2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku Bozukluğu Yaşıyorum. Ne Yapmalıyım?
YAZI #7691 © Yazan Psk.Dnş.Mustafa MAKİLİ | Yayın Ağustos 2023
Uykusuzluk veya uyku bozukluğuyla başa çıkmak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki ciddi bir uyku sorunu yaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek her zaman en iyi yaklaşımdır.

1. Düzenli Uyku Saatleri: Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, biyolojik saatinizi düzenlemenize yardımcı olabilir. Hafta içi ve hafta sonu arasındaki farkı mümkün olduğunca azaltmaya çalışın.

2. Uyumadan Önce Rahatlayın: Uyumadan önce sakinleşmek için meditasyon, derin nefes alma, hafif bir kitap okuma gibi rahatlatıcı aktiviteler yapabilirsiniz.

3. Yatak Odası Sadece Uyum İçin Kullanılmalı: Yatak odasını sadece uyumak için kullanın. Televizyon izlemek, çalışmak gibi aktiviteler yatak odasında yapılacak aktiviteleri sınırlayabilir.

4. Uyaranlardan Kaçının: Uyumadan önce aşırı uyarıcı içeren yiyecekler, kafein ve nikotinden kaçının. Akşam saatlerinde bu tür maddeleri tüketmek uykusuzluğa neden olabilir.

5. Fiziksel Aktivite: Düzenli fiziksel aktivite genel sağlığınızı destekler ve uykunuzu iyileştirebilir. Ancak, yatmadan hemen önce yoğun egzersizden kaçınmalısınız.

6. Yatmadan Önce Ağır Yemeklerden Kaçının: Ağır yemekler sindirimi zorlaştırabilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.

7. Işık Düzeyini Ayarlayın: Yatmadan önce parlak ışıklardan kaçının ve mümkünse loş bir ortamda zaman geçirin. Mavi ışığın (telefon, bilgisayar ekranları) uykuya dalma sürecini etkilediği düşünülmektedir, bu nedenle uyumadan önce bu tür cihazları kullanmaktan kaçının.

8. Alkol ve Uyku İlişkisi: Alkol uyuma yardımcı olabilir gibi görünse de aslında uyku kalitesini düşürebilir ve uykunun bölünmesine neden olabilir. Alkol tüketimini sınırlayın, özellikle de uyuma yakın saatlerde.

9. Uyanık Kalmaktan Kaçının: Yatakta saatlerce dönüp duruyorsanız ve uyuyamıyorsanız, daha fazla uyanık kalmaya çalışmak yerine kalkıp rahatlatıcı bir aktivite yapmayı deneyin. Uyku gelene kadar yatağa geri dönün.

10. Profesyonel Yardım: Eğer uzun süreli ve ciddi bir uyku sorunu yaşıyorsanız, bir doktora veya uyku uzmanına başvurmayı düşünmelisiniz. Uyku bozukluklarının altında yatan tıbbi veya psikolojik nedenleri anlamak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.

Unutmayın ki her bireyin uyku ihtiyacı farklıdır. Bu önerileri deneyerek kendi vücudunuzun neye ihtiyaç duyduğunu anlamaya çalışabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, profesyonel yardım almak en iyisi olacaktır.

Ayrıntılı Bilgi ve Randevu İçin İletişim: 0(505) 693 26 93

Makili Psikoloji Danışmanlık Merkezi
Merkez Ankara Ofisi - Yenimahalle/ Ankara
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa MAKİLİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Mustafa MAKİLİ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mustafa MAKİLİ'nin Yazıları
► Uyku Bozukluğu ve Terapisi Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklarda Uyku Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Uyku Bozukluğu Yaşıyorum. Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizm Nedir? Kasım 2023
◊ Uyku Bozukluğu Nedir? Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:11
Top