2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Yeterince İyi Anne” Ne Demektir?
YAZI #4000 © Yazan Psk.Merve Özlem HIZAR | Yayın Kasım 2017
Mutlu bir çocuk yetiştirmenin sırrı olarak, anne ve babalar her şeyin mükemmel olması gerektiğini, çocuklarının ihtiyaçlarının tam olarak o anda ve eksiksiz bir biçimde giderilmesi gerektiğini ve hata yapmamaları gerektiğini düşünürler.
Bu kusursuz ebeveyn olma gayreti anne ve babaları olduğu kadar çocukları da kaygılı hale getirmektedir. Üstelik çocuklar onun için her şeyi düşünen, her şeyi yapan ailelerinden fırsat bulup da hayatın kendisini deneyimleyememekte, merak ve keşif duygularını hayata geçirememekte ve sonuç olarak da çevremizde dış dünyanın gerçekliğinden uzak, deyim yerindeyse “fanus” içinde yaşayan ve mükemmel olmakla ilgili oldukça kaygılı çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Donald Winnicott’un “yeterince iyi anne (good-enough mother) “terimi bizim için işte burada devreye girmektedir.
Peki nedir bu “yeterince iyi anne”?
Yeterince iyi anne, çocuğunun ihtiyaçlarına dair onunla empati kurabilen, isteklerini algılayan fakat çocuğunun ihtiyaçlarını anne karnında olduğu gibi her şeyin eksiksiz karşılandığı ve dış çevreyle temasın olmadığı bir “fanus” içerisindeymiş gibi değil de çocuğunun tahammül yetisini aşmayacak şekilde geçici yetersizlikler sergileyebilen annedir.
Yeterince iyi anne olmak kişinin kendisinin, çevresinin ve sınırlılıklarının farkında olması, kusurun insan olmanın bir parçası olduğunu kabul etmesinden geçer.
Günümüz koşullarının bizden beklediği ve hatta zorladığı şekilde “mükemmel” olmadığımız için suçluluk hissetmediğimiz “yeterince iyi anne/baba” olmanın keyfiyle çocuklarımızı yetiştirmemiz dileğiyle.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve Özlem HIZAR'ın Makaleleri
► Yeterince İyi Anne miyim? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Ergenlik Ne Demektir? Psk.Hülya MACİT
► İşlevini Yitirmiş Aile Ne Demektir? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '"Yeterince İyi Anne” Ne Demektir?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:57
Top