2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Ensest/İstismar
YAZI #4918 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN | Yayın Ağustos 2018
Oğullarını ‘’erkeğim, hiç kıyamaz bana, hep korur kollar’’ şeklinde anlatan annelere rastlamışsınızdır veya kızlarını ‘’o benim sevgilim, annesinden çok onunla gezer, yemek yer, dertleşiriz’’ şeklinde anlatan babalara…Peki nedir burada kulağa rahatsız edici gelen?
Toplumun cinsel ensest üzerine koyduğu yasadan yoksun olması sebebiyle cinsel ensestten daha yaygın ve bir o kadar yıkıcı olan duygusal ensestten bahsetmek istiyorum sizlere.
Nedir duygusal ensest?
Ebeveynlerden birinin eşiyle kurması gereken duygusal ilişkisini çocuğuyla kurma durumuna denir. Ebeveynin çocuktan, çocuğun ihtiyaçlarını gözetmeden; kendisine duygusal destek olmasını beklemesi, onu bir dert ortağı, sırdaşı gibi görmesi, çocukla bir arkadaşıymış gibi çocuğun anlamlandıramayacağı problemleri paylaşması, çocuğun rol karmaşasına sokulması duygusal ensesttir.
Bu durumda çocuk, ebeveynin kahramanı olmaya, onu kurtarmaya, devamlı olarak muhtaç gördüğü ebeveyne yardım etmeye çalışacaktır. Anlamlandıramadığı problemleri çözmesi de pek mümkün olmadığı için yetersiz, başarısız, çaresiz ve endişeli hissedecektir. Bu da hayat boyu kurduğu ilişkilere yansıyacak ve ilişkilerinde manipüle edilebilir olacaktır.
Ebeveynin de bunu tutumunda kendi öyküsünün tarihindeki olaylar yatmaktadır.
Bu süreç çocuğun doğumuyla başlayabileceği gibi travmatik bir olayla da tetiklenebilir. Aile fertlerinden birinin kaybı, boşanma gibi olaylar tetikleyici olabilir.
Burada bir uzman desteği ve psikoterapi önemlidir.
Uzman Klinik Psikolog ŞEYMA AĞAR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma AĞAR PEHLİVAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN'ın Makale ve Yazıları
► Duygusal İstismar Psk.Özlem AKKEL
► Çağların Yarası Ensest Psk.Esra ERDOĞAN
► Türkiye’nin Saklanan ve Kanayan Yarası Ensest Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
► Cinsel İstismar Psk.Arzu BEYRİBEY
► Çocuk ve İstismar Psk.Eyüp TUNAHAN
► Cinsel İstismar Psk.Fatma EFE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Ensest/İstismar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:23
Top