2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seyahate Çıkacaklar İçin Beslenme Rehberi: Yolculuklarda Beslenme
MAKALE #3819 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 6,279 Okuyucu
TREN YOLCULUKLARI: Tren yolculukları, karayollarına nazaran daha uzun ve keyifli geçen yolculuklardır. Yemekli vagonu, çantadaki erzakları ile gayet neşeli geçen bu yolculukta da dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Aynı kendi taşıtında seyahat edenler gibi, trende seyahat edenlerin de yanlarında taşıdıkları besinleri dikkatli seçmesi gerekir. Et ve peynir gibi proteinden zengin besinler yaz sıcağında daha hızlı bozulduğundan ötürü yolculuk erzakları arasında yer almamalıdır. Bunun yerine hafif sebzeli sandviçler, tostlar, kutu UHT süt ve muz, elma gibi çabuk bozulmayan meyveler tercih edilmelidir. Galeta, diyet bisküvi, grisini gibi besinlerde yolculuk için uygun olacaktır. Yemekli vagonlarda doğru menüyü seçmek konusunda özen göstermek gerekir. Seçilen yiyeceğin hafif ve az yağlı olması yolculuğumuzu rahat tamamlamamıza yardımcı olur. Kızartma ve kavurmalar ise tercih edilmemelidir. Su kaynakları konusunda emin değilseniz, çiğ sebze ve salatalardan da uzak durmak yerinde bir tercih olur. Tost, sandviç ve ızgara etler yolculuk için daha güvenilir seçeneklerdir. Fakat etin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Yaz sıcaklarında çabuk bozulan patates, pirinç ve mayonez gibi besinlerden de uzak durmak sağlıklı olur. Yemekli vagonlarda servis edilen alkollü içecek miktarı konusu da önemlidir. Kadınlar günde bir birim, erkekler iki birimden daha fazla alkol tüketmemelidir. Yemek vagonunda keyif yapmak istiyorsanız 1–2 şişe bira, 1–2 kadeh şarap veya 1 duble rakıdan fazla içki tüketmemelisiniz. Yolculuğun sonuna alkolün olumsuz etkileri kalmasın istiyorsanız, alkolü tok karına ve bol su ile beraber tüketmelisiniz.
UÇAK YOLCULUKLARI:
Ülke içinde çıkılan uçak yolculukları kısa sürdüğünden ötürü bir şeyler yemeğe ihtiyaç duymadan yolculuğumuz sonlanır. Fakat ülke dışı seyahatlerde durum biraz farklıdır. Uzun uçak yolculuklarında beslenmemizden oturuş pozisyonumuza kadar birçok faktöre dikkat etmemiz gerekir. Uzun uçak yolculuklarında mağdur olmamak için, seyahatten önce servis edilecek yiyecekleri öğrenmekte fayda vardır. Vejetaryenlik gibi özel bir durumunuz varsa veya şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunları nedeni ile özel bir diyet uygulamanız gerekiyorsa uçak bileti alırken bu durumu bildirmeniz yararlı olabilir. Çünkü bugün birçok firma önceden haber verildiği takdirde özel uygulamalar gerçekleştirebilmektedir. Uçakta yüksek hava basıncı nedeni ile vücuttan su kaybı oldukça artar. Bu nedenle su tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Yolculuk süresince düzenli olarak su içmek önemlidir. Vücuttan su kaybını arttıran kafeinden zengin çay, kahve ve kolalı içecekler mümkün olduğunca az tercih edilmelidir. Vücuttan su atılmasına neden olan bir diğer içecekte alkoldür. Bu nedenle alkol tüketimi konusunda hassas davranılmalıdır. Seyahat süresince sürekli aynı pozisyonda oturmak sakıncalıdır. Yüksek basınç ve oturma pozisyonunun değişmemesi kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle yol boyunca oturma pozisyonu sık sık değiştirilmeli ve koridorda yürüyüş yapılmalıdır. Zaman dilimi farkı olan seyahatler, kişinin kendisini kötü hissetmesine ve adapte olma yeteneğinin azalmasına neden olan jet-lag ile sonuçlanır. Jet-lagdan kolay kurtulmak için, seyahatin bittiği gün hafif yiyecekler tüketilmelidir. Ertesi sabah kahvaltıda proteinden zengin besinlerin seçilmesi kötü etkiyi azaltır. Bu nedenle sofranızda süte, peynire ve yumurtaya mutlaka yer vermeye çalışmalısınız. Jet-lag etkisinden kolay kurtulmak için bol bol su içmeye devam etmelisiniz.

Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seyahate Çıkacaklar İçin Beslenme Rehberi: Yolculuklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
► Emziren Annenin Beslenme Rehberi Dyt.Gizem ŞEBER
► Gastrit İçin Beslenme PDF Dyt.Nilgün AYDIN
► Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Astım İçin 25 Beslenme Önerisi Dyt.Büşra TOTAN
► Yaşam Kalitesi İçin Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Seyahate Çıkacaklar İçin Beslenme Rehberi: Yolculuklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:19
Top