2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sarı Mucize Zerdeçal
MAKALE #17079 © Yazan Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ | Yayın Ağustos 2016 | 3,406 Okuyucu
Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma Longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmekle birlikte ülkemizde yetiştirilmemektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır.
Mutfaklarda baharat olarak kullanılan zerdeçal aynı zamanda çeşitli hastalıklarda tedavi edici olarak da kullanılmaktadır. Zerdeçalın etken maddesi curcumindir ve 3 gram zerdeçal yaklaşık 30 ila 90 mg curcumin içerir. Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği incelemeye göre curcumin Alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı korunmada olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalıklarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır. Zerdeçalın beyin, karaciğer, sindirim sistemi, kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmakla birlikte, antienflamatuar ve anti bakteriyel etkileri de bulunmaktadır.
Zerdeçal, etken maddesi curcumin ile;
• Yağları yakan safra akışına neden olur,
• Adiposit farklılığını önleyerek anti obezite etki gösterir,
• Ağız içindeki sinir reseptörlerini etkileyerek metabolizmayı hızlandırır,
• İnsülinin düzenli kullanımını sağlar, kan şekeri ve kan yağlarının kontrolüne yardımcı olur ve böylece vücut yağlanmasını azaltır.
Curcuminin tamamlayıcı etkisinin adipoz dokuda, karaciğerde ve diğer dokularda enflamatuar proteinlerin bastırılması, glikoz alımı ve katabolik yolların uyarılması gibi çeşitli mekanizmalar yoluyla adipositlerle ilişkili kronik enflamasyonun azalmasını, olgun adipositlerde apoptozisin uyarılmasını ve adipoz dokuda anjiogenezin inhibisyonunu meydana getirdiğini göstermektedir. Bu etkisini de TNF-alfa ve IL-6 gibi stokin grupları üzerinden sağlamaktadır.
Zerdeçalın kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Zerdeçalın belirtilen etkilerinin gözlemlenebilmesi için çiğ olarak tüketilmesi ve yemeklere ilavesi söz konusu ise yemek pişirildikten sonra ilave edilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca zerdeçalın etken maddesi olan curcumin safra akışını uyardığı için safra yolları tıkanıklığı olan kişilerde ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde önerilmemektedir.
Yeni hücre oluşumunda etkili olduğu için ve beyin hücrelerinde de aynı özelliği gösterdiği için ilerleyen yaşlarda da mutlaka kullanılmalıdır. bu etkisini artırmak için yanında antioksidan bir enzim olan ve zamanla vücuttaki sentez miktarı azalan Co enzym Q10 takviyesi önerilmektedir.

Kullanımı için kişiye özel olması için beslenme uzmanınıza danışmanızı tavsiye etmekle beraber; genellikle yoğurda veya doğrudan bir bardak suya 1 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal konulabilir.
Fakat her zaman vurgulamamız gerekir ki; bu tür besinler veya supplementler tek başına kilo vermede yeterli değildir. Bize kilo verdirecek olan temel etken; yaptığımız tıbbi beslenme tedavisidir. Bunun yanında içtiğimizsu miktarı, fiziksel aktivitemiz de önemlidir.
Zayıflamak biraz da psikoloji işidir. Eğer sürekli kilo veremiyorum derseniz gerçekten de kilo veremeyeceksinizdir. Çünkü bilinç altınız ağzınızdan çıkan kelimelere göre kodlanmaktadır. Hızlı kilo vermek zaten uzmanların ve otoriter kurumların istediği bir şey değildir. En ideal kilo kaybı haftada 0.5 ile 1.5 kilogram arasındadır. Daha hızlı verilen kilolar hızlı bir şekilde de geri gelebilir. Kalıcı olmaz ve yağ kaybına oranla daha fazla kas veya kem,k kaybına sebebiyet verebilir. Kilo kaybetmek isteyen bir birey mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sarı Mucize Zerdeçal" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in Makaleleri
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Mucize İçecek Kefir Dyt.Dilan DALGIÇ
► Bir Mucize Besin Grubu: Baklagiller Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sarı Mucize Zerdeçal' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeme Bozuklukları Temmuz 2015
► Serebral Palsi ve Egzersiz Haziran 2015
► Kilo Alma Hakkında Ağustos 2012
► Diyabette Beslenme Tedavisi Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top