2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
MAKALE #21094 © Yazan Psk.Yeşim KURUÇAY | Yayın Ocak 2020 | 2,353 Okuyucu
Ailede baş tacı yapılan ilk çocuk, birden bire ilginin eve yeni gelen bebeğe dağılması ile endişe ve kaygı yaşamaya başlar. Ne kadar çocuğa onu hala sevdiğinizi, kardeşini de çok sevdiğinizi söyleseniz de çocuk bunu anlamlandıramayacaktır. Böyle bir durumda çocuk anne ve babasının davranışına bakacaktır; Bana ne kadar zaman ayırıyor? Benimle ilgileniyor mu? şeklinde sizi gözlemleyecektir. Eve yeni gelecek bir bebek varsa, çocuk bu duruma nasıl hazırlanmalı, neler yapılması gerekir, bunlardan bahsederek sizlerle kardeş kıskançlığı konusunu paylaşacağım.

Her birey özel olmak, bir başkasının gözünde tek olmak ister. Bu durum insanın sevilme ihtiyacından gelmektedir. Kardeşlik kelimesi karındaşlıktan gelir yani aynı karnı paylaşmak anlamındadır. Küçük yaştaki çocukları düşündüğümüzde, kendileri daha oyuncaklarını diğer arkadaşları ile paylaşamazken hayatlarına yeni gelen biri ile annesini babasını paylaşmak zorunda kalacağı fikri onlara bir hayli zor gelecektir. Şöyle düşünelim; çok yakın bir iş arkadaşınız var, her şeyinizi anlatıp paylaşıyorsunuz, birlikte vakit geçiriyorsunuz, bir gün yeni bir kişi işe giriyor ve arkadaşınız hep o kişiyle ilgilenmeye, konuşmaya bir şeylerini paylaşmaya başlıyor ve artık eskisi kadar sizinle samimi değil nasıl hissederdiniz? Burada arkadaş ilişkisinden farklı olarak çocuğun tüm temel ihtiyaçlarını karşılayan, en önemlisi sevilme ihtiyacını karşılayan sizken, bir başkası ile bu ilginin bölünme
hissi sizce nasıl bir etki yaratacaktır?

İlk çocuklar evlerin prensleri, prensleriyken eve başka bir taht sahibi gelince o tahtın sallandıklarını hissederler. Zihinlerinde birçok şeyi sorgulamaya başlarlar.

Artık ben sevilmeyecek miyim?
Benim her istediğim olmayacak mı?
Annem babam hep onunla mı ilgilenecek?


Yeni birinin gelmesiyle anne babanın diğer çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için dâhi ilgilenmesi, çocuk için ilginin kendisinde olmadığını, genel rutinlerin değiştiğini ve ucunu kestiremediği süreçlerin başladığını fark ederek endişesini artırmaktadır. Kıskançlık duygusu, çocukta aile tarafından tetiklenebilmektedir. Bu süreçte çocuk, ilgiyi kendisine çekmek için uyumsuz davranışlara başvurabilecektir.


Peki, Ne yapacağız kıskançlık duygusunu tetiklememek için?

● Çocuğunuza “sen abi oldun artık sen kardeşine yardım edersin, oyuncaklarını paylaşırsın” gibi söylemlerden kaçının. O da sizin sevginize ihtiyacı olan, her şeyi ile size ihtiyaç duyan bir çocuk, yaşından büyük bir sorumluluk üstlenmesi gerektiği üzerine algı oluşturmayın. “Oyuncaklarını da paylaşırsın” diyerek paylaşmak zorunda olduğunu belirtmeyin.
● Bebeklerin başkalarının yardıma ihtiyacı olduğunu, konuşamadıkları için ağlayarak istediklerini ifade ettiklerini söyleyin. Kendisinin de önceden neler yapamadığını anlatın, kendi resimlerini gösterin. Bu yüzden onun da yardım edebileceğini söyleyip bebeğin uyanıp uyanmadığını kontrol gibi, belki biberonunu getirebileceği gibi basit sorumluluklar verebilirsiniz.
● Kardeşi ile onu kıyaslamayın ya da “çirkin bebek, sen çok güzelsin” diyerek
kardeşine düşmanlık beslemesine sebep olmayın.

● Bebek için seçilecek isimde, bebeğe alınacak eşyalarda ya da kıyafetlerde onun dafikrini sorarak aile de bir bütünlük olduğunu hissettirin.

● Bebeğin özel gereksinimleri olduğunu, yemeğini yemesi için annenin yardım etmesi gerektiğini ya da kendi kendine üstünü değiştiremeyeceği için yardıma ihtiyacı olduğunu bu yüzden bir süreliğine annenin yanında kalması gerektiğini belirtin, aynı zamanda “sen de küçükken sana da böyle yaptığımız gibi” diyerek durumu açıklayınız.
● Akrabalarınıza ve yakın dostlarınıza eve ziyarete geldiklerinde sadece bebekle ilgilenmemelerini, büyük çocuğa da önceden olduğu gibi alışık olduğu şekilde ilgi ve sevgi göstermelerini söyleyin. "Senin pabucun dama atıldı" gibi cümleler kurmamaları yönünde uyarın.
● Kardeşini kıskanmaması için ona aşırı ilgi göstererek ve abartılı hediyeler alarak “seni ondan daha çok seviyoruz” şeklinde bir algı oluşturmasına sebep olmayın.
● Kavga etme durumlarında sakinleşmelerini bekleyip haklı- haksız aramak yerine çözüm bulmalarına teşvik edin. Ceza vermek yerine yaptıkları şeylerin bir bedeli olduğunu görmelerini sağlayın. Parka gidebilecekken gidemeyeceği ya da oynamak istedikleri oyuncakla bir süre oynamamaları gibi sonuçların olduğunu gösterin.
● Paylaşılamayan eşyalar ve oyuncaklar ile adil planlar yaparak uymalarını sağlayın, uymadıklarında ise ikisinin de ona ulaşamayacaklarını belirtip, gösterin.
● Kardeşleri olan çocukları konu alan hikayeler okuyup, karakterleri ile özdeşim kurarak çocuklarınızın bu duyguları hisseden tek çocuk olmadığını anlayacağı şekilde mesajlar verin, bu tür hikayelerle suçluluk duygularından kurtulmalarını sağlayın.

Her çocukta kardeşine olan kıskançlık farklı boyutta ve şiddettedir, bu yüzden eğer çocuk kardeşi kabullenmekte zorlanıyorsa destek almak önemlidir. Kardeş kıskançlığında alınacak destek Oyun Terapisi olmakla birlikte Filial Oyun Terapisi (Aile katılımlı) en etkili yöntemdir.

Çocuğunuzun bir desteğe ihtiyacı olup olmadığını altına ıslatma, tırnak yemesi, mastürbasyon, mutsuzluk, moral bozukluğu, aşırı öfkelenme, vurma ve zarar verme, takıntılar, tutturmalar gibi davranışlarının sık gözlemlenmesi durumlarından anlayabilirsiniz.


Çocuğunuzda bir kardeş kıskançlığı oluştu ise;

• Kendi kendine yemek yiyebildiği halde sizden yardım almak isteyebilir,
• Sürekli kucakta olmak isteyebilir,
• Bebeksi konuşma ve davranışları artabilir,
• Fiziksel semptomların ( mide bulantısı, baş ağrısı, kusma) ortaya çıkıp sık sık tekrarlanması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durum çocuğunuzun bebekle özdeşim kurarak sizden ilgiyi almak istemesi sebebiyle ortaya çıkacaktır. Bu durumlar karşısında sizin çocuğunuzla daha çok ilgilenmeniz, aşırı önemsemeniz ile çocuğunuzun tutumu pekişir ve artar.

Çocuğunuz, bebeğiniz doğduktan sonra okula başlayacaksa bu çocuğunuz da
terkedildiği hissini uyandırabilir. Bu durumda, çocuğunuz okula gideceği zaman onu evde bekleyeceğinizi, o evde yokken kardeşi ile neler yapacağınızı belirtmeniz iyi olacaktır. Çocuk evde yokken ne olup bittiğini bilmek isteyecektir. Evde durmanın sıkıcılığını belirtip, okulda eğleneceği şeyleri ona anlatarak aklının evde kalmamasını ve okulda iyi vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Bu durumlara etki edebilmek adına, çocuklarla kaliteli bir vakit geçirmek gerekir. Çocuklarla birlikte karşılıklı diyaloğun kurulabileceği etkinlikler yapmak, birlikte yemek yapmak ve ya birlikte oynayabilecekleri oyunlar oynamak çocuğunuzu daha iyi hissettirir. Bu etkinliğe anne baba ve çocuk içerisine bebeğinizi de dahil etmenizle çocukla bebek arasındaki iletişim daha olumlu etkilenecektir.

Kardeş kıskançlığı gözlenen çocuklarda Oyun Terapisi yapılarak çocuğun aile dinamikleri öğrenilir ve yaşadığı durumlar alaşılmaya çalışılır. Gerekirse aileyi de terapi sürecinin içine alan Filial Oyun Terapisi önerilmektedir. Bu çalışma da aileye çocuğu ile nasıl oyun oynayacağına dair oyun terapisi hakkında psikoterapi eğitimi verilerek çocuğu anlması ve ona göre davranılmasına teşvik edilerek çocuk ve anne arasındaki bağ kuvvetlendirilmiş olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskançlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yeşim KURUÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yeşim KURUÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeşim KURUÇAY Fotoğraf
Psk.Yeşim KURUÇAY
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yeşim KURUÇAY'ın Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Gelişimi Şubat 2020
◊ Oyun Terapisi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:26
Top