2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liposuction Hakkında Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #5986 © Yazan Op.Dr.Zekeriya KUL | Yayın Kasım 2010 | 5,519 Okuyucu
Estetik cerrahiye olan ilgi her geçen gün artarken beraberinde de soruları, yerli ve yersiz endişeleri getiriyor. Baştan şunu söylemem gerekiyor; "estetik operasyon geçirmek isteyen bir hastanın başvuracağı doktorun Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı olduğunu bilmesi gerekir". Bu noktadan sonra estetik müdahaleler ile ilgili kavram kargaşası oluşturan tüm konuları doktoruna sormalı operasyona herhangi bir soru işareti kalmaksızın girmelidir.

Bu günlerde toplumda liposuction ile ilgili o kadar yanlış görüş ve korkular hakim ki, hastalarımız , -ölüm riskinin yüksekliğinden- tutun da -liposuction sonrası vücutta oluşacak çukurlara- kadar bir çok soru ile karşımıza geliyor. Biz plastik cerrahlar bilimi sanat ile buluşturarak ameliyatlarımızı yapıyoruz. Şunu unutmamak gerekir ki ameliyatlarımızda sağlık ve estetiği bir bütün olarak düşünüyoruz.

Liposuction'ı yağ emme yöntemi olarak tarifleyebiliriz. Liposuction ; ince uzun kanüllerle deri altına girerek yağlanmanın fazla olduğu ve estetik kayıp oluşturan bölgelerdeki yağların alınmasıdır. Yağ bu kanüller aracılığıyla ya elektrikli aspiratörler ile yada büyük enejktörler kullanarak cerrahın kendi gücüyle alınır.

Benim tercihim , enjektör yardımlı yağ alma yöntemidir. Bu yöntemde cerrah makinadan bağımsız olarak daha kontrollü olarak liposuction uygulamaktadır. Liposuctionda amaç; vücutta ergenlikten sonra sayıları değişmeyen sadece hacimleri kilo almakla büyüyen yağ hücrelerinin emilmesidir. Dolayısıyla bir vücut bölgesinden alınan belli sayıdaki yağ hücrelerinin tekrar o bölgede oluşması mümkün değildir. Belki de üzerinde durulması gereken en önemli nokta liposuctionın zayıflama değil vücut şekillendirme operasyonu olduğudur. Hastalarıma hep şunu söylerim "en ideal liposuction hastası kendini kilolu olarak görmeyen sadece vücudununun belli bölgelerinden örneğin basen , göbek çevresi, yan bel bölgeleri, uyluk iç yüzü gibi bölgelerden şikayetçi olandır".

Bazı hastalarıma operasyon öncesi dönemde uygun diyet başlayıp takip ediyorum. Diyette başarı elde ettiğim olguların (operasyon sonrası dönemde de devam etmek şartıyla) liposuctiondan mükemmel sonuçlar elde ettiğini görüyorum. Ancak diyete inatçı olgularda beklemeden endikasyon olan belli vücut bölgeleri için liposuction uyguluyorum.Alınacak yağ miktarı için emniyet sınırı 2,5-3 litre olarak belirlenmiş olmakla beraber uygun operasyon öncesi hazırlık ile bu miktar artırılabilir. Eğer yüksek miktarda yağ alınacaksa 6 aylık seans aralıklarıyla operasyon tekrarlanabilir. Ameliyat öncesi en az 1 hafta, sonrasında ise en az 2 haftalık dönemde mutlaka sigarayı yasaklıyorum.

Ameliyat için tercih ettiğim anestezi şekli; lokal anesteziye ilave edilen sedasyon anestezisidir. Ek bir prosedür uygulayacaksam genel anesteziyi tercih ediyorum.Ameliyat tekniği olarak son yıllarda en kabul görülen yöntem olan tumesan teknik kullanıyorum. Ayrıca cilt düzensizliği riskini en aza indiren ince kanüllerle yüzeyel liposuction uyguluyorum. Cilt altı yağ dokusu içine verilen özel sıvı işlemin ağrısız olmasını ve işlem sırasında yağ ile emilen kan miktarının en az düzeye indirilmesini sağlıyor. Ameliyat sonrası dönemde kanüllerin giriş deliklerine 2. gün pansuman yapılıyor ve hasta bu süreden sonra rahatlıkla banyosunu yapabiliyor. Aktif sosyal ve iş hayatına dönmesi 3-5 gün arasında değişiyor.

Az da olsa ciltte morluk olması normal olup kısa süre içerisinde kayboluyor. 2-4 hafta boyunca liposuction uyguladığım bölgeler için korse tatbik ediyorum(klasik yaklaşıma göre korse süresinin uzun olmasının gereksiz olduğuna inanıyorum). Ameliyat sonrası dönemde daha estetik bir cilt yüzeyi elde etmek için hastalarıma ya manuel masaj ya da LPG öneriyorum.

Liposuctionun etki mekanizması nedir? Liposuction sonrası deride sarkma olurmu?

Liposuction özellikle spor ve diyete inatçı bölgelerdeki deri altında fazla birikim göstermiş yağ dokusunun çeşitli çaplarda kanüllerle dışarı aspirasyon(emme) işlemidir. Liposuctionda deri, deri altı dokudan tamamen ayrıştırılmaz, aksine deriyi besleyen damar ve sinirler korunur. Ancak liposuction sonrasında derinin, deri altı dokuya düzgün bir şekilde adaptasyonu için derinin kendi elastikiyetinin buna uygun olması ve ameliyat sonrası korse kullanımı gerekir. Ayrıca son zamanlarda daha kabul gören yüzeyel liposuction ile gevşek derilerde ciltte oluşabilecek deformitelerin önüne geçilmiş oluyor. İnce kanüllerle yüzeyel yapılan liposuction sonrasında deri deri altı dokuya daha iyi adapte olarak düzgün ve arzu edilen bir kontür elde edilir.

Ameliyat öncesi dönemde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Ameliyat öncesi dönemde doktorunuz, isteklerinizi dinleyip değerlendirir ve size yapılması mümkün olan ve sizin için en iyi neticeyi verecek cerrahi konusunda önerilerde bulunur. Ameliyat gününden 1 gün önce tekrar muayene edilirsiniz ve liposuction uygulanacak bölgeler için çizim ve işaretlemeler yapılır. Hekiminizin önerilerini oldukça dikkate almalı ve ona güvenmelisiniz. Biz plastik cerrahlar vücut şekillendirme ameliyatlarını, sadece bilimsel olarak değil aynı zamanda sanatçı kişiliğimizi de kullanarak planlarız. Operasyon ister lokal anestezi ve sedasyon anestezisi altında isterse genel anestezi altında yapılsın, tüm sağlık taramanız ve mevcut ek bir hstalığınızın varlığı konusunda araştırmalar yapılacaktır. Aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların en az 10 gün önceden kesilmiş olması gerekmektedir.Sigara içiminin 2 hafta önceden kesilmesi gerekir. Gerektiğinde hekiminiz tarfından operasyon öncesi dönemde spor ve/veya diyet başlanabilir.

Ameliyatı nasıl yapıyorsunuz? Ameliyat uzun sürüyor mu?

Çeşitli liposuction teknikleri tanımlanmış olsa da günümüzde popüler olan ve benim de tercih ettiğim tumesan teknik ile uygulanan yüzeyel liposuction'dır. Tumesan teknikte amaç, deri altı yağ dokusunun özel bir sıvı(bu sıvı aynı zamanda kanama riskini ortadan kaldırarak sadece yağ dokusunun emilmesini sağlar) ile şişirildikten sonra yağ emme işleminin yapılmasıdır.Yüzeyel liposuction ile ise klasik liposuctiondan farklı olarak daha önce bahsettiğimiz gibi ameliyat sonrası deride istenmeyen şekil bozukluklarının önüne geçilmiş oluyor. Yağ emme işlemi kanüller ile deriye birkaç küçük kesiden girilerek yaplır, bu kesiler iz bırakmadan iyleşir. Ameliyat süresi tamamen işlemin yapılacağı vücut bölgesinin genişliği ile ilgilidir. Günümüzde liposuction için güvenli miktar 2,5 litredir. Ancak uygun ameliyat öncesi ve sonrası şartlar elde edildiğinde bu miktar arttırılabilir.

Op. Dr. Zekeriya KUL
Plastik cerrahi uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liposuction Hakkında Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Zekeriya KUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Zekeriya KUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekeriya KUL Fotoğraf
Op.Dr.Zekeriya KUL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Zekeriya KUL'un Makaleleri
► Akciğer Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Burun Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Liposuction Hakkında Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Kasım 2010
► Memenin Anatomisi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:54
Top