2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği ve Güncel Yaklaşım
MAKALE #9609 © Yazan Dr.Cem ALTINDAĞ | Yayın Eylül 2012 | 5,945 Okuyucu
BURUN

wwwtr.wikipedia.org/wiki/Burun_(organ): Burun'un basit tanımını bu sitede de gözden geçirebilirsiniz.


GİRİŞ


Doğuştan ya da çarpma, düşme vb. nedenler ile ortaya çıkan burun şekil bozuklukları, bazı insanlar için estetik açıdan büyük sorun oluşturur. Bazen, burun tıkanıklığı da estetik sorun ile birliktedir.*Kulak Burun Boğaz*hast. uzmanına burun estetik sorunu ile*başvuran birçok*hastada, burun içinde de anatomik sorun (kemik/kıkırdak eğrilik/konka büyüklüğü vb.) vardır ve burun tıkanıklığı hasta için rahatsızlık vericidir.*

Hastalar, genellikle burun içi ve dışındaki sorunun birlikte düzeltilmesini tercih ederler.*Burun boyutunun küçültülmesi veya büyütülmesi, burun ucu veya burun sırtının değiştirilmesi, yukarıya kaldırılması, burunun geriye çekilmesi, burnun uzatılması, burun deliklerinin daraltılması gibi işlemler; Rinoplasti denilen estetik burun ameliyatında gerçekleştirilen metodlardır.*

Burun içi/dışına yapılacak her türlü cerrahi işlem için uygun eğitim, KBB hast. branşında edinilir. Bu nedenle, KBB hast. veya Plastik cerrahi tıp*dalları eğitimi almış her iki dal uzmanların burun estetiği cerrahisi gerçekleştirmeleri söz konusu ise de, özellikle burun içinde de*bir cerrahi işlem gerekiyor ise (ki, endoskopik burun muayene değerlendirmesinin KBB hast. uzmanının yapması daha uygundur), KBB hast. uzmanı bir cerrah, burun iç-dış deformitesinin birlikte düzeltilmesinde*hastalar tarafından*daha sık tercih edilmektedir.


AMELİYAT


Burun dış görünüm rahatsızlığı için örnekler;

BURUN SIRTI
Geniş, dar, yüksek, çökük, eğri olabilen burun sırtı özellikleri kadın ve erkekde değişir.
BURUN UCU
Sivri, toplu, eğri, düşük, aşırı kalkık olabilir.
-BURUN DELİKLERİ: simetrik olmayabilir.
-BURUN KANATLARI:*geniş, aşırı yassı ya da ince (zayıf)*olabilir. Ya da, bazı operasyonlar sonucunda kanatlar genisleyeceğinden, burun kanatlarının da daraltılması planlanır.*
*
AMELİYATIN BAŞARILI OLMASI* !!!

Özen gösterilen bir cerrahi/anestezi girişim

Cildin aşırı kalın olmaması
Genel sağlık durumunda bir sorun bulunmaması
Sigara/alkol alışkanlığı olmaması
Ameliyat öncesi uygun hazırlık
Ameliyat sonrasında ilaçlar,*soğuk uygulama ve daha sonraki parmak masajının hasta*tarafından aksatılmaması'na bağlıdır.
CERRAH - ANESTEZİ UZMANI (Ekibi) - HASTA (ve ameliyat sonrası*ilk saatlerde refakatçisinin de!)'nın göstermesi gereken özen ve diğer faktörler! *BAŞARI*getirecektir.

Ameliyat başarısı (hasta memnuniyeti):*

Tüm dünyada bu tür burun ameliyatları sonrası ortalama*% 90-95 başarı sağlanmaktadır.*
Tek bir cerrahi yaklasim ile cogu hasta, sonuçtan memnun olmaktadir. Ancak, nadiren, çok kötü bir burnun tek bir ameliyat ile cok güzel bir burun haline getirilmesi bazen zordur ya da farklı nedenlerle ikinci bir girişim gerekebilir. Ameliyat sonrası, nadir olarak ortaya çıkan bir olumsuz görünüm de cerrahi olarak düzeltilebilir ancak bunun için ortalama 1 yıl beklemek uygun olur.

ANESTEZİ


Genel anestezi öncesi,*Dr. Altındağ ve/veya Anestezi uzmanı tarafından istenecek EKG, Akciğer filmi, ve bazı kan incelemeleri (Hemogram,Şeker, Karaciğer enzimler vb.) gözden geçirilir ve genel sağlığınızla ilgili sorular sorulur. Anestezi almanıza engel bir sorun yok ise, operasyon günü planlanır.

Genel anestezi (Narkoz): Hastanın, geçici bir süre bilinç kaybı ile solunumunun anestezi cihazı ile desteklenmesidir. İşlem sırasında nefes borusuna yerleştirilen bir tüp hasta güvenliğini sağlar. Deneyimli Anestezi uzmanlarının uyguladığı genel anesteziye bağlı risk/komplikasyonlar son derece nadirdir.

TAMPON VAR MI ? BURUN KAPANIYOR MU ?*


Estetik burun ameliyatında yada deviasyon ameliyatlarında*burun içine bir müdahale yapılmamış ise, ameliyatlarımda burun içi klasik tampon konulmamaktadır. Bunun yerine splint adı verilen orta bölümü destekleyen özel bir madde (yarımay şeklinde, şeffaf )*geçici olarak buruna yerleştirilir. Ameliyat sonrası bu splintlerle burnunuzdan nefes alabilirsiniz, ağrı, basınç hissi vb. sorunlar yaşanmaz.*

Bazen, ileri derecede kemik-kıkırdak eğrilik, burun etlerinin küçültülmesi/alınması sonrasında burun içine 1-2 gün için süngersi bir madde konulması gerekebilir (Seyrek olarak, burun içi müdahale-tampon gerektiren hastalarda ise *Merocel-tüplü sünger tampon*kullanmaktayım, avantajı, hastanın ameliyat sonrası tüplerden/deliklerden nefes alma kolaylığıdır, süngersi olan bu özel madde*iyileşme dönemine de olumlu yarar sağlamaktadır).


RİSK/KOMPLİKASYONLAR


Burun ameliyatına bağlı nadir olarak*karşılaşılan riskler:
Anestezi ile ilgili sorunlar
Kanama
Enfeksiyon
Burun deformiteleri (burun sırtı veya burun ucuna bağlı)
Burun içindeki sorunlar (koku kaybı, tıkanıklık vb.)
Cilt sorunları olabilir?

Bu riskler (sigara/alkol kullanmayan erişkinlerde, ailesinde belirgin bir sağlık sorunu olmayan kişilerde nadir'dir) ile karşılaşma oranı çok düşükdür. Bu problemlerin çoğunun çözümü olasıdır.

Operasyon öncesi iyi hazırlığı yapılmış bir hasta için, komplikasyon dediğimiz istenmeyen bir durumla karşılaşma oranı çok az olacaktır. Yine de, hastaların bu ameliyat öncesinde doktoru tarafından bilgilendirilmeleri gerekir.*
**
REVİZYON (Düzeltme)*BURUN *AMELİYATI


Burun ameliyatları sonrası kesin görünüm,*ortalama 9 ay -1 yıl sonra kendisini*gösterecektir. Ameliyat sonrası memnuniyet çoğu zaman yüksekdir. Çok nadir olarak ikinci bir düzeltme ameliyatı gerekir. Aslında her ameliyat sonrası uzun dönemde de burun görünümünde değişiklikler*olabilir, bu değişikliklerin çoğu da, daha iyi anlamındadır.

Daha önce burun ameliyatı geçirmiş ve mutsuz olmuş*kişilerin, ikinci bir ameliyat şansı ile sorunları düzeltilebilir.

EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

-Rinoplasti ne anlama geliyor?

Latince; Rino: burun, Plasti: şekil vermek anlamına gelir. Medikal anlamı estetik (burun dış) burun ameliyatıdır.

-Ameliyattan sonra ağrı fazla olurmu?

Ağrı kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Burun ameliyatı sonrasında ağrı kesiciler ve soğuk uygulama ağrıyı azaltır. Doktorunuz*ve Anestezi uzmanının göstereceği ameliyat sırası/sonrası*özen,*yatak istirahati, uygun ilaç kullanımı/soğuk uygulama*hasta konforunu yükseltir, pişmanlık duyulacak kadar ağrı duyulması söz konusu değildir.

-Ameliyat süresi ne kadardır?

Narkoz-Genel anestezi altında yapılan estetik burun ameliyatı; ort. 1-2.5 saat arasında değişebilir.

-Aynı gün eve donebilirmiyim? yoksa hastanede kalmam gerekir mi?

Ameliyat sonrası, 3-4 saat sonra, -genel durumda problem yok ise- hastanın evine donmesinde sakınca yoktur.

-Oluşacak yeni burnu bilgisayar da görme şansı var mı?

Evet. Dr. Altındağ tarafından hastalara ön bilgi vermek/analiz için bilgisayar programı bazen kullanılmaktadır ancak öngörüşme'de ofis ortamında bu resimlerin alınması daha uygundur.

Opr. Dr. Cem Altındağ

KBB Hast.uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği ve Güncel Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Cem ALTINDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Cem ALTINDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem ALTINDAĞ Fotoğraf
Dr.Cem ALTINDAĞ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Cem ALTINDAĞ'ın Makaleleri
► Prostat Kanseri Güncel Yaklaşım Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği ve Güncel Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Koku Alamama Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Haziran 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:25
Top