2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Beslenmenin 10 Altın Kuralı
MAKALE #9791 © Yazan Dyt.Dilan DALGIÇ | Yayın Ekim 2012 | 3,737 Okuyucu
Kurban Bayramı İçin 10 Altın Kural

Yaklaşan Kurban Bayramı akraba ziyaretleri, arkadaş misafirliklerini de beraberinde getirir. Özellikle kırmızı et tüketiminin fazla olduğu bu dönemde, günlük alınan fazla yağ ve kolesterol ile birlikte sağlığınızı tehlikeye atmamak için dikkatli olmalısınız. Ama en önce kurbanlıklarınızın veteriner kontrolünden geçtiğine ve kesilirken hijyenik kurallara uyulduğundan emin olunuz.

Diyabet, hipertansiyon, mide hastalığı, kalp damar hastalığı olan kişiler bayram süresince kendilerine tavsiye edilen beslenme önerilerinin dışına çıkmamalıdır.

1- Etleri 1 gün bekletin

Kurbanlık etlerin sofralarımızda yer alabilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Ölüm sertliği giderilmeyen et hem sindirim açısından zorluk yaşatır, hem de daha sert bir hal alır.

2- Pişirme yöntemlerine dikkat

Etleri pişirirken ekleyeceğiniz her 1 yemek kaşığı yağ, yemeğe en az 100 kalori daha fazla enerji verir. Kırmızı etin kendi içerisinde bulunan yağ, etin pişmesi için yeterlidir. Bu yüzden kızartma, kavurma gibi yöntemlerin yerine fırın, ızgara ya da suda pişirme yöntemleri tercih ediniz. Hayvanların iç yağlarını pişirirken kullanmayın.

3- Öğün atlamayın


Bayram ziyaretleri sebebiyle çoğu kişi tarafından geçiştirilen öğünler, bir sonraki öğüne geldiğinizde saldırırcasına yeme durumuna yol açacağından en az 5 öğün yaptığınızdan emin olun. İştah durumunuzun kontrolü için ziyaretlere aç karnına gitmemeye dikkat edin.

4- Ara öğün önemli

Ev ziyaretlerinin ve ikramların fazla olduğu bayram döneminde ara öğün kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum. Yanınızda bulunduracağınız kuru kayısı + ceviz veya 1 adet mevsim meyvesi+ kavrulmamış badem/ fındık veya 1 bardak süt/ ayran + kepekli grisini bu durumlarda kurtarıcınız olacaktır. Özellikle ikramlar karşısında kontrollü olmanıza yardımcı olur.

5- Bayram şekerleri

Bayramların vazgeçilmezi olan şeker, çikolata ve tatlıların fazla tüketimi kilo artışının yanında mide yanması, şişkinlik ve gaz gibi barsak şikâyetlerine sebep olur. Sütlü ve meyveli tatlılar her zaman önceliğiniz olmalıdır. Ve bu tatlılara ilave edeceğiniz tarçın, gün içerisinde açlık hissinizin geciktirilmesine yardımcı olacaktır.

6- Sebze ve meyveyi unutmayın


Özellikle etlerin yanında yüksek kalorili hamur işleri, pilavlar, sarmaların yerine az yağlı/ yağsız yapılmış sebzeleri tercih ediniz. Limonlu yeşil salatalar kırmızı etin içinde bulunan demirin yararlılığını önemli ölçüde artırır.

Günlük ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin karşılanması için meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.

7- 2 bardak süt/ yoğurt


Günlük almamız gereken kalsiyum ihtiyacını sağlamak ve gün içinde tokluk süresinin uzun sürmesi için günde 2 bardak süt- yoğurt tüketin. Ancak özellikle kansızlık problemi olanlar kırmızı et yanında bu besinleri tüketmemelidir.

8- Misafirlerinize meyve çayı ikram edin

Bayram süresince içilen çay, kahve, gazlı içecekler hem şeker, hem de kafein tüketimini artırdığından uykusuzluk mide rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları riskini artırır. Siz de gelen misafirlerinize meyve çayları ikram edebilirsiniz.

9- 10 bardak su


Unutmayın, su metabolizmanızı hızlandırır, öğünlerden sonra acıkmanızı geciktirir, sindirime yardımcı olur. Günde en az 2- 2,5 litre su tüketin.

10- Hareket edin

Günlük hayatta spora vakit ayıramayanlar, bayram süresince fırsat buldukça kısa ve tempolu yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı, mutlu bayramlar…

DİLAN DALGIÇ
Diyetisyen

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramında Beslenmenin 10 Altın Kuralı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Dilan DALGIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Dilan DALGIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Dilan DALGIÇ'ın Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Beslenmenin 10 Altın Kuralı' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Suyun Önemi Aralık 2012
► Mucize İçecek Kefir Ekim 2012
► Ramazan Ayında Beslenme Eylül 2012
► Kolestrol ve Sağlık Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:12
Top