2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mucize Diyetler
MAKALE #6835 © Yazan Dyt.Zühal AYNACI BAYEL | Yayın Nisan 2011 | 8,698 Okuyucu
MUCİZE DİYETLER !!!!

Son zamanlarda uzun ve sağlıklı yaşam ve diyet konusu herkesin bildiği ve az çok, doğru- yanlış bir şeyler söyleyebileceği bir konu haline gelmiştir. Özellikle kent hayatının insanlara dayattığı dengesiz beslenme ile yoğun stresin yol açtığı sağlık sorunları konuya olan ilgiyi katmerlemekte. Çoğunlukla ABD ve Avrupa kaynaklı olanbu bilgilerin toplumumuza NE KADAR UYGUN OLDUĞU ayrı bir tartışma konusu. Piyasadaki bilgiler doğrultusunda hemen herkes en az bir kez de olsa kendi kendine diyet yapmaya çalışmıştır. Bu sayede her yerde yapılan, bir gazete sayfasından alınmış diyete rastlayabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki “her diyet bireyseldir”. Size mucizeler öneren diyetlerse, genellikle tek tip besinler içeren, çok düşük kalorili, sağlığınızı tehdit edebilecek diyetlerdir. Moda diyetler, son zamanlarda gündemden düşmemektedir. Moda diyetlere bazı örnekler aşağıda yer almaktadır.

1-Atkins Diyeti;

Protein içeriği yüksek, karbonhidrat içeriği düşük olan bir diyet türüdür. Karbonhidrattan kısıtlı olduğundan; ekmek, unlu gıdalar örneğin; makarna, pilav, meyve gibi besinler yasaktır. Oysa bu tip besinlerse, organizmanın temel enerji açığını karşılayan besinlerdir.

Protein ağırlıklı beslenmenin ön planda olduğu bu diyette proteinin fazla alınması vücutta birtakım fizyolojik değişikliklere neden olmaktadır. Proteinin vücuttaki fonksiyonuna bakıldığında özellikle metabolizmanın hızlı çalışmasını ve kilo kaybının fazla olmasını sağlamaktadır. Çok fazla alındığında ürik asit metabolizmasını bozarak, kanda ürik asit birikimine neden olabilir. Böbrek yükünü arttırarak, böbrek fonksiyonlarını negatif etkilemektedir. Vücuttan sıvı kaybına neden olduğu gibi, kalsiyum atılmasına da neden olmaktadır. Olumsuz etkilerinden biri de protein ağırlıklı beslenme sonucunda yoğun olarak doymuş yağın da vücuda alınması sonucunda kalp-damar hastalıkları riskini artırmasıdır.

2-Montignac Diyeti;

Bu diyetin özelliği aynı öğün içerisinde protein ve karbonhidratın yer almamasıdır. Ayrıştıma diyeti ile aynı özelliklere sahiptir. Doğal olarak bulunan her besinin içeriğinde kendine özel oranlarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Her besinin özeliğine göre bu değerler farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu diyeti uygulayabilmek tamamen ütopik olmaktadır. Çünkü besin öğelerinin yiyeceklerden ayrıştırılması normal şatlarda mümkün değildir. Zaten böyle bir beslenme programı, insan vücuduna da uygun değildir. Çünkü gün içerisinde nasıl ki tüm besin öğelerini almamız gerekiyorsa, bir öğün içerisinde de mümkün olduğunca çeşitliliği sağlamamız gerekmektedir. Bu tarz ayrıştırma diyetleri kas ve kemik kütlesinden kayıpların yaşandığı, sağlıksız kilo kayıplarına neden olmaktadır. Ancak montignac diyetinin glisemik indexi düşük besinleri öneriyor olması, sağlıklı beslenme ilkeleri açısından uygundur.

3- Zone Diyeti;

Zone diyetinde ilk göze çarpan, diyetin aç kalmama prensibi üzerine kurulduğudur. Önerilen öğün sayısına bakıldığında, 4 öğünden oluşan bu diyetteki sabah ile öğlen arasındaki uzun süre açlığı yoğun şekilde hissettirmektedir. Bu da insanların en aktif çalıştıkları dönemde performanslarının azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kahvaltı ve öğle yemeği arasındaki 5 saatlik süre, uzun süreli açlığa neden olur. Böylece metabolizma hızı yavaşlamaya başlar. Genelde anti- aging programlarında önerilen bir diyettir. Egzersiz yapanlar için uygun olmayabilir. Enerjinin karbonhidrattan gelen yüzdesi % 40, protein % 30 ve yağ % 30’ dur. Buda yine karbonhidrat için az, protein ve yağ için fazla bir yüzdedir.

4- South Diyeti;

Protein içeriği yüksek ancak süt ve türevlerinin kısıtlandığı bir diyettir. Dolayısıyla kalsiyum içerikli gıdalardan fakir kaldığı göze çarpmaktadır. Kalsiyum özellikle kemik, diş gelişimi ve sağlığı açısından en önemli mineral olduğu unutulmamalı, özellikle kadınlarda ileriki yaşlarda kemik erimesi riskinin artacağı dikkate alınmalıdır. Karbonhidratların kısıtlı olması, yeterli enerjiyi alamadığımızı ve enerjinin proteinlerden karşılanmaya çalışıldığı da bilinmektedir. Diyetimizin protein ağırlıklı olması insan sağlığı üzerinde tehdit unsuru oluşturduğu unutulmamalıdır. SAĞLIKLI – MUTLU YAŞAM İLACININ besinlerde saklı olduğunu, bu sırrı bilmenin SAĞLIKLI YAŞAM MUCİZESİNİN mihenk taşı olduğu akılda tutulmalıdır.


Bilinçsiz yapılan diyetlerin metabolizmayı bozduğuna dair kanıtlar :


Şişmanlık; aşırı beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, kalıtım, nöro-endokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı bırakma, alkol kullanımı gibi pek çok değişik faktöre bağlı ortaya çıkabiliyor. Sebebi her ne olursa olsun şişmanlık tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de yaşam süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalık; "Kontrolsüz uygulanan sağlıksız diyetler, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor."

Zayıflamada ALTIN KURALLAR

1. Bireyin kilo vermeden önce kaç kilo vereceğini ve bu kiloyu ne kadar sürede verebileceğinin belirlenmesi gerekir. Vücudun kilo kaybı, haftada yarım veya bir kiloyu geçmemelidir.

2. Kişilerin uygulayacağı standart bir diyet yoktur, her diyet kişiye özel uygulanmalıdır. Verilecek diyet kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, iş koşullarına, bazal metabolizma hızına ve sağlık problemlerine göre hazırlanmalıdır.

3. Diyette öğünler azar azar ve sık tüketilecek şekilde düzenlenmeli ve öğün atlanılmamalıdır. Genelde diyet yapan bireylerin tüm gün boyunca aç kalıp metabolizmalarını zayıflattığı görülür.

4. Diyetler genelde 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir. Fakat ana öğünler kadar önemli olan ara öğünler her zaman ihmal edilir veya atlanır. Kan şekeri, kişi öğününü tükettikten 2-2,5 saat sonra yavaş yavaş düşmeye başlar ve böylece diyet yapan kişide açlık hissi doğar. Buradaki ara öğünlerin amacı da kan şekerinin düşmesini ve açlık hissinin önüne geçilmesini sağlamaktır.

5. Diyet içinde her besin grubunda bulunan besinler dengeli bir şekilde dağıtılmak koşulu ile tüketilmelidir.

6. Diyet sırasında en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

7. Meyve ve sebzelere diyette çok fazla önem verilmelidir. Bu besinler vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir ve aynı zamanda posa içeriği yüksek besinlerdir. Posa içeriği yüksek besinler kabızlık probleminin tedavisine de yardımcı olur.

8. Yapılan en büyük hatalardan biri zayıflama dönemi bittikten sonraki dönemlerde gözlenir. Kilonun korunması gereken bu dönemde, şişmanlanmaya neden olan beslenme alışkanlıklarına geri dönüş yapılır.

9)Öğün atlamayın Sık ve az yiyin. Her gün üç ana, iki ara öğün yemeniz en uygun seçimdir.

10 ) Dengeli ve çeşitli beslenmekten taviz vermeyin Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein (et ve süt ürünleri) alın. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin (1 porsiyon meyve tenis topu, sebze yumruk büyüklüğü kadar olmalı).

11) Sağlıklı, az işlenmiş ve doymamış yağları (özellikle zeytinyağını) tercih edin: Kuruyemişlerden de faydalanın ama yağlı yiyecekleri ve kuruyemişleri kararında tüketin. Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak, yağlı etler gibi doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlara (fastfood yiyecekler, cipsler, fırın ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yağlarından (ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağı) uzak durun.

12) Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasını arttırıyor.

13) Hiçbir öğünü salatayla geçiştirmeyin Salata karın doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça proteinli yiyecek (et, tavuk, balık, yoğurt, peynir) yemeniz gerek. Salatalarınıza yağı kendiniz ekleyin. Mayonez ve hazır sosa hayır deyin. Bizim uzmanların önerisi bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ya da ceviz ve keten tohumu yağı karışımı.

14) Yemeklerinizi asla kızartmayın Kızartmalardan uzak kalın. Kızartma yerine buğulama, suda uzun süre kaynatma, fırında ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Hiçbir yiyeceği una veya galeta ununa bulamayın, daha çok yağ kazanırsınız. Hazır soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazır kek, poğaça, börek yemeyin. Canınız çok çekerse evinizde kendiniz yapın ve küçük bir parça ile yetinin. Tatlı ihtiyacınızı meyveli yoğurt (kendiniz hazırlayın), tatlandırıcı ve kahve eklenmiş yoğurt, sütlü tatlılar ile gidermeye çalışın. Bizim uzmanlar meyveden şaşmayın, diyor.
15) Bol bol ve sık sık su için Aklınıza geldikçe su tüketin. Su hem ucuz, hem de kalorisiz bir içecektir. Sudan sıkıldığınızda meyve çayları, diğer bitkisel çaylar ve özellikle de yeşil çay emrinizdedir. Kahveden değil, aşırısından korkun. Bir-iki bardak kahve metabolizmanızı hızlandırabilir bile. Günde iki fincanı geçmemeniz öneriliyor. Meyve konsantrelerinden, şeker eklenmiş meyve sularından, hatta %100 meyve sularından diyet yaparken uzak durmanızda fayda var. Şişede ve kutuda satılan her türlü içeceğin içinde (su hariç) fazla miktarda şeker bulunuyor. Ayrıca diyet içecekler de tavsiye edilmiyor.

16) Akşam yemeğinizi azaltın Günün son yemeğini yatmadan en az 2-3 saat önce tamamlamanızda fayda var. Diyet yaparken alkol kullanmamanız gerek. Çok sıkışırsanız sosyal sebepler, keyif zamanları, ödüllendirmeler için bir bardak şarapla yetinmeye bakın!

17) Az yiyin, kaliteli ve güzel şeyler yiyin Önemli noktalardan biri de düşük glisemik yüklü karbonhidratları, protein ve sağlığa yararlı yağlarla birlikte yemeyi becerebilmek. Diyet yaparken patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve undan yapılmış makarnalardan, beyaz un ile yapılmış yiyeceklerden uzak kalın. Büyük öğünlerden kaçının. Acıkırsanız 12 saat sonra yeniden bir şeyler yiyebilirsiniz. İkinci porsiyonu yemek zorunda kalırsanız proteinli bir yiyecek (balık, et, yoğurt, peynir) tercih edin.

18)Ve diğer öneriler Her gün tartılmayın. Haftada bir tartılmanız en fazla iki, yeterli. Kilo vermekten çok, daha iyi görünmeyi, kendinizi daha iyi hissetmeyi veya sağlığınızı daha iyi bir noktaya taşımayı amaçlayın. Zaman zaman kaçamaklar yapmaktan korkmayın ama yanlışları sık sık tekrarlamayın. Daha çok doğal ot yeşil yapraklı yiyecekler; fesleğen, kekik gibi baharatlar, sarımsak, soğan, pul biber, isot, hardal.


Amaç yaşlanmamak değil daha sağlıklı yaşlanmak olmalıdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mucize Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zühal AYNACI BAYEL Fotoğraf
Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen - Saç Bakım & Güzellik Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi125 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in Yazıları
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Sarı Mucize Zerdeçal Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Mucize İçecek Kefir Dyt.Dilan DALGIÇ
► Bir Mucize Besin Grubu: Baklagiller Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mucize Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejeteryan Beslenme Mart 2017
► Otizm ve Beslenme Şubat 2017
◊ Kanser ve Beslenme Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:18
Top