2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Planlama
MAKALE #5982 © Yazan Op.Dr.Zekeriya KUL | Yayın Kasım 2010 | 23,798 Okuyucu
Meme büyütme ameliyatı öncesinde sorulması ve cevaplanması gereken o kadar çok soru var ki, bu soruların cevaplarının farklılığı da ameliyat planlamasının çok detaylı ve titizlik içinde yapılmasını gerekli kılar. Silikon ile meme büyütme ameliyatı sadece memeyi volüm olarak büyütmeyi amaçladığımız bir ameliyat değildir. Bu ameliyatta silikon implantın memeye hem hacim hem de şekil vermesini sağlamaktayız.

Örneğin dekolte bölgesinin dolgunluğunu sağlamak veya hafif sarkık göğüslerde kullandığımız farklı model silikonlar ile memenin dikleşmesini sağlamak gibi. Meme büyütme ameliyatı öncesinde bayanların en sık sorduğu sorular şunlardır;

1. Bu ameliyat ile nekadarlık bir büyütme elde edeceğim?
2. İz kalacak mı?
3. Pahalı bir ameliyat mı?
4. Doğal görünecek mi?
5. Hangi plastik cerraha ameliyat olmalıyım?
6. Ameliyat sonrası ağrım olacak mı?
7. Ne kadar süre sonrasında normal hayatıma dönebilirim?
Bu soruların cevabını her plastik cerrah hemen hemen aynı şekilde vermektedir. Peki ameliyatlardan elde edilen sonuçları farklı kılan şeyler nelerdir?
1. Her bayanın kendine ait doku özelliklerinin farklılığı
2. Her bayanın kendine ait meme şekil ve anatomisinin farklılığı
3. Her bayanın beklentilerinin farklı olması

Beklentilerinizin ne olduğunu somutlaştırmak için internet ortamındaki resimlere veya cerrahınızın yaptığı ameliyatlara bakarak fikir sahibi olabilirsiniz. Ya da , magazin dergilerinden elde ettiğiniz bir model resmi ile plastik cerrahınıza başvurabilir, arzu ettiğiniz meme şekli ve büyüklüğü hakkındaki beklentilerinizi görsel olarak dile getirebilirsiniz. Ancak unutmamak lazım ki ameliyattan sonra elde edilecek sonuç birebir gördüğünüz veya gösterdiğiniz resimlerdeki modelle uyuşamaz. Sizin deri gerginliğinizden tutun da meme bezinizin miktarına, hatta geçirilmiş hamilelik süreçlerine kadar bir çok faktörün bu uyuşmazlığa neden olduğunu söyleyebiliriz. O halde planlamada biraz da cerrahınızın sizi yönlendirmeleri ile hareket etmeniz gerekecektir.

Planlamada üzerinde durulması gereken bir nokta da mevcut sütyen ve meme büyüklüğünüzü, buna göre de ameliyat sonrasında ki beklentinizi rakamsal olarak ifade etmektir. Aslında sütyen ölçüsü 2 değerden oluşur; beden ve cup ölçüsü. Beden ölçüsü vücut büyüklüğü ile ilgiliyken cup ölçüsü meme büyüklüğünü gösterir. Her kadının bir beden ve cup ölçüsü vardır.
Sütyenler için çok basit bir beden bulma yöntemi vardır: Elinize bir mezura alın, giysinizi ve sütyeninizi çıkartarak aynanın önüne geçin. Mezuranızı sırttan öne doğru, ancak memelerinizin ucundan (üstünden) geçecek biçimde çevreleyin.

Aynı işlemi bir de mezura meme alt kıvrımından geçecek şekilde yapın. Elde ettiğimiz iki değer arasındaki fark, A–D arasındaki cup büyüklüğünü belirleyecektir. Aslında meme büyütme ameliyatı ile artırdığımız değer bu cup değeridir. Sütyen ölçüsünü tarif ederken cup önünde kullandığımız (örneğin 85 B deki 85 rakamı) rakam ise meme alt kıvrımından çepeçevre yaptığımız göğüs çevresi ölçümünü temsil eder. Ancak çıkan değer; sütyen bedenleri 5 cm'lik birimler halinde yükseldiği için) 5 ve katlarına tamamlanır.

Örneğin; Göğüs altı ölçünüz 81 ise kullanmanız gereken sütyen 85 beden olmalıdır. (Sütyen bedenleri 5 cm’lik birimler halinde yükseldiğinden ana birimi geçen değerlerde bir üst beden alınmalıdır)
Örneğin: Meme altı çevrenizin 73 cm, meme üstü çevrenizin 86 cm olduğunu varsayalım. İki ölçü arasındaki fark 11 cm olduğundan cup ölçünüz B olmalıdır. Dolayısı ile sütyen ölçünüz 75B’dir.
Bütün sütyenler cup bedenli olarak üretilmez. Ancak genel de ortalama bir bayan memesi B cup olarak kabul edildiği için eğer sütyen de cup değeri belirtilmemiş ise B olarak kabul edilmelidir.

A, B, C, D CUP NE DEMEKTİR ?

Meme başından geçen dairesel hattın uzunluğu) ve göğüs alt kıvrımından geçen dairesel hattın uzunluğu arasındaki fark cup büyüklüğünü belirler;

• 11 cm’e kadar ise A Cup
• 13 cm’e kadar ise B Cup
• 15 cm’e kadar ise C Cup
• 17 cm’e kadar ise D Cup
• 19 cm’e kadar ise DD Cup
• 21 cm’e kadar ise E Cup
• 23 cm’e kadar ise F Cup


Bu bilgiler ışığında ameliyat sonrasında elde edeceğimiz büyüme miktarını belirlemek için cup değerini kullanmak gerekir. Eğer memede 1 cup büyütme sağlamak istiyorsak 150-175 cclik silikon implant gerekir. A cup bir memeyi C cup’a büyütmek istiyorsak ise 300-350 cc bir implant yerleştirmek gerekir.

Bununla birlikte özellikle kas altı silikon yerleştirmede silikonun oluşturacağı büyütme etkisi % 10 kadar baskılanacağından , planlamada bu da göz önünde tutularak % 10 daha büyük silikon koymak gerekir

Silikon İmplantlar

Ameliyat tekniklerinin çeşitliliğine paralel olarak silikonlarında çok farklı fiziksel özelliklerini olduğunu söyleyebiliriz.

• Yuvarlak
• Anatomik ( damla )
• Koheziv jel
• Serum doldurabilir silikonlar
• Düz yüzeyli
• Düzensiz yüzeyli
• Yüksek-orta-düşük profilli silikonlar

Silikon implantlar birer sentetik materyaldir, vücudumuza ait olmayan hangi şey için mükemmel veya ideal kelimesini kullanabiliriz? Ancak yaklaşık 200 yıllık en iyi meme büyütme ameliyatı arayışında en modern ve en güvenli ameliyat tekniğinin günümüz teknolojisi ile üretilmiş silikon implantlar ile gerçekleştirilebileceğini söyleyebiliriz.

Belli dönemlerde, belli tip silikonlar trend olur ve hastalarımız bu trende ayak uydurmak adına, avantaj ve dezavantajları sorgulamaksızın “ şu tip silikon istiyorum”, veya “çevremdeki arkadaşlar bu silikon modelinin çok doğal netice verdiğini söylüyorlar” diye isteklerle gelirler. Ancak geçmiş yıllar incelendiğinde hep bir dönem trend olan silikonun avantajlarının yanısıra dezavantajlarının da ortaya çıktığını görürüz. Bir zamanlar meme büyütme ameliyatı için başvuran hastaların çoğunun “damla silikon istiyorum” demesi bunun tipik örneğidir. Oysa bugün kabul gören görüş; damla silikon diye bilinen anatomik protezin, meme üst bölümünde yeterli dolgunluk sağlayamayacağı, özellikle hafif sarkık göğüsler için daha uygun olacağı yönündedir. Aynı şekilde ilk üretildiği zaman büyük ilgi gören yüksek profilli silikon protezlerin zaman içinde (taban genişliklerinin de az olması nedeniyle) her hasta için estetik neticeler sunmayacağı ortaya çıkmıştır. Hatta tecrübeler ; bu tip silikon protezlerin , yüksekliklerine bağlı olarak meme dokusuna yaptığı baskı ile zamanla üstünde bir örtü görevi gören dokularda incelmeye neden olduğunu , böylece zamanla elde edilmesi beklenen yükseklik kadar doku kalınlığının kaybedildiğini göstermiştir. Dolayısıyla bir plastik cerrah silikon seçimini yaparken (beklentileri analiz ettikten sonra), hastanın vücut özelliklerinden memedeki sarkma miktarına kadar bir çok özelliğe bakar.

MEME SİLİKON İMPLANTLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Silikonlar şekillerine göre yuvarlak ve anatomik , içeriklerine göre koheziv jel ve serum fizyolojik dolumlu, yüzey özelliklerine göre düz yüzeyli ve pürtüklü yüzeyli olanlar, yüksekliklerine göre ise yüksek, orta ve düşük profilli silikonlar diye sınıflandırılır. Bütün bu çeşitlilikte silikon implantın hangisinin sizin için uygun olacağına meme anatominize ve beklentilerinize bakılarak karar verilir.

DÜZ YÜZEYLİ SİLİKON JEL İÇERİKLİ İMPLANTLAR

İlk olarak 1962 yılında Cronin tarafından bulunmuş ve ardından Dow Corning firması tarafından üretimine başlanmıştır. Bu protezlerin tabanında protezin göğüs duvarına daha iyi tutunmasını sağlamak için dakron parçacıkları konulmuştur. Ancak ilk zamanlarda oldukça popüler olan bu protezin kullanımı sonraları yüksek oranda kapsül kontraktürü vakalarına rastlanınca terkedilmiştir. Kapsül kontraktürü nedeni olarak olarak silikonun dış kılıfının, içerideki silikonun dış ortama kaçağını tam olarak önleyememesi suçlanmıştır.

Bu gün teknolojik gelişme ile birlikte içerisinde jel bulunan silikonlar içeriğindeki jelin akışkanlığının olmaması ve dış zarın silikon jelin geçirgenliğini önleyecek kapasitede olması nedeniyle daha güvenli bir şekilde kullanılmaktadır(Akışkan olmayan bu jele koheziv jel adı verilmektedir).

DÜZENSİZ YÜZEYLİ SİLİKON İMPLANTLAR

Düzensiz yüzeyli silikonlar , yabancı bir ek madde kullanılmaksızın düz yüzeyli protezlerin yüzeylerinin, silikonun fiziksel yapısında değişiklik yapılması ile elde edilirler. Amaç silikon implantın yüzeyine paralel olarak uzanım gösteren kollajen liflerinin yönlerini değiştirerek kapsül kontraktürü oluşmasını önlemektir. Cerrahi teknik olarak 2 noktada dezavantajı vardır; birincisi, kaygan yüzeye sahip olmaması nedeniyle yerleştirirken düz yüzeyli silikonlara göre daha uzun bir kesi yapmak gerekir, ikincisi ise dokulara tutunması daha yüksek miktarda olduğu için revizyon operasyonlarında silikonun çıkarılması daha zordur. Düzensiz yüzeyli silikon kullanıldığında düz yüzeylilere göre 2 kat daha fazla ameliyat sahasında kan birikimi(hematom) geliştiği öne sürülmüş, bunun nedeni olarak şu teori savunulmuştur: “düz yüzeyli silikonların baskı yaptığı yüzeyinin daha geniş, düzensiz yüzeyli silikonların ise yüzey baskısının ise daha az olduğudur , daha küçük yüzey kanama odaklarına daha az basınç demektir”. Ancak bu teorinin pratik uygulamadaki geçerliliğine rastladığımı söyleyemem. Düzensiz yüzeyli silikon implantlarda görülme olasılığı daha yüksek olan ve rippling diye adlandırdığımız katlantıların dışarıdan hissedilmesi, yetersiz büyüklükte cep hazırlanması ve silikonun bu cebe tam olarak yerleşememesi ile ilişkilendirilmiştir. Fakat bu daha çok cerrahi tekniğin iyi olmaması ile ilgilidir. Sadece burada düz yüzeyli silikon protezlerin şöyle bir avantajından bahsedilebilir; yüzeylerinin kayganlığından dolayı, baskı ve masaj ile arzu edilen şekli kazandırmasını sağlamak pürtüklü yüzeyli silikonlara göre daha kolaydır.

SERUM DOLUMLU SİLİKONLAR

İlk olarak 1967 yılında Jenny tarafından tarif edilmiştir. Ancak tüm teknolojik gelişmeye rağmen, cerrahlar arasında zamanla hacim kaybının(serum kaçağına bağlı olarak)olduğu görüşü hala varlığını korumaktadır. Zamanla serum kaçağının olması silikon protezin dış yüzeyinde katlantı oluşmasına ve bunun hasta tarafından deri altında hissedilmesine neden olmaktadır.

YUVARLAK VE ANATOMİK SİLİKONLAR

Silikonlar şekillerine göre anatomik( damla) ve yuvarlak silikonlar diye ikiye ayrılır. Yuvarlak silikonları daha çok kas altı plan için , anatomik protezleri ise daha çok kas üstü planlar için kullanıyoruz. Anatomik protezler arzu edilen meme şeklini andırdığı için direkt meme ile uyumlu bir şekil ve büyütme etkisinden faydalanılır(özellikle düşük miktarda sarkmanın olduğu yani ek olarak dikleştirmenin gerekmediği durumlarda tercih edilir). Aynı zamanda anatomik silikon protezler ile silikonun memeyi dikleştirme etkisinden de faydalanılır. Ancak kas altı plana yerleştirilen anatomik protez, kasın silikona yaptığı baskı ile dekolte bölümünde daha düşük miktarda büyütme etkisi sağlar. Bu yüzden kas altı planiçin daha çok yuvarlak tip silikonlar tercih edilir.

Yüksek, orta ve düşük profillerine göre sınıflandırılan protezlerin seçiminde göğüs çapının genişliği büyük önem taşımaktadır. Özellikle dar göğüs çapına sahip olanlarda yüksek profilli silikonlar tercih edilirken, geniş göğüs çapına sahip olanlarda silikonun taban genişliği daha fazla olduğu için orta profilli silikonlar tercih edilir.
Meme anatomisi ile uyumsuz çapta bir silikon kullanmak (ister çok dar olsun ister çok geniş) estetik olarak kabul edilemeyecek neticeler doğurur. Çok geniş taban çapına sahip bir protez kullanılması “çift meme” görünümüne yol açar. Yuvarlak silikonların kas üstü plana kullanılması estetik olmayan neticeler ortaya çıkarabilir, sarkmış memeler için ise kas altı plana protezin konulması( bu problem bu gün “dual plane” adı verilen teknik ile giderilmiştir) gene çift meme oluşmasına neden olabilir.

Görüldüğü gibi; silikon seçiminde ve meme büyütme ameliyatında siyah-beyaz diye bir sınır yoktur.O kadar çok ihtimal, avantaj-dezavantaj değerlendirmesi var ki bu durum ameliyat öncesi görüşme-muayene-planlama’nın ameliyat sürecinin en uzun kısmını oluşturması gerekliliğinin önemini bize gösterir.

op. dr. zekeriya kul
plastik cerrahi uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Planlama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Zekeriya KUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Zekeriya KUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekeriya KUL Fotoğraf
Op.Dr.Zekeriya KUL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Zekeriya KUL'un Makaleleri
► Meme Büyütme Ameliyatı Op.Dr.Murat ATASEVEN
► Meme Büyütme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Planlama' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Kasım 2010
► Memenin Anatomisi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:43
Top