2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reklamların Hipnoz Etkisi
YAZI #2551 © Yazan Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK | Yayın Haziran 2015
Reklamların Hipnoz Etkisi
Milliyet Gazetesindeki açıklamalrımız:
http://www.milliyet.com.tr/reklamlarin-hipnoz-etkisi-pembenar-detay-ruhsagligi-2050313/


Billboardlar ya da mağaza camlarındaki yazılar ve resimler tarafından adeta bombardımana uğramadan bir caddede yürümek neredeyse imkansız. Cebimizdeki akıllı telefonlara yağan iletiler, internette dolaşırken sürekli açılan, sayfanın sağından solundan, altından, üstünden akıp duranReklamlar da cabası…

Buralardaki mesajlara gerçekte çok dikkat etmediğimizi, onları çoğunlukla es geçtiğimizi düşünüyor olabiliriz, fakat hepimiz reklamcılık yoluyla bizi hedef alan telkinlerden belli ölçüde etkileniriz. Hipnoz birçok yönüyle telkindir ve telkin de hipnozdur. Reklamcılar bunu bilirler ve tabi ki bu durumu kendi avantajlarına kullanırlar.

Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, yaptığı açıklamada, kişinin bilinçaltına gönderilen gizli mesajlarla yapılan bu reklamlar hakkında önemli bilgiler verdi. Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak’ın “Tüketiciler bu haberi okumadan çarşıya, pazara çıkmasın” diye tavsiyede bulunduğu hipnozlu reklam tüyoları şöyle:

Tüketiciyi ikna et, alışveriş yaptır

“Bazı telkinleri mutlaka fark ederiz, çünkü onlara direk olarak bakar ya da maruz kalırız, ama birçok telkini de fark etmeyiz. Örneğin, en son gördüğünüz billboardda, televizyonda ya da caddeden geçen otobüsün üzerinde hangi reklamın olduğunu hatırlıyor musunuz? Muhtemelen hayır diyorsunuz ya da gördüğünüz reklamı tam olarak hatırlamıyorsunuz. Ama o billboarddaki bilgiyi bir şekilde aldınız ve zihniniz onu işledi. Her yandan bizi kuşatma altına alan telkinlerin amacı bir fikri, bir kişiyi ya da bir şirketin ürününü satın almaya bizi ikna etmektir. Bu telkinler, tıpkı hipnozda kullanılan telkinler gibi, zihnimizin bilinçdışı kısmını hedef alır.

Olumlu telkinler

Zihnimiz ilişkilendirme yoluyla çalışmaya meyillidir, telkin de ilişkilendirme yoluyla olur. O nedenle, zihninizin reklamdaki mesajla ilişkilendirme kurmasını sağlamak için, o mesaj mesela şöyle bir şey olabilir: “Bu ürünü satın alırsanız, benim gibi genç ve güzel görüneceksiniz” ya da “Bu ürünü satın alırsanız, mutluluğu bulacak ve benim gibi gülümseyeceksiniz.” Bunlar olumlu telkinler, fakat reklamcılıkta olumsuz telkinlerden de faydalanılır.

Olumsuz telkinler

Örneğin, sigortacılık sektörüyle ilgili reklamlarda korku unsurundan çok fazla faydalanılır. “Bu sigortayı yaptırmazsanız, hırsızlık kurbanı olabilirsiniz,” ya da “Bu sigortayı yaptırmazsanız, zor bir anınızda parasız ya da evsiz kalabilirsiniz” gibi. İnsanları telkin yoluyla motive etmenin çeşitli yolları mevcuttur ve bu telkinlerin bazıları direk duygularımızı hedef alırlar.

Televizyon izlerken hipnozdayız

Televizyon izlerken, sıklıkla kendimi duyusal bir yolculuğa çıkmış bulurum. Televizyon izlemek bendeki gerçeklik duygusunu alır. Gerçeklik duygum o an TV ekranında ne görüyorsam o olur. Örneğin bir diziizlerken, zihnimde ben de o dizideki insanlarla birlikteyimdir. Ekrana konsantre olurum, ve tabiri caizse, hipnotik bir hal içine girerim. Böyle bir durumda, yaptığımız, tıpkı hipnozda olduğu gibi, belli bir noktaya konsantre olmak ve dış uyaranları devre dışı bırakmaktır.

İşte bu nedenle, insanlar TV başında neredeyse hipnoz halinde olduklarından, televizyon insanlara belli telkinleri iletmek ve satış yapmak için harika bir mecradır. Zaten, gözleri sabitleme hipnozu başlatmanın temel unsurlarından biridir. Her ne kadar –gelişmiş ülkelerdeki- reklamcılıkta sübliminal (kişinin bilinçaltına gönderilen gizli mesaj) mesajların kullanımı yasak olsa da ya da onaylanmasa da, telkinler verilir, ve bazen o kadar ince taktiklerle verilir ki, fark dahi edemezsiniz. Reklamcılar, sundukları ürünle ilgili, sizde duygusal bir reaksiyon oluşturmak için, seslerden, renklerden ve ilişkilendirme yönteminden faydalanırlar. Bilinçdışı zihniniz bu mesajları alır ve onları adeta dosyalar. Unutmayın ki, hipnoz bir telkinin bilinçdışı bir şekilde kabul edilmesiyle olan şeydir.”
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet BAŞKAK Fotoğraf
Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK'ın Makale ve Yazıları
► Hipnoz Nedir ve Hipnoz Nasıl Uygulanır Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Hipnoz Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoz Psk.Murat BİLİM
► Hipnoz Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cin Çarpması mı Hipnoz mu? Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Hipnoz Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
► Hipnoz ve Biliçdışı Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
► Hipnoz ve Doğum Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Reklamların Hipnoz Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Felç Olan Hastalara Hipnoz Haziran 2015
► Hipnoz /Gerçeğe Uyanmak Haziran 2015
► Hipnozla Zayıflamak Haziran 2015
► Mevlana Paranoyası Haziran 2015
► Bonzaiye Karşı Hipnoz Haziran 2015
◊ Hipnoz ve Siyasal Hipnoz Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:34
Top