2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mucize İçecek Kefir
MAKALE #9755 © Yazan Dyt.Dilan DALGIÇ | Yayın Ekim 2012 | 4,905 Okuyucu
MUCİZE İÇECEK KEFİR

Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Boyutları fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.

Kefir, mayalanma süresinin uzunluğuna bağlı olarak 4 gruba ayrılmıştır. Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat sonucunda orta sert kefir, üç güne kadar uzayan mayalanma sonucunda sert kefir ve fermantasyon süresi daha da uzunsa çok sert kefir oluşur. Birçok farklı sütle yapılabilmektedir. Örneğin inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, soya veya pirinç sütü gibi.

İçimi ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Özellikle B12, B1 ve K vitaminleri açısından zengin olan kefirin yararlarına değinecek olursak;
• Kötü kolestrolü azaltır,
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.
• İshali önlemek ve tedavi etmekte oldukça etkili rol oynar.
• İdrar yolu iltihaplarını önler.
• Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
• Besin alerjilerini ve egzamayı önler.
• Kanseri önlemede önemli rol oynar.
• Tansiyonu düşürür.
• Böbrek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltır.
• Kan şekerini dengeler.

Hazmının kolay, proteince zengin oluşu nedeni ile süt ve ürünlerine karşı sindirim sorunu yaşayanlar ve özellikle çocuklar için oldukça önemli bir besindir.


Ayrıca zayıflama diyetlerinde kefir tüketilmesi, içerdiği yüksek miktarda kalsiyum ve protein sebebiyle vücut yağ seviyesinde ve iç organlar çevresi yağlarda önemli derecede kayıp sağladığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.


KEFİR İLE YOĞURDUN FARKLARI


• Her ikisi de sütün mayalanması sonucu elde edilir. Görünüş olarak birbirlerine çok benzerler
• Ev yapımı yoğurtta bulunan yararlı bakterilere kıyasla kefirde daha fazla yararlı bakteriler bulunur.
• Kefir laktoz intoleransı olan kişiler için ideal bir içecektir. Kefirdeki bakterilerin ürettiği laktaz enzimi süt şekerini sindirir.

Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine de sahiptir.


KEFİR YAPILIŞI


• Bir kavanoza veya ağzı geniş bir şişeye yaklaşık 2 bardak taze süt konur.
• Kefir taneleri bulunduğu kaptan bir süzgeç vasıtası ile süzülür, kefir taneleri sütün konulduğu kaba aktarılır.
• Kavanozun kapağı sıkı olmayacak şekilde kapatılıp, güneş almayan serin bir yerde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletilir
• Bekleme süresi dolunca başka bir kavanozun ağzına süzgeç konarak kefir süzülür.
• Süzülen kefir içilmeye hazır olarak buzdolabında saklanır.
• Süzgeçte kalan kefir mayaları ise bir kaseye konarak üzerine su doldurulur ve buzdolabında saklanır.
• 3-4 gün kadar buzdolabında kefir mayası bekletilebilir. Daha uzun süre saklanacaksa derin dondurucuya konulması tavsiye edilir.

NEDEN KEFİR TÜKETMELİYİZ?


-Kendi kültürümüzün bir öğesidir.

-Pahalı olmayan ve evde kolayca yapılabilen bir gıdadır.
-Çok şeker ve şekerli gıda tüketen çocuklar için faydalıdır.
-Doğal sakinleştirici ve antibiyotiktir.Hamile kadınlar, hemşireler, yaşlılar için kompleks bir gıdadır.

DİLAN DALGIÇ

Diyetisyen

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mucize İçecek Kefir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Dilan DALGIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Dilan DALGIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Dilan DALGIÇ'ın Makaleleri
► 'keyiften' Gelen İçecek 'kefir' Dyt.Mesude EVİRGEN
► Kefir Mucizesi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlık Deposu Kefir Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Sarı Mucize Zerdeçal Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Bir Mucize Besin Grubu: Baklagiller Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mucize İçecek Kefir' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Suyun Önemi Aralık 2012
► Ramazan Ayında Beslenme Eylül 2012
► Kolestrol ve Sağlık Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:59
Top