2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik ve Sağlıklı: Zirkonyum
YAZI #1536 © Yazan Dr.Dt. Ayça YALÇINKAYA | Yayın Ekim 2012
Estetik ve Sağlıklı: Zirkonyum

Son dönemlerde artan estetik beklentiler metal içermeyen bütünüyle seramik restorasyonların gelişmesinde başlıca rol oynamaktadır. Metal destekli restorasyonlarda altta kalan metalin yansıma problemi nedeniyle gri bir renklenme sözkonusudur.

Tam seramik restorasyonlarda ise doğal olmayan yansımalar ve metal bantlı görünüm olmadığından mükemmel estetiğe sahiptirler. Zirkonyum porselen köprü dişlerde metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşımdır. Metalsiz Köprü ya da Metal Desteksiz Köprüler diye de adlandırılan Full Porselen köprü diş sisteminin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılık ve arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünümdür. Beyaz diş olarak da bilinen zirkonyum dişler en kaliteli ve en sağlam olan protez dişlerdir. Ayrıca metal alaşıma bağlı korozyon, toksik ve alerjik etkiler görülmediğinden son derece sağlıklı restorasyonlardır. Sırt derisi ağız içindeki dokulardan 15 kat daha fazla hassastır. Bu sebeple alerji testleri genelde bireylerin sırtlarına uygulanır. Seramikle ilgili bütün test sonuçları ise tamamen temizdir ve en hassas insanda bile Zirkonyum akıllı seramiklerine karşı en ufak bir ters reaksiyona rastlanmamıştır. Zirkonyum oksit üzerine yazılmış olan araştırma yazılarında da bugüne kadar hiçbir alerjik reaksiyon bildirilmemiştir. Varolan diş protezlerinde bulunan metallerle etkileşimler bu listenin dışındadır. Metal seramiklerde kullanılan metallere karşı oluşabilecek allerji riski tam seramiklerde yoktur. Zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar estetik olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dayanıklı olmaları sebebiyle güvenle tercih edilmektedir. Bu sistemler kişilerin yaşam kalitesini arttırıp rahat bir yemek ve gülümseme sağlamaktadır. Metal destekli porselenler ne kadar iyi yapılmış olursa olsunlar ışığı tam olarak geçiremedikleri için donukluk ve yapaylık gözlenir. Metal destekli porselenler disko, foroğraf makinası flaşı gibi bazı ışıklarda koyu renkli bir boşluk görüntüsü verir. Bu da ağızda dişler yok izlenimi yaratır. Tam seramikler ise ışık geçirdikleri için doğal dişlerin verdiği tepkileri verirler. Alt yapısında metal olmadığı için dişeti hizasında koyu renk (mor renkli) bir çizgi olmaz. Zirkonyum restorasyonunun diğer özellikleri de hasta açısından çok yararlıdır. Zirkonyum kaplama yüzeyleri daha az plak yapışmasını sağlar ve böylece ağız hijyenine katkıda bulunur. Aynı zamanda seramik restorasyon mükemmel bir yalıtım sağladığından sıcak soğuk yiyecek ve içeceklerde oluşan rahatsızlıklardan kurtulursunuz. Zirkonyum
Oksit’in mükemmel sertlik kalitesi yüzünden Zirkonyum akıllı seramikleri daha az hazırlıkla daha az tedavi yeterlidir. Aynı zamanda diş hekiminiz bu avantajlarla dişin sağlıklı bölümünü daha rahat koruyarak tedavi eder.

Zirkonyum Teknolojisi

Zirkonyum kronlar empresslerden farklı olarak presslenerek değil, zirkonyum dioksitden hazırlanan beyaz bloklardan kesilerek elde edilirler. Bu sistem içerisinde alınan ölçüden elde edilen modeli tarayarak bilgisayar ortamına aktaran bir kamera, taranan görüntüyü işlemek için kullanılan bir programın kontrol ettiği bir kesim makinasını içermektedir.

Uygulama Alanları

İmplant Üzeri Zirkonyum Kaplama Diş Uygulamaları, Zirkonyum Ön Diş Estetiği Uygulamaları, Zirkonyum Köprü Diş Kaplamaları.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Ayça YALÇINKAYA'nın Makaleleri
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik ve Sağlıklı: Zirkonyum' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:54
Top