2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatilde Beslenme
MAKALE #7687 © Yazan Dyt.Gülhan KOCA | Yayın Ekim 2011 | 3,722 Okuyucu
Yazın gelmesiyle birlikte kullanılan senelik izinlerde pek çok kişi tatil yerlerine akın etmektedir. Güneş, deniz gibi yaz aylarının nimetlerinden yararlanırken her şey dahil oteller, açık büfe yiyecekler, limitsiz alkol… derken bir anda eski kiloların üzerine yenileri eklenmektedir. Uzun süren uğraşlar ve fedakarlıklar sonrası verilen kilolar, nasıl geçtiği anlaşılmayan o kısacık tatilde fazlası ile geri alınmaktadır. Peki bu süreç daha sağlıklı bir şekilde nasıl aşılabilir?

Tatil yerinin seçimi kadar önemli bir husus; tatil süresince nerede kalınacağının belirlenmesi: Yazlık, apart otel / pansiyon, oda ve kahvaltı hizmeti veren bir konaklama noktası, yarım / tam pansiyon otel, her şey dahil otel… Aslında her birinin kendine göre bazı artıları söz konusudur. Mesela yazlık veya apart pansiyon / otel tarzı bir yerde kalınacaksa mutfak sizin kontrolünüzde olmaktadır. Bu şansı iyi kullanabilirsiniz. Yarım pansiyon oteller en riskli konaklama merkezleridir. Kişiler öğle yemeklerinde gerek aç kalmamak gerekse ekstra masraf yapmamak adına kahvaltıyı çok sıkı bir şekilde yapmaktadır. Kahvaltı ve akşam yemeğinin genelde açık büfe olduğu bu yerlerde 2 ana öğüne düşen beslenme şekli, kişiyi aşırı besin alımına zorlamaktadır. Uzun süre aç kalan birey akşam hızlı ve fazla yeme eğiliminde bulunmaktadır. Alınan yüksek enerji kısa sürede harcanamayacağı için vücut yağına çevrilerek depolanmaktadır. Bu nedenle öğün sayısı artırılmalıdır. Sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar. Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde hem fazla hem de hızlı yemek yenilmesine neden olmaktadır. O nedenle asla öğün atlanmamalı, 2.5 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir.


Kadınların kabusu olan tatil köylerinde veya her şey dahil otellerdeki açık büfeler, diyet öncesinde vermeye çalıştığınız kiloların tekrar geri gelmesine engel olmasın. Yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın ve planınıza sadık kalın.. Kahvaltıda tahıllardan vazgeçmeyin. Kuru meyve, süt ve tahıl gevreği güne iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar. Peynir, kepekli ekmek ve çiğ sebzelerden oluşan geleneksel bir kahvaltıyı da tercih edebilirsiniz. Başlangıç olarak taze sebzelerden hazırlanan bir salata veya bir kase çorbayla başlayıp, aralarda su içmekte fayda vardır. Ana yemek olarak ızgara veya fırında pişirilmiş balık ya da tavuk yanında zeytinyağlı bir sebze veya kurubaklagil yemeği ile esmer ekmek yiyebilirsiniz. İçecek olarak ayranı tercih ederseniz, dengeli bir öğün tüketmiş olursunuz. Yemeği tatlı yerine meyve veya meyveli yoğurt ile tamamlayabilirsiniz. Aralardaki atıştırmalar ve şekerli içecekleri fazla tüketmeniz tahmin edebileceğinizden daha fazla enerji almanızı sağlar. Aralarda yiyecek olarak meyve, içecek olarak su, soda, açık çay veya bitki çaylarını tercih edin.


Fiziksel aktivite de kesinlikle ihmal edilmemelidir. Tatili yemek yemek, fazla alkol tüketmeyi düşünmek yerine dinlenmek, eğlenmek ve yüzmek olarak düşünmelisiniz. Gün içinde yapacağınız voleybol gibi aktiviteler de size fayda sağlayacaktır.


Özellikle güneş ışınlarının daha dik geldiği tatil beldelerinde sıvı alımına daha bir dikkat etmek gerekmektedir. Günlük su tüketimi de azalırsa vücutta depolanan yağ miktarı artar. Sonuçta böbrekler fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği için yağları enerjiye çeviren karaciğer böbreklerin işini üstlenir ve yağlar vücutta toplanır. Çay, kahve, kola, çorba, sebze, meyve... tüketilmesi de sıvı ihtiyacını karşılar. Ancak en iyi çözücü su olduğu için, ihtiyacın 3/4’ü sudan gelmelidir. O nedenle günde 10 – 14 bardak (yaklaşık olarak saat başı 1 bardak) su içilmelidir. Çay, kahve ve kola diüretik özellikte olduğu için hemen vücuttan atılırlar. Suyun ayrıcalığı burada saklıdır.


Tatil döneminde kilo alınmaması hatta kilo kaybı imkansız değildir. Önemli olan her zaman için zoru başarmaktır. Senede bir kere tatile çıkıyorum zaten, bırakın da dilediğin şeyleri yiyeyim düşüncesi son derece yanlıştır. Durumu sadece vücut ağırlığı gibi dar çerçevede görmemek lazım. Unutulmamalıdır ki, yaz aylarında kalp krizi geçirme olasılığı daha fazladır.


Dyt.Gülhan KOCA


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatilde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülhan KOCA Fotoğraf
Dyt.Gülhan KOCA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülhan KOCA'nın Makaleleri
► Tatilde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Tatilde Beslenme Dyt.Serap ORAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tatilde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tatlı Krizi Mart 2014
► Yılbaşında Beslenme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top