2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ
MAKALE #9552 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Eylül 2012 | 5,317 Okuyucu
Duygusal zekâ(EQ) bir insanın kendisine veya başkasına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisidir.
Duygusal zeka beş yetkinlikten meydana gelir.
Duyguların farkında olma,
Duygularını kontrol etme,
Kendini motive etme,
Empati,
Sosyal beceriler.

Bunlardan ilk üç tanesi kişinin kendisiyle ilgili olan durum ve davranışları yönetmede; mutlu ve başarılı bir birey olmada önemli iken diğer ikisi çevreyle olan ilişkilerinde daha etkilidir.

Empati; kişinin etrafındaki insanların duygularını; kaygılarını, ihtiyaçlarını anlayabilmesidir.Empati yeteneğiolan bireyler dile getirilemeyen duygularısezebilen kendilerini başkalrının yerine koyarak onları anlayabilen bireylerdir.
Sosyal beceriler;kişinin kendi duygularının yanı sıra başka insanların duygu ve düşüncelerini, tepkilerini kendi isteği doğrultusunda yönlendirebilmesidir
Duygusal zeka, zaman içinde bireyin olgunlaşması, sosyalleşmesi ve entellektüel düzeyin arttırılması yolu ile geliştirilebilen bir kavramdır.*
Bu beceri ve yetkinlikler uğraş alanı insan olan mesleğimizde başarıya ulaşmakta ışık tutacaktır.

Tedavi sırasında kendini hastanın yerine koyarak; onun hissedebileceği muhtemel korku, heyecan ve acı hissini anlamaya çalışmak ve sakinleştirerek, rahat bir şekilde tedavinin yapılmasını sağlamak ilk yapılması gereken eylemdir.

Bu anlamda hasta ile kısa süreli bir sohbet, çay, kahve ikramı, hastanın kişilik tipini tanıyarak ona göre davranmak hem bizim hem hastanın işini kolaylaştıracaktır.
Bu işlemler esnasında moral ve motivasyonumuzun yüksek olması, işimizi çok sevdiğimizi gösteren güleryüz ve coşkunun sergilenmesi,hastaya gerekli özen ve değerin verildiğinin gösterilmesi; daha telefonla randevu aşamasında, telefonla konuşurken bile gülümseyerek konuşulması, aynı güleryüzle karşılanması , hastalarımızda; insan olarak hak ettiği saygı ve değerin gösterildiği inancını pekiştirerek, mutlu bir tedavi süreci yaratacaktır.

Sonuç olarak; hastalarımızın mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur.

Tedavi sırasında kendini hastanın yerine koyarak, onun hissedebileceği muhtemel korku
ve acıları önceden belirterek hastanın sakinleşmesini ve hissedeceği acı ve travmaların önceden bilincine vararak acı ve korku hissinin azalmasının sağlanması. Uzun tedaviler gerektirecek durumlarda olan hastaların ilk gelişlerinde tekrar gelmelerini sağlayacak şekilde davranılması. Bu uygulama uzun vadeli çıkarlar için kısa vadeli çıkarların feda edilmesi bağlamındadır. Kabiliyet ile ilgilidir.

Hastaya dişlerinin ve ağız sağlının kapsamıyla ilgili bilgi verileri kısa, orta ve uzun vadede diş ve ağız sağlığı için yapması gereken şeyler için önerilerde bulunulması. Bu işlemler hastanın kendisine bu muayenehane de bir insan olarak dışarıda göremeyeceği bir özen ve değerin verildiğini gösterilmesi kapsamında yapılacak işlerden sadece bir tanesidir.
Bu kapsamda daha telefonla randevu aşamasında telefonla konuşurken bile gülümseyerek konuşmaktan başlayıp hastaların aynı güleryüzle ve büyük bir coşkuyla karşılanması ile devam eden bir sürecin tedavi sonrasında da hastanın takibi ile sonlandırılması ve bir arada hastaya verilen değerin ve sağlığına gösterilen özenin kanıtlanması hastaların daha randevu aşamasından başlayan bir memnuniyet içerisinde almasını ve tedavisinin mükemmel yapıldığı insan olarak hak ettiği saygının ve değerin gösterildiği inancı ile mutlu bir insan olmasını sağlayacaktır.

Randevuların özenle verilmesi bir gün önce aranarak teyit edilmesi tedavinin seyrine göre alınacak ilaçlar(aspirin vb.) ve gıdalar ile ilgili gerekli tavsiyelerde bulunulması ve her hasta için en az 45 dakika vakit ayrılmasına ve tam randevu saatinde muayenenin başlatılması hastaların mutlu olmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Radyasyon ve Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Koruyucu Diş Hekimliği Dt.Medet BENLİ
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimliği ve Duygusal Zekâ' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:55
Top