beslenmenin kare taşları:
  • Az ve sık beslenin. Böylece hem metabolizmanız yavaşlamaz hem de kan şekeriniz dengede kalır.
  • Suya önem verin. Su yaşamın başlangıcıdır ve yaşamın devam ettirilmesi için kesinlikle gereklidir. Günde 8–15 su bardağı su içmeye özen gösterin.
  • Etlerin görünür yağlarını tüketmeyin. Etlerin görünür yağları doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan ötürü kalp sağlığını tehdit eder. Bu nedenle etleri tüketmeden önce bütün görünür yağlarından ayrılmış olmasına dikkat edin.
  • Kırmızı etsiz de olmaz. Son zamanlarda kamuoyunda kırmızı ete karşı bir düşmanlık oluşmuş olsa da, kırmızı et demir mineralinin en iyi kaynağıdır. Bu nedenle haftada en az 1–2 kez kırmızı et tüketmeye özen gösterin.
  • Haftada 2–3 kez balık tüketin. Balık içerdiği omega-3 yağları ile hem kalp sağlığını hem de bilişsel işlevi korur. Kişinin günlük omega-3 ihtiyacını karşılayabilmesi için haftada 2-3 kez balık tüketmesi gerekir.
  • Günde 2–3 bardak süt için. Süt besinsel kaynaklar içerisinde en iyi kalsiyum kaynağıdır. Kemiklerimizin sağlamlığının bir garantisi olan bu besin grubuna gereken önemi vermelisiniz. Günde 2–3 su bardağı süt ve 1–2 dilim peynir tüketmeye gayret edin.
  • Tahıllar beslenmemizin temelidir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanmasında tahıllar önemli yer tutar. Sağlıklı bir şekilde yaşamı idame ettirebilmek için günde 5–7 porsiyon ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri tüketilmesi gerekir.
  • Tam tahıllardan vazgeçmeyin. Tam tahıl ürünleri içerdikleri posa nedeni ile en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih etmeniz yaşam kalitenizi yükseltmekle kalmaz, kilo kontrolünde de başarılı olmanızı sağlar.
  • Haftada 2 defa kuru baklagil tüketin. Kuru baklagillerde aynı tahıl ürünleri gibi posadan ve B vitaminlerinden zengindir. Kan kolesterolünün ve kan şekerinin de dengelenmesinde etkin rol oynayan bu grup, beslenme düzenimizde haftada 2 defa yer almalıdır.
  • Günde 5–9 porsiyon taze-sebze ve meyve tüketin. İçerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile beslenmemizde çok önemli yere sahip olan sebze ve meyvelere beslenmemizde yeteri kadar yer vermemiz gerekir. Her ana öğünde sebze yemeklerine ve salatalara yer vererek ve ara öğünlerde meyveleri daha sık tercih ederek beslenmemizde bu dengeyi rahatlıkla sağlayabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Öncesi ve Sınavda Doğru Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Antrenman Öncesi Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Düğün Öncesi Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Öncesi ve Sınavda Doğru Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:44
Top