Çocuklarda Okul Korkusu
OKUL KORKUSU
Bazı çocuklar okul başlamadan önce okula çok istekli görünseler dahi okula başladıktan sonra bu istekleri kaybolmakta ve yerini okula uyumsuzluk (kaygı- endişe- yalnızlık) almaktadır. Çocuklarda okulda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamama ile karakterize olma durumuna okul korkusu (okul fobisi) adı verilmektedir. Çocuklarda oluşan bu korkunun birtakım sebepleri vardır. Okul korkusu çoğunlukla çocukların anneden ayrı kalma korkusuyla yakından ilişkisi vardır.
Okul çağına kadar devamlı anneye ihtiyaç duyan ve yaklaşık bütün ihtiyaçları anne tarafından karşılanan çocuk okula başladığında ise artık yalnızdır. Annenin yanında olmaması ona endişe verir ve çocuk kendisine ve/veya annesine kötü bir şey olacağı endişesini yaşar.
Okula yeni başlayan çocuklarda rastlanan okul korkusu ana okulundan sonra okula başlayan çocuklarda ortaya çıkabilmektedir. Ana okuluna giden bir çocuk ne kadarda ilkokula hazırlanmaya çalışsa da çocuğun gözünde orası bir oyun yuvasıdır ve eğlencelidir. Fakat çocuk ilkokula geçtiğinde artık bir takım ödevler üstlenmek ve sorumluluk almak zorundadır. Bu ise çocuk tarafından beklenilmedik bir olaydır. Çocuk ana okulunu bitirip ilk okula başladığında yine oyun ve eğlence beklemektedir ve ilkokula başlama bu gibi çocuklarda bir hayal kırıklığı niteliğindedir….
Okul korkusu sıklıkla okula yeni başlayan çocuklarda görülmesine rağmen, bu durumun daha ileri yaşlarda da görülme olasılığı vardır. Bu gibi durumlarda genellikle her sabah okula gitmek için erken kalkmak sorun haline gelir. Çocuk çeşitli bahaneler ile (karnım ağrıyor, başım ağrıyor gibi) evde kalmak ister. Okula gitmesi konusundaki zorlamalar çocuğun zaten var olan sıkıntısını daha da arttırır.
Çocuğun gerek anneden ayrı kalma korkusuna bağlı, gerekse diğer sebeplere bağlı olan korkuları çocuk için bazen öyle dayanılmaz olur ki çocuk sürekli ağlar, bağırır, hırçınlık nöbetleri gösterir.
Okul korkusu sorunu ailenin tüm bireylerinin sorunudur ve bu sorunun çözümünde ailedeki bütün bireylere çeşitli görevler düşmektedir. Öncelikle çocuğa içinde bulunduğu durumu anladığımızı ve ona yardımcı olacağımız mesajını vererek aileye bu konuda güven duymasını sağlamalıyız. Bu konuda çocuğu eleştirerek, aşağılayarak ve korkutarak sorunu çözüm yoluna gitmemiz bizi başarıya ulaştırmaz. Sadece başarıya ulaşmışız ve sorunu çözmüşüz gibi görünür ve aslında ilerde oluşabilecek daha büyük sorunların temelini atmış oluruz.
Böyle bir sorunla karşılaşan ailelerin dikkat etmesi gerekli hususlara birkaç yöntem.:
* Kendinizi çocuğunuzun yerine koyunuz ve duyduğu kaygı ve endişeyi anlamaya çalışın.
* Çocuğunuzu okula gitmiyor diye cezalandırma yoluna gitmeyin. Ve bu konuda ona küçük düşürücü ve güven kırıcı sözler söylemeyin.
* Sabırlı, tutarlı ve kararlı bir tavır içinde olun.
* Sorunu görmezlikten gelmek ve bir sonraki yıla havale etmek ancak çözümü zorlaştırır.
* Çocuğunuz okula gitmek istemediğini söylüyor ve okulda kalamıyorsa bir çocuk psikiyatristinden yardım isteyin.
Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
Psikolog
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Çocuklarda Okul Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
Beğenin
Yazan Uzman
|
Makale Kütüphanemizden | ||||
|
okul korkusu, okuldan korkmak, okula gitmek istememek, çocukta okul korkusu, çocuklarda okul korkusu
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.