2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Bakıcı Sendromu Nedir?
MAKALE #7142 © Yazan Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ | Yayın Haziran 2011 | 6,043 Okuyucu
Son dönemlerde sıklığı artan bir sorun, ruh sağlığı dünyasında da büyük yankı uyandırıyor.

Otizm benzeri belirtilerle çocukları için kliniğe başvuran aileler, çocuklarının 2 yaşına kadar beklenen gelişim becerilerini gösterdiğini, ilk kelimelerini konuşmaya başladığını, ancak daha sonra konuşmanın durduğunu, bakışlarının ve davranışlarının duyarsız, kopuk olduğunu belirtiyorlar.

Detaylı alınan bilgiler ışığında sorunların otizm ya da başka bir yaygın gelişimsel bozukluktan değil, ortamsal bazı faktörlerle uyaran azlığına bağlı olduğu anlaşılabilmektedir.

Çocuğum büyüme ortamı, anne baba tutumu ele alınınca özellikle çalışan annelerin bir ila iki yaştan itibaren çocuklarını bakıcıya bıraktıklarını, bu bakıcının çocuğun yemek yemesi, uslu durması için sürekli televizyon karşısında oturttuğunu öğrendiğimizde ise sorunun yönü büyük ölçüde belli olmaktadır.

Bir gün içerisinde yarım saatten fazla televizyon izleyen çocuklar –ki hiç izlemeseler daha sağlıklı olur- televizyondaki akan görüntüye, mekanik seslere, anlamsız derecede hızlı zihne ulaşan karelere maruz kalmakta ve alışmaktadırlar. Bu akan görüntü çamaşır makinesinde, arabanın camından görünen elektrik direklerinde de vardır ve çocuk bunlara da meraklı hale gelir. Anlamsız mekanik şeylere, özellikle reklam ve kliplere, araba markalarına, tabelalara, sayılara yaşından beklenmeyen bir ilgi gösterir. Yeme becerileri geriler, yutma becerisi ilerlemeyebilir. Konuşma durur, göz teması zayıflar, zıplama, kalem tutma gibi kas becerileri geriden gelir.

Bunların hepsi ya da bir kısmı görülebilir. Aynı tablo, evde annesiyle büyürken aşırı televizyon ve bilgisayara maruz kalan çocuklarda da olabiliyor. Fakat sıklıkla bakıcıyla büyüyen çocuklarda rastlanıyor.

Bu noktada bazı önemli detayları vurgulamakta fayda var.
  • Çocuğunuzun gelişiminde içinize sinmeyen, sizi tedirgin eden bir bulgu gördüğünüzde bir psikolog ya da psikiyatriste başvurmanızda fayda var.
Otizm benzeri belirtiler oldukça titizlikle değerlendirilmelidir ve konuda uzman psikologlar, psikiyatristler tarafından detaylı incelemeyle karar verilmelidir. Bu belirtilerde, yoğunluk düzeyleri, erken tanı ve uzman desteği çok önemlidir.
  • Unutmayın ki uzman önerisi almadan yukarıda sayılan belirtilerin bakıcı sendromu olduğuna kanaat getirmemeniz gerekir.
Çocuğunuzun gelişiminde bilgisayar ve televizyonu uzak tutun. Eğitici film ve cd’leri dört yaştan itibaren günde en fazla yarım saat izletin. Bunun yerine gelişimsel oyuncaklar ile eğitimi destekleyin.
  • Kreş ve anaokulunun gelişimdeki destekleyici rolünü unutmayın. İki yaştan itibaren kreşin eğitimsel faydası büyük önem taşımaktadır.
  • Bakıcılarınızın televizyon izletme süresini takip edin. Onu bu konuda bilinçlendirin.
Süreci takip etmek zor ve zaman alıcı olsa bile, çocuğunuz için geç olmadan önlem almanız hayatında büyük bir fayda sağlar.

Eğer şu belirtiler dikkatinizi çekiyorsa;
  • Çocuğunuzun konuşması 1,5-2 yaş civarında başladı ve daha sonra birden geriledi ya da durduysa,
  • Göz teması zayıfsa
  • Size çok sarılmıyor, sevgi gösterisine yanıt vermiyorsa,
  • Televizyon başından kalkmıyor, sürekli klip, müzik izleyip dinliyorsa,
  • Kendi etrafında oyuna benzemeyen şekilde dönüyorsa,
  • Ellerini gözüne çok yakın bir noktada sallayıp bu harekete bakıyorsa
  • Ellerini kanat gibi çırpıyorsa,
  • Hareket ettirip izleyebilmek adına nesneleri döndürüyor, üflüyor, sallıyorsa,
  • Çamaşır makinesi, klima motoru, arabalar, perdeler gibi hareket eden nesneleri izlemeye fazlasıyla zaman ve dikkat veriyorsa,
Zaman kaybetmeden bir psikologla görüşür gerekli değerlendirmeleri yapmanızı öneririm.
Her şey onların mutlu ve sağlıklı büyümesi için…

Göksu Telmaç
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Bakıcı Sendromu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın Yazıları
► Bakıcı Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuğunuza Bakıcı Seçerken… Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Çocuklar ve Bakıcı Seçimi Psk.Deniz YILMAZ
► Çocuklarda 2 Yaş Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda İki Yaş Sendromu ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Down Sendromu Nedir? Psk.Fatih UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Bakıcı Sendromu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmde Tanı Eylül 2014
◊ Boşanma ve Çocuk Eylül 2014
◊ Mutsuz Evliliğin Sırrı Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:19
Top