2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma
YAZI #7300 © Yazan Psk.Başak TOPRAK | Yayın Ocak 2022
Bağlanma bu günlerde herkesin duyduğu, bildiği ya da en azından çevresinde bir kere bile olsa konuşulmuş bir konu. Peki nedir bu Bağlanma ? Birlikte biraz inceleyelim.
Bağlanma teorisi, çocuk ve bakım veren arasında gerçekleşen bağlanmayı 3 türe ayırarak açıklamayı hedef belirler. Yetişkin bağlanması da yetişkinlerin romantik ilişkilerde yakınlığı algılayışı ve tepkileriyle ilgilidir. Yetişkin bağlanması çocukluk bağlanmasına paralel bir şekilde ilerler. Peki bu bağlanma stili çocukluğumuzda oluşturduğumuz şekilde kalır ve kurduğumuz tüm ilişkiler buna mı bağlıdır? HAYIR. Bağlanma stilimiz diğer insanlarla kurduğumuz ilişkilerle, yaşadığımız hayatla beraber değişebiliyor. Şimdi bu bağlanma stillerine bir bakalım. 3 ana bağlanma stili şunlardır: Güvenli, Kaygılı ve Kaçıngan.


GÜVENLİ: Güvenli insanlar yakınlık konusunda rahat, sevecen ve sevgi doludur. Partnerlerinin istekleri ve ihtiyaçlarına kulak verir, yakınlıktan çekinmezler. Güvenli bağlanan insanlar, bakım verenleriyle iyi ilişki kurmuşlardır ve bağlanma sistemleri terk edilmeye karşı alarm halinde olmayan kişilerdir. Yani ilişkilerinde gardları düştüğünde bile ilişkilerinin tehdit altında olduğunu düşünüp, kaygılanmazlar. Güvenli bağlanan insanlar aynı zamanda Güvensiz bağlanan kişiler (Kaygılı ve Kaçıngan) ile ilişkilerinde de güvenli tampon oluşturarak güvensiz partnerlerinin ilişki tatmin düzeyini arttırıp kendi seviyelerine çekebiliyorlar. Yani Güvenli bağlanan kişiler Güvensiz bağlanan partnerlerini de zamanla daha güvenli biri haline getiriyorlar.
KAYGILI: Kaygılı bağlanan insanlar yakınlık ihtiyacındadır, kafaları sürekli ilişkileriyle meşguldür ve partnerin sevgisine karşılık verip vermeyeceği konusunda endişe duyma eğilimindedir. Bağlanma sistemleri ilişkide oluşacak herhangi bir pürüze karşı sürekli olarak tetiktedir. Başkalarının duygusal ifadelerindeki değişime karşı çok daha tetikte ve diğerlerinin verdiği duygusal ipuçlarına karşı daha hassaslar. Yargıya varma konusunda fazlaca aceleci ve bunu yaptıklarında insanların duygu durumlarını yanlış yorumlama eğiliminde oluyorlar.
KAÇINGAN: Kaçıngan insanlar yakınlığı özgürlüğün kaybedilmesiyle eş tutar ve partneri uzak tutmaya eğilimlidir. Bağlanma sistemleri yakınlık konusunda tetiktedir, yakınlık durumunda alarm durumuna geçerler ve karışık mesajlar verirler. İlişkilerini değersizleştirme eğilimindedirler ve sürekli olarak hayallerindeki ‘o’ kişiyi ararlar. ‘O’ kişiyi bulduklarını düşündüklerinde bile sonrasında ‘o’ kişiyi değersizleştirme ve o kişinin de doğru kişi olmadığını düşünme eğilimindedirler. Bu onların devre dışı bırakma stratejileridir ve bağlanmayı etkisizleştirmek için tetiklenir.

Yukarıda bahsedilenler 3 ana bağlanma stilidir. Fakat tekrar uyarmak isterim ki bağlanma stiliniz değişmeyecek ya da kemikleşmiş değildir. Önemli olan kendi bağlanma stilinizin farkında olmanız ve üzerinde çalışmanızdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak TOPRAK Fotoğraf
Psk.Başak TOPRAK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Başak TOPRAK'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bağlanma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:35
Top