2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #6152 © Yazan Psk.Yeşim KURUÇAY | Yayın Ocak 2020
Çocuklar duygularını, yaşadıkları olayları biz yetişkinler gibi anlatmazlar, söyleyemezler. Yetişkinler kendilerini konuşarak ifade ederken çocuklar ise bunları anlatamaz fakat yaşantılarını oyun gibi somut bir duruma dönüştürürler. Oyun, çocuğun duygularını (üzüntülerini, korkularını, kaygılarını), çatışmalarını anlattığı rahatlama alanı olarak görülür. Oyun terapisi, çocukların sosyal ve bilişsel becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymalarını bekler. Burada çocuk aile dinamiklerini, arkadaşlıklarını anlatarak onlarla olan ilişkilerindeki yaşadıkları duyguları oyun ile bizlere sunar. Biz Psikologlar ya da Terapistler de çocuğu yargılamadan onun oyun dünyasına girerek duygularını anlamaya çalışır ve çocuğun yanında olur sonucunda çocuğun duygusal sıkıntılarının giderilmesi sağlıklı gelişmelerine fayda sağlanır. Oyun Terapisi 2-11 yaş çocuklar için uygundur.

Çocuklar Oyunla İyi hisseder mi?
Oyun terapisin de gelen çocuğa kendi içsel problemlerini ifade etmesine yardımcı olacak çeşitli oyuncaklar sunulur. Oyun terapisti, çocuğa güvenli bir ortam yaratarak, onun yanında olarak onu istediği gibi oynamaya cesaretlendirir. Oyunun içeriği, senaryosunu ve gidişatı tamamen çocuğun kontrolündedir terapist müdahale etmez. Çocuk oyunun da kendi duygusal sıkıntılarını ya da yaşadığı durumu yansıtacak oyuncakları seçerek onlarla oynar. Terapist çocuğun tüm oyunlarına katılır, onu ve oyununu sınırlamada, yargılamadan eşlik eder ve çocuğun sürecinin bir parçası olur. Böylece çocuk oyun terapistinin de yardımıyla kendisi için zor olan olumsuz duygularını ve yaşam deneyimlerini tekrardan yaşar ve üzerinde çalışarak onlarla nasıl baş edebileceğini öğrenme ve baş edebilme becerisini geliştirmesini sağlar. Oyun seansları ilerledikçe ve çocuk oyun içinde kendini güçlü hissettikçe duygusal sıkıntılarda rahatlama sağlanır ve iyileşme kendiliğinden gerçekleşir.

Çocuğun Evde Oynadığı Oyundan Farkı Nedir?
Oyun, çocuklar için ilişkilerini ve sosyal becerilerini sundukları doğal bir iletişim yoludur. Bu sebeple, oyunun temel işlevi evde ya da oyun seanslarında değişmez. Fakat oyun terapisi seanslarındaki oyun, teknik ve içerik açısından çocuğun kendi kendine ya da diğer yetişkinlerle oynadığı oyundan farklıdır. Oyun Terapisinin evdeki oyundan en temel farkı çocuğun oluşturduğu bu sembolik anlatımları okuyabilen bir terapistin orada olup çocukla oynamasıdır. Oyun terapisinde çocuğun tercih ettiği oyuncaklar, bu oyuncakların kullanılış şekli ve bu oyuncakların soyut/somut anlamları eğitimli bir oyun terapisti tarafından çözümlenir. En önemlisi de terapist ile çocuğun arasında kurulan terapötik ilişki, yoğun duygusal olayları çocuk yansıtarak oynarken, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamasıdır. Bu şekilde çocuklar travmatik deneyimlerini oyunlarında aktarırken Oyun terapisti iyileştirici etkileri çocuğa kazandırır.
Oyun Terapisine Aile Katılabilir mi?
Oyun terapilerinde en önemli unsurlardan biri de ailenin süreçten haberdar olup terapistle iyi bir ekip olabilmesidir. Çocuk ve ergen terapilerinde ailenin katkısı en önemli unsurdur. Terapist, ihtiyaç duyduğunda ebeveynlerin yanı sıra büyükbaba, büyükanne, hala, dayı, teyze, amca vb. gibi çocuğun hayatında etkin rolü olan bireyleri de oyun terapi sürecin de dâhil edebilir. Çocuk ile oyun terapisi devam ederken terapist düzenli olarak aile ile görüşmeler yaparak ailenin dinamikleri, ilişkilerini ve çocuğun ihtiyaçları ve ona yardımcı olacak şeyler hakkında bilgilendirme yapılır. Ayrıca terapist gerekli gördüğü zaman, aileyi de oyuna davet edebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeşim KURUÇAY Fotoğraf
Psk.Yeşim KURUÇAY
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yeşim KURUÇAY'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Gelişimi Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:20
Top