2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babalar, Çocuklarının Yaşam Koçudur
MAKALE #9456 © Yazan Psk.Ayşe Esma VATANSEVER | Yayın Ağustos 2012 | 4,506 Okuyucu
Çocuk yetiştirmenin zorluklarını herkes bilir ve bu konuda özellikle annenin rolüne vurgu yapılır. Anne eğitimine yönelik kitaplar, yayınlar ve çalışamlar oldukça fazladır. Acaba kişilik gelişimi için anne etkisi yeterli midir? Babanın çocuk eğtimi üzerinde sadece bir tamamlayıcı unsur olduğu görüşü eksik bir görüştür. Baba modeli kişiliğin güven-güvensizlik, otorite, bağımlılık, duygusal kontrol, özyeterlilik, dışa ve sosyal ortama açılma ile ilgili en önemli etkenlerden biridir. Çünkü anne bebeklikten gelen bir şefkat ve koruyuculuk eğilimiyle kişilik gelişiminde ihtiyacı olan bireysellik ve otokontrol duygusunu yeterince destekleyemeyebilir.

Anneler daha çok en yakında ve ‘içeride’ olandır, kişinin kendiyle olan iletişimini gerçekleştirir ve kendini tanımasını sağlar. Baba ise bu tanıma göre ‘dışarıda olan’ ve çoğunlukla çocuğun dışarıyla köprüsünü kuran kişidir. Çocuk hiç tanımadığı bilmediği bir dünyayı babanın kontrolüyle güvenle tanır. Gerekli ve gerçekçi açılımlarını gerçekleştirebilir. Duygular anne yoluyla, gerçekler baba yoluyla tanınır. Bir bakıma baba, çocuğun hayatına giren ilk yabancıdır ve bu konumu nedeniyle yabancılık ve dış dünya ile alışverişin en önemli temelidir. Baba desteği olmadan büyüyen çocuğun güven duygusunun eksik kalması muhtemeldir. Hayatın bir mücadele gerektiren durumlarıyla baş edebilmek için çocuğun baba eğitiminden geçmesi gereklidir.


Babanın çocuk yetiştirirken sahip olduğu olumlu inanç ve tutumları çocuk üzerinde silinmez etkiler bırakır. Örneğin annesine başarılı karnesini gösteren çocuk çok fazla takdir alsa da annesinin tüm takdirleri babasının ufak bir onayının yerine geçmeyebilir. Tam aksini düşünürsek otorite kurma konusunda annenin fazla çabaları zaman zaman babanın net ve kararlı bir tek cümlesinin yerine geçmeyebilir.


Babanın çocuğun dünyasına olan yakınlığı ve onunla fikir-duygu alışverişi çocuğun kendini ifade etme becerisi ile ilgili çok büyük önem arzeder. Özellikle erkek çocukları için sadece annenin etkisiyle ve uzak baba modeliyle yetiştirilmek oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuk erkeklerin dünyasını medya, internet ve çevreden rastgele örneklerle değil, güvenilir babalarından öğrenmelidir. Baba çocuk için güvenin simgesidir.


Bir baba olarak çocuğunuza sözünüzü dinletemediğinizi düşünüyorsanız; koyduğunuz kuralların uygulanabilirliğini sorgulayın ve onun dünyasına girip giremediğinizi anlamaya çalışın.


Yasakçı olmamaya ve mantıklı sınırlar koymaya gayret edin.


Çocuğunuzun kendi sorumluluklarını yerine getirmesini kolaylaştırıcı önlemler düşünün ve başarılarını zaman zaman maddi, çoğunlukla da manevi olarak ödüllendirin.


Onun için bir yaşam koçu olduğunuzu unutmayın ve kendinizi bu konuda geliştirmeye çalışın.


Babalar bu sorulara cevap versin

  • Birlikte ne kadar vakit geçirebiliyorsunuz? Sadece çocuğunuza ayırdığınız bir vaktiniz var mı?
  • Ortak beğenileriniz ve uğraşlarınız var mı? (maça gitmek, kitap seçmek ve okumak, oyun oynamak, kültürel geziler vs)
  • Herhangi bir konuda size rahatlıkla danışabiliyor mu?
  • Onu başarılarından dolayı takdir edebiliyor musunuz?
  • Eleştirilerinizi daha çok olumlu mu olumsuz mu?
  • Telkinlerinizde güvensizlik, süphecilik ve korku ile ilgili altmesajlar yoğunlukta mı?
  • Çocuğunuz sizinle ilgili eleştirilerini saygı çerçevesinde dile getirebiliyor mu?
  • Dünya meseleleriyle ilgili görüşlerinizi onunla paylaşıyor musunuz? Onu bu konuda bilgilendiriyor musunuz?
  • Mesleki tercihleri konusunda yönlendirme ve destekleriniz yeterli mi?
  • Arkadaşlarını tanıyor musunuz?
Unutulmaması gereken nokta şu ki; babalık öğrenilmesi gereken bi beceridir ve bir kimliktir. Küçük gayretlerle siz de çok iyi bir baba olabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Babalar, Çocuklarının Yaşam Koçudur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe Esma VATANSEVER Fotoğraf
Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşe Esma VATANSEVER'in Makaleleri
► Kız Çocuklarının Erken Seksüalizasyonu Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Babalar, Çocuklarının Yaşam Koçudur' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Temel Güven Duygusu Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:07
Top