2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi, Harika İnsanlık Deneyiminin Küçük Bir Parçası...
MAKALE #8608 © Yazan Uzm.Psk.Gözde EMİK AKSOY | Yayın Mart 2012 | 6,202 Okuyucu
Ergenlik dönemi, bireyin yetişkine özgü ayrıcalıklarının kendisine verilmediğini hissettiği zaman başlayan ve yetişkinin tüm gücü ve toplumsal konumu toplum tarafından bireye verildiği zaman sona eren gelişim dönemidir (Sieg, 1971) .

Ergenlik, 11- 12 yaşlarında başlayan, bedensel, cinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal olgunlaşma dönemidir. Bugün sizlere ergenlik döneminde ortaya çıkan bedensel, cinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal değişimler hakkında bilgi vermek istiyorum.
Ergen bireylerde pek çok alanda büyüme, gelişme, olgunlaşma gerçekleşir. Değişimlerin başında bedensel değişimler gelmektedir. Boyları, kiloları, bedensel görünümleri değişmektedir. Bu değişimler sırasında ergenler “Beden İmgesi” kavramı ile karşı karşıya kalırlar.

İnsanın beden imgesi, nasıl göründüğü hakkındaki düşünceleridir. Bu da yaşıtlarının düşüncelerinin etkileşimi ile oluşmaktadır. “Güzel miyim?, Beni beğenecekler mi?, Bu sivilce ile dışarı çıkılır mı?…” gibi sorularına verdikleri yanıtları kendi beden imgelerini oluşturacaktır. Bedenindeki değişimleri kabul eden, kendinden memnun olan ergenler olumlu beden imgesine sahip olurlar, aksi durumda ise olumsuz bir beden imgesi geliştirirler ve ilerleyen dönemlerde bedenini kabul etmeme buna bağlı olarak kendini kabul etmeme gibi yaşamlarını güçleştiren durumlar içine girebilirler.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan cinsellik, cinselliğe uygun kimliğin gelişmesinin bir parçasıdır. Bu dönemdeki bireylerde cinsel üretkenliğin gelişiminin yanında öğrenmeleri gereken başka konular da vardır. Bunlar koruma, sadakat, şefkat, sabır, güç kazanmak, gözetip büyütebilme, anlayış ve sevgi alıp vermekteki kapasitedir. Tüm bunlar genç bireylerin erkek, kadın, eş, anne, baba olarak gelecek yıllarda yükleneceği rollerdeki başarısını tanımlayacaktır.

Gelin bir de bilişsel gelişimlerine bir göz atalım. Ergenlerin tüm düşünce süreçleri değişir, gittikçe artan biçimde geleceğe yönelik ve soyut düşüncelerle ilgili olurlar. Cinsellik, ahlak, din gibi konularla ilgili kendilerine ait değerler takımı edinirler. Pek çok konu hakkında bilgi edinirler, tartışırlar, ideoloji geliştirirler.

Duygusal gelişimleri sırasında, yalnızlıktan haz duyma, bir gruba katılma özlemi, endişe ve umutsuzluğa karşın geleceğe coşkuyla yöneliş gibi çelişkili duygular görülmektedir. Bedenini beğenmeme, ayna karşısında uzun zaman geçirme, başkaları tarafından çekici ve güzel bulunmadıklarını düşünme, içe kapanma, sıkılganlık, odasında uzun süre yalnız kalma, yüksek sesli müzik dinleme, hayal kurma, ufak şeylere alınma, üzülme ve ağlama gibi davranışlar gözlenebilmektedir.

Ergenlik döneminde önem kazan bir diğer alan da sosyal gelişim alanıdır. Ergen bireyler kişiliklerini geliştirme çabası içindedirler. Bu dönemde sigara, alkol, uyuşturucu denemeleri gibi tehlikeler de vardır. Ayrıca bu dönemde, öğretmenlerine anne babalara direnç çok fazladır. Zamanın çoğunu arkadaşlarla geçirmek isterler ve onların yaptıklarının doğru olduğunu düşünürler. Bu sebeple sosyal çevre önemlidir.
Sosyal gelişim sırasında “Ergen Benmerkezciliği” adı verilen bir kavram karşımıza çıkmaktadır. Ergenler, yanlış bir biçimde, çevrelerindeki insanların “onların davranışlarıyla ve görünümüyle onlar kadar ilgilendiklerini” ve her zaman ilginin odağı olduklarını kabul etmeye başlarlar. Ergenler gittikçe kendi yarattıkları bir seyirci kitlesiyle çevrilirler; Elkind buna düşsel seyircileradını vermektedir. Örneğin, “Tıpkı Rock Yıldızı gibiyim, Herkes ne dinlediğimi merak ediyor, Saçlarıma ve kıyafetlerime bakıyorlar…” gibi benmerkezci düşünceleri bulunmaktadır. Sonunda, Elkind'e göre bazen on beş-on altı yaş dolaylarında, ergenler gerçekte herkesten farklı olmadıklarını ve insanların da kendilerini seyretmek için var olmadığını fark etmeye başlarlar.Bu noktada düşsel seyircilerin önemi azalır ve doğruları yanlışları dengeleyen daha gerçekçi bir benlik-kavramı kişisel söylencenin yerini almaya başlar.

Son olarak, ergen bireyin başarması beklenen yaşam görevlerinin neler olduğu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bunlar; Bedensel özelliklerini kabul etmek ve bedenini etkili biçimde kullanmak, Eril ya da dişil bir toplumsal rolü gerçekleştirmek, Her iki cinsten yaşıtlarıyla yeni ve daha olgun ilişkiler kurmak, Ana babadan ve diğer yetişkinlerden duygusal bağımsızlığı gerçekleştirmek, Ekonomik bir mesleğe hazırlanmak, Evliliğe ve aile yaşamına hazırlanmak, Toplumsal bakımdan sorumlu bir davranışı istemek ve gerçekleştirmek, Davranışın rehberi olarak bir dizi değer ve bir ahlak sistemi kazanmak, bir ideoloji geliştirmektir. Tüm bu gelişimsel görevlerdeki başarı ya da başarısızlık yetişkin yaşamını etkilemektedir.

Ergenlik döneminin başlangıç yaşından söz etmiştik ancak bitimi bireyler arasında farklılık göstermektedir. Fransız araştırmacılar yaptıkları çalışmalarında, günümüzde 25 hatta 30 yaşlarında pek çok gencin baba evinde kaldığını söylemişler ve şunları eklemişlerdir: “Fransa'da 18-25 yaşları arasındaki gençlerin dörtte üçü ebeveynleri ile yaşamaktadır... Ortaçağdan günümüze kadar insan yaşamına 30 yıl daha ekledik ve bunun 10 yıl gibi bir bölümünü de ergenlik dönemine ekledik.”
Ergenlik, harika insanlık deneyiminin küçük, önemli ve güzel bir parçasıdır. Bireyin büyüme, olgunlaşma ve gelişim dönemidir. Bu dönemde birey aile, okul ve arkadaşlar ile iç içedir. Bu harika insanlık deneyimini güzellikleri ve zorlukları ile yaşayabilmeniz dileğiyle…


Uzman Psikolog & Aile Danışmanı
Gözde EMİK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemi, Harika İnsanlık Deneyiminin Küçük Bir Parçası..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gözde EMİK AKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gözde EMİK AKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde EMİK AKSOY Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde EMİK AKSOY
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi162 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde EMİK AKSOY'un Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Nazlı DİNÇ
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.Tuğba GÜRÇAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi, Harika İnsanlık Deneyiminin Küçük Bir Parçası...' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öğrenilmiş İyimserlik Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:32
Top