2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedim Sokağa Çıkmalı mı?
MAKALE #9515 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Eylül 2012 | 51,678 Okuyucu
Evet kediler sokağa, parklara yada çevredeki doğal alanlara çıkmalıdır. Bu onların ruhsal ve fiziksel sağlığı açısından çok yararlıdır. İstedikleri zaman güneşlenirler, Ağaçlara tırmanır, ağaç gövdelerinde tırnaklarını bilerler, kuş ve böcek peşinde koşarlar, diğer kedilerle saatlerce oynar veya kavga ederler. Bütün bunların hepsi onlar için çok yararlı faaliyetlerdir.

Sokağa çıkan kedileri şehir yaşamında bir çok tehlike bekler. Bunların en başında ne yazık ki ara sokaklarda bile çok hızlı kullanılan araba ve diğer ulaşım araçlarıdır. Gün geçmiyor ki kliniğimize trafik kazası geçirmiş bir kedi gelmesin.

Bu arada ikinci sıradaki tehlike insanlar hatta çocuklardır. Ne yazık ki kedilerin başına gelen bir çok yaralanma insanlar tarafından hainlikle veya çocuklar tarafından bilinçsizlik, eğitimsizlik ile oyun olarak meydana getirilir. İnsanların ve çocukların kedilere yaptığı ve kliniğimize getirilen olayların örneklerini burada sizi üzmemek için yazmayacağım. Ama gerçekten bazen insanlar bir şey yapmasa kedilerin çoğunun sokaklarda çok daha mutlu ve sağlıklı yaşayacaklarını düşündürecek kadar ilginç ve kötü hareketlerdir bunlar.

Diğer tehlikeleri sayarsak eğer kedinizin aşıları düzenli yapılmıyorsa ve eksikler varsa sokakta kontak kurduğu diğer aşısız kedilerden bir çok virutik hastalığı ve iç-dış parazitleri kolayca alabilir. Veteriner hekim kontrolünde olan kedinizde ve hekimin tavsiyelerini tam yerine getirdiğinizde sağlık konusunda sokağa çıkmasından riskler son derece azalır.

Kediler son derece temiz hayvanlar oldukları için sokaklardan evlerimize mikrop taşıma ihtimalleri azdır. Ama yine de sokağa çıkan bir kediniz varsa onun, yüzünüzü koyduğunuz yastığa yatmaması, sofranıza çıkmaması vb konularında daha özenli olmalısınız.

Sokağa çıkma konusu kedi ırklarına göre de farklılık gösterir. Örneğin bir İran veya British gibi safkan bir ırkın sokakta başına diğer yerli kedilerimize göre çok daha fazla şey gelebilir. Çünkü bu ırklar saflaştırılmak için seçerek eşleştirilirken doğada başarılı olma özellikleri ikinci planda kalmıştır. Arabalardan kaçma veya kendini koruma konusunda son derece başarısız olabilirler ve ayrıca yabancılar tarafından çalınma riski de yüksektir.

Kedinizle yaşadığınız bölge korunaklı bir site içinde veya cadde ve sokaklardan yani trafikten uzakta bir bölgedeyse o zaman kediniz için dış ortam harika bir keşif alanı haline gelecektir. Rahatlıkla gece veya gündüz kedinizi dışarıya bıraktığınızda içinizde endişe olmaz. Ama bunlara rağmen krısal bölgelerde de kediler için tehlikeler söz konusudur. Yeni yapılmakta olan bir inşaat alanındaki bir kireç kuyusu her zaman kediler için en tehlikeli yerlerden birisidir. Genelde kireç kuyularının üstü kapatılmaz veya ancak insanların içine düşmesini engelleyecek önlemlerle korunma altına alınmıştır. Kediler ise çok meraklıdır ve bulundukları çevrede hemen her şeyi inceleme eğilimindedirler. Ünlü ve gerçeği yansıtan özdeyişi kedi severler bilirler. ‘’Kediyi merak öldürür’’ Kedi merakına yenik düşüp girilmeyecek yerlere girebilir. Bahsettiğimiz kireç kuyularından birisine düşerse bulaşan kireç ile tüm vücudu yanabilir.ayrıca en kötüsü de gözleri kirece maruz kalırsa şiddetli keratitis sonucu kalıcı körlük oluşabilir. Erken tedavilerde bu tip kireç yanıklarından kaynaklanan keratitisleri tedavi edilebilir ama geçen her saat iyileşmeyi ne yazık ki daha da güçleştiriyor. Genelde kireç ile gözlerinde sorun oluşan kediler çok iyi göremedikleri için eve dönüşleri de gecikebiliyor. Bu anlattıklarımı dikkate alarak kedinizin gezdiği bölgede yeni inşaatların bulunması durumunda siz de kedinizin gezebileceği yerleri hayal edip ciddi bir keşfe çıkabilirsiniz. Bunun dışında kırsal bölgelerde özellikle sürü halinde gezen sahipsiz köpeklerin bulunması kediniz için risk yaratabilir. Sokak köpekleri tek tek dolaşırken çok fazla sorun yaratmazken sürü haline geldikleri zaman köken aldıkları kurtlara benzer avlanma davranışlarında bulunabilirler. Beslenme amacıyla olmayan bu avlanma davranışı diğer köpekleri ve kedileri hedef alabilir. Evde hiçbir tecrübe edinmeden büyüyen kediniz için bu köpekler ciddi tehlike yaratabilirler.

Kedilerde avlanmayı engellemek için


Kediler ev yaşamında doğadaki atalarının içgüdülerini yaşatarak benzer avlanma davranışları gösterirler. Onlar evdeki için canlı-cansız hareketli hareketsiz her nesne oyun materyalidir. Yakalama oyunlarının tamamı avlanma içgüdüsünden kaynaklanır. Bazen perdelere atlama, sallanana bir çiçek, tere düşmüş bir yumak, bir iplik parçası, eve giren sinek ve böcekler kedinizin eksersiz yapması ve avlanma içgüdülerini yaşaması için birer araçtırlar.


Eğer kediniz bahçe veya sokağa çıkabiliyorsa şanslı kedilerdendir. O zaman çok daha fazla doğasını yaşayabileceği avlanma hedefleri olacaktır. Ama bu avlanma hedeflerinin içinde yer alan fare ve sıçanları eve getirmesi veya onlarla oynaması, yada yemesi evimize aldığımız bir hayvan açısından çok daha hoşumuza giden veya sağlıklı olan bir davranış olarak kabul edilemez. Ayrıca kedinizin kuşları veya kuş yavrularını da yakalaması, yaralaması veya yemesini istemiyor olmanız doğaldır.

Peki sokağa çıkan kedimizde bu avlanma ile avını yakalama ile sonuçlanan durumlara nasıl engel olabiliriz? Kedinizin tasmasında bir çıngırak olursa en azından sesle gelen uyarılardan korkabilecek fare, kuş vb hayvanlar kedinizden kaçıp kurtulabilirler. Sokağa çıkan kedilerde çıngırak takmak avlanmasında aldığı keyfi engellemez ama ava ulaşmasını ve yakalamasını engelleyebilir. Yüzde yüz işe yarayan bir yöntem değilse de belki de tek çaredir. Sokakta yaşayan kediler veya sokağa çıkabilen evcil kediler şanslıdır demiştim. Bu çıngırak engeline rağmen kedi avlanma içgüdüsü ile ilgili tüm aşamaları keyifle yaşar ve mutlu olur. Tek yapamadığı avı yakalamak üzere hamle yaptığında çıkan çıngırak sesinden kaçan avını yakalamaktır. Bu da onu çok üzmez çünkü avcılar aç olmadıkları sürece kaçan ava alışkındırlar. Doğada 10-15 avlanma denemesinden ancak 1 veya 2 tanesi başarıya ulaşabilir.

Sokakta avlanmayı engelleyen önlemlerden bir diğeri ise kedimizi sokağa çıkarmadan önce doyurmaktır. Karnı tok olan her avcı hayvan avlanma konusunda daha isteksiz olacaktır.

Üçüncü bir önlemde kedimizi sokağa kuş ve diğer minik hayvanların beslenme ve diğer faaliyetlerinin en yoğun olduğu sabah erken saatler ve akşamüstü çıkarmamaktır. Ünlü bir kuş araştırmacısı kedisinin kuşları yememesi için yaptığı araştırmalarda kuşların sabahları gün aydınlanması ile saat 11 civarına kadar hareketli olduklarını ve ikinci periyot olarak da akşamları 5 civarından hava kararmasına yakı zamana kadar beslenme vb faaliyetleri dışında kuşların sakin güvenli bir yere çekilip uyudukları veya hareketsiz kaldıklarını saptamıştır. Kedisini bu saatlerin dışında dışarıya salarak hiç kuş avlamamasını sağlayabilmiştir.

Siz de benzer şekilde davranıp kedinizi gece belli bir saat sokağa bırakıp sonra eve alırsanız. Bir de tekrar dolaşmasını istiyorsanız sabah kuşların beslenme vb faaliyetlerinin olmadığı çok erken saatlerden sonra dışarıya bırakırsanız kuş vb canlı yakalam şansı azalacaktır. Ayrıca kedinizin geriye dönüşlerini sağlamak için karnını tam doyurmadan dışarıya bırakıp dönüşlerinde mamayla ödüllendirip karnını doyurursanız eve hevesle dönecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedim Sokağa Çıkmalı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedim Sokağa Çıkmalı mı?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:06
Top