2007'den Bugüne 92,353 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,982 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Aslında İhtiyacı Olan Altı Önemli Şey
YAZI #7556 © Yazan Psk.Dnş.Nida YALDIZ | Yayın Aralık 2022
Ebeveynlerin çocukları için en çok bilgilenmek istediği konulara bakıldığında; ekran süresi, beslenme ve çocuk gelişimine uygun oyuncaklar gibi konular karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya, çocuklarımız için iyi olduğu varsayılan şeyleri bize satarak ebeveynlik stresimizden ve suçluluk duygumuzdan faydalanabilmekte ve sadece "satın al"ı tıkladığımız taktirde suçluluk duygusundan uzaklaştırır. Bu sürekli bilgi akışı, sürekli olarak bir sonraki besleyici öğünü, oyun zamanı etkinliğini ve hatta gelişim aşamasını önceden planlamıyorsak kendimizi kötü ebeveynler gibi hissetmemize neden olur. Çoğunlukla, bu şirketlerin veya sosyal medyanın bize satın almaya yönelttiği ürünler, ebeveynler üzerinde stres yaratır. Alınan bu ürünler muhtemelen çocuğumuzun gelişimi üzerinde çok az etkisi bulunur veya hiç etkisi bulunmaz.
Çocukların yaşamlarında aslında ihtiyacı olan temel 6 konu şöyle açıklanmaktadır.
Güvenli ilişkiler. Çocukların gelişimi için en önemli şeylerden biri, anne ve babalarla güvenli ve istikrarlı ilişkiler kurmasıdır. Çocuğunuzla birlikteyken onun yanında yer alıyorsanız, onların sağlıklı gelişimi için en iyi şeylerden birini yapıyorsunuz demektir.

Yetkili ebeveynlik. Sınırlar koyarken (aşırı katı olmak veya sınır koymamak yerine) çocuğunuzun ihtiyaçlarına karşı sıcak ve duyarlı olmak, daha iyi iletişim kurmanızı sağlar.

Esnek rutinler. Genellikle birlikte akşam yemeği yemek ve tutarlı bir yatma saati belirlemek gibi günlük aktivitelerde öngörülebilirlik önemlidir. Ancak, gerektiğinde esnek olmak sorun değildir.

(Genellikle) dengeli öğünler. Çocuğunuz genellikle çeşitli yiyecek gruplarını yerse, muhtemelen sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu alıyor demektir (yine de endişeleniyorsanız çocuk doktorunuza danışın).

Keşfetme şansı. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortamda yeni şeyler keşfetme fırsatı verildiğinde dünyayı öğrenirler. Yeni bir şey keşfetmenin (örneğin, yeni bir parka veya kütüphaneye göz atmak) maddi bir aktivite olması şart değildir.

Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen anne ve babalar. Anne babaların yaşadığı stres, çocukların sağlığı için kötü olabilir. Akıl sağlığınıza öncelik verdiğiniz için kendinizi suçlu hissetmek yerine, kendinizle ilgilenmenin çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri olduğunu unutmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Nida YALDIZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nida YALDIZ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,982 uzman makalesi arasında 'Çocukların Aslında İhtiyacı Olan Altı Önemli Şey' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun ve Travma Mart 2023
◊ Kaygı ve Çocuklar Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top