2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısı ve Başarısızlığı - Karne Neyin Göstergesi
MAKALE #4468 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Şubat 2010 | 6,306 Okuyucu
15 Tl'ye Hepsi Pekiyi'li Karne

Karneler alındı. Okulların kapanması ile birlikte öğrenciler ve aileler 15 gün dinlendiler, tatil başladı ve bitti. Ancak sadece bu tatili güzel geçirebilecek olanlar karneleri iyi olan öğrenciler miydi? Dersler başarısız notlar düşük olduğu için karnesi kötü olan öğrenciler ne olacak?

Yeterince çalışmadığı, gereken zamanda çalışmadığı ve başka nedenlerden dolayı karneleri kötü olan öğrenciler evde oturmaya mahkumlar. Çocuklarının başarısızlıkları karşısında sert tepki gösteren ve cezalandırma yolunu seçen aileler ve bunu destekleyen bazı öğretmenler nedeniyle çocuklar ciddi tehdit altındalar.

Okul Başarısı ve Başarısızlığı

Okul başarısı öğrencinin bulunduğu sınıf düzeyine göre gerekli bilgi-beceri ve davranışları doğru bir şekilde kazanabilmesi, okul başarısızlığı ise bu edinimlerden yoksun kalmasıdır.
Ailelerin ve öğretmenlerin şikâyetleri hep aynı niteliktedir.
'Çocuğun her şeyi var, iyi bir okula gidiyor, istediğini alabiliyor, yeterince ders takviyesi alıyor, peki bu çocuk neden başarısız?


Karne Neyin Göstergesi?

Karne, çocuğun, ailenin ve eğitim sisteminin notlandırılmasıdır. Bu durumda zayıf nottan, ne sadece çocuk ne sadece aile ne de sadece okul sorumludur.

Öğrenci Neden Başarısız Olur?

Öğrencinin başarısız olmasında şu üç faktör etkilidir.

1.)Çocuğun Kişisel Özellikleri
Çocuğun zeka seviyesi -anlama ve anlamlandırma ve adapte olabilme düzeyi diğer çocuklara göre farklı olabilir, ergenlik döneminde veya ergenlik gibi kriter bir dönemde olabilir, çevresinde bulunan arkadaşlarına özenebilir ve onlar gibi davranmaya çalışabilir,ders çalışma metodlarını yanlış uygulayabilir, sorumluluk duygusu kazanmadığından dolayı zorlanabilir, duygusal problemler yaşayabilir...
Çocuk bu kişisel nedenlerden dolayı başarısız olabilir.

2.)Aileden Kaynaklanan Sebepler
Ailenin çocukla olan iletişimindeki problemler, evde duygusal ya da fiziksel şiddet yaşanması, anne-babanın çocuğa yeterince model olamaması, çocuğun eleştirilip başkalarıyla kıyaslanması, ev içinde ders çalışmaya uygun ortam yaratılamaması, çocuktan sürekli ders çalışmasının istenmesi ve hobilere vakit ayrılmaması gibi problemlerde çocuğun başarısızlığına neden olabilir.

3.)Okuldan Kaynaklanan Sebepler
Öğretmenlerin sınıf içindeki tutumları ve öğrencilerle iletişimleri, eğitim ve öğretim sisteminin öğrenciye uygunsuzluğu, disiplin eksikliği, okuldaki alt yapı problemleri de çocuğun başarısız olmasına neden olabilir.

Neler Yapılabilir?

Öncelikle başarısızlığın neden kaynaklandığı bulunmaya çalışılmalıdır. Bu faktörlerden belki biri belki de hepsi çocuğun başarısız olmasına neden olabilmektedir. Bu noktada, öğrenci aile ve öğretmen işbirliği gereklidir. Aileler ve öğretmenler kırıcı ve eleştirici olmamalı, her çocuğun kendine has yetenekleri ve becerileri olduğunu göz ardı etmeyerek öğrenciye yardımcı olmalıdırlar. Çocukla işbirliği yapılmalı, onun tarafından bakmaya çalışılmalı, yapıcı olarak çocuğun motive olması sağlanmalıdır. Çocuğu duygusal olarak çıkmaza sokacak söylem ve yaptırımlardan kaçınılmalı ve çocuğa koşulsuz sevgi verilmelidir. Zira her başarı hikâyesinin arkasında iyi iletişime sahip olan bir aile olduğu görülmektedir.

Bol zayıflı bir karne düzelebilir ancak çocuğun içinde açılan yaraların iyileşmesi uzun zaman alacaktır. Bu bağlamda, öncellikle psikolojik ve fiziksel sağlık önemsenmelidir. Bunlar olduğu takdirde başarı gecikmiş olsa da bir gün gelecektir.


Sevgilerimle...



Anahtar Kelimeler:

Motivasyon-Motive Etme: Çocuğun adapte olmasını sağlayacak her türlü söylem ve aktivite.
Model Olma: Ebeveynlerin kendi söylemleri ve davranışları doğrultusunda çocuğun yönlenmesini sağlayacak her türlü davranış
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Başarısı ve Başarısızlığı - Karne Neyin Göstergesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Okul Başarısızlığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okul Başarısızlığı ve Nedenleri Psk.Şebnem ALTINIŞIK YILMAZ
► Okul ve Okul Başarısı Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısı ve Başarısızlığı - Karne Neyin Göstergesi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:15
Top