2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
YAZI #7272 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Aralık 2021
PANİK ATAK NEDİR?

Yoğun korku, endişe, dehşet duygularının ortaya çıktığı ve fiziksel belirtilerin eşlik ettiği bir psikolojik bozukluktur. Panik bozukluk beklenmedik şekilde ortaya çıkan panik ataklarla ve bu panik atakların tekrarlayacağına dair duyulan endişe ile kendini gösteren bir psikolojik rahatsızlıktır. Panik Bozukluk tanısı konulabilmesi için kişinin tekrarlayan, beklenmedik ataklar yaşaması ve başka bir atak yaşama konusunda endişesinin veya bu endişeye bağlı davranış değişikliğinin bir aydır devam ediyor olması gerekmektedir. Panik ataklar, genellikle kısa sürmesine rağmen yaşayan kişi için oldukça sarsıcı ve yoğun deneyimlerdir.
Panik ataklar, ani bir şekilde gelişir ve belirtilerin şiddeti 10 dakika içinde tepe noktasına ulaşır. Belirtiler genellikle 20 ile 30 dakika içinde hafifler ve kaybolur. Panik atakların bir saatten fazla sürmesi ise oldukça az rastlanan bir durumdur. Panik ataklar genellikle ‘beklenmedik şekilde’ ve ‘aniden’ ortaya çıkarlar. Bu ataklara ‘öngörülemeyen ataklar’ denirken bazen de belirli bir tetikleyici sonrasında, bir durumsal uyarana tepki olarak da ortaya çıkabilirler. Panik ataklardan kaçınmak için kişi bazen işlevsel olmayan ve günlük yaşamını sekteye uğratabilecek davranışlara başvurabilir.
Panik Bozukluğun belirtileri genellikle fiziksel olarak ortaya çıkmakla birlikte bilişsel belirtiler de eşlik edebilir. En sık görülen fiziksel belirtiler; kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, sıcak basması, nefes darlığı, boğulma hissi, baş dönmesi, karın ağrısı, uyuşma, karıncalanma, titreme ve mide bulantısıdır. Bu belirtilere depersonalizasyon (bedenin dışında olduğunu hissetme), derealizasyon ( çevreye yabancılaşma hissi), kontrolü kaybetme ve ölüm korkusu da eşlik edebilir. Bu belirtilerden en az dördünün görülmesi gerekmektedir. Belirtilerin çoğu fiziksel olduğundan, bu kişiler sağlık sorunları olduğu inancı ile hastanelerin acil bölümlerine sıklıkla giriş yaparlar.

PANİK ATAK SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
- Mümkün olduğunca bulunduğunuz yerde kalmalısınız
- Atağın geçeceğini kendinize hatırlatın
- Hayatınıza yönelik bir tehdit olmadığını unutmayın
- Olumlu yerlere odaklanın
- Yavaş ve derin nefes alıp verin
- Atak ile savaşmayın

TEDAVİ YÖNTEMİ
Panik Atak tedavisi mümkün ve tam iyileşme sağlanabilen bir hastalıktır. Bilimsel olarak kanıtlanmış iki tedavi türü vardır. Bu iki çeşit tedavi birlikte uygulanırsa en iyi sonuç alınır.

- İLAÇ TEDAVİSİ
Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

- BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
• “zararsız” olan Panik Atak belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.
• Hastanın panikleri nedeniyle yapamadığı etkinlikleri bir plan dahilinde en basitlerinden başlayarak “alıştırma ödevleri” olarak verir.
• Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:04
Top