2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Brokoli ile Kansere Meydan Okuyun..
MAKALE #10911 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Mayıs 2013 | 4,010 Okuyucu
Brokoli içindeki glukosinolatlar, tadına yakıcılık veren kükürt grubu bileşikleri taşır. Bitki parçalandığında hücrede bulunan enzimler ile izotiyosiyanat ve indoller oluşur ki bu maddeler kanser karşıtı antioksidan maddeler olarak tanınır. Bu maddeler kanserojenlerle savaşta, onların vücuttan dışarı atılmasında ve etkisizleştirilmesinde çok önemli bir yer tutar. Aynı zamanda vücudumuzda oluşan yada çevreden aldığımız kanserojen toksinlerin hücreden atılmasını sağlarken, hücre DNA sını koruyarak hücrenin kanser hücresine dönüşümünü de engeller. Bilimsel çalışmalarda akciğer, bağırsak, kolon, prostat ve meme kanserlerinde daha etkili olduğunu gösterilmektedir.

Sağlıklı etkilerinin yanı sıra ayrıca içerisinde bilinen güçlü antioksidanlardan indol-3-karbinol den sentezlenen diindolmetan dediğimiz DIM bulunmakta. Yapılan araştırmalarla brokoli içerisinde bulunan bu kimyasal maddeler gün geçtikçe kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle daha da fazla ilgi çeken hale gelmektedir.

İlgi çekici olan kadınların daha fazla brokoli tüketmesi gerekiyor. Kadınlık hormonu dediğimiz östrojen yıkımı esnasında ortaya çıkan kanser yapıcı zararlı artıkların ortamdan uzaklaştırılmaları için tüketilmesi mutlaka gerekmektedir. Her ne kadar östrojen hormonu bayanlarda bulunsa da erkeklerde de bulunan östrojen hormonu nedeniyle erkeklerinde tüketmesi bu açıdan zorunlu hale gelmektedir. Tarla bitkilerini korumada kullanılan zirai ilaçların ve diğer toksinlerden kaynaklanan kanserojen etkiyi azaltmak için mutlaka kullanmanızı öneririm.

Yine brokoli içerisinde sulforofan olarak bilinen antioksidan, kanserojen maddelerle savaşan faz-2 enzimlerinin etkisini artırırken diğer bitkiler içinde bilinen en iyi faz-2 detoksifikasyon enzim sistemi uyarıcısıdır.

Turpgil sebzelerinin kansere koruyucu etkileri kişinin genetik yapısına da bağlı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle glutatyon enzimindeki kişiye göre değişen genetik farklılıklar bu sebzelerin kanser üzerindeki yararlı etkilerini belirler.

Kanserle savaşta kullanılan bu silahlar turpgil ailesine ait lahana, brüksel lahanası, kara lahana, turp, suteresi, şalgam ve karnabaharda da bulunmakta.

İnsanoğlu için tam bir mucizevi bitki. Bir yumruğunuz büyüklüğündeki brokoli de en az 2 gr lif, 2gr protein, 288 mg potasyum, 81 mg C vitamini, 1.3 mcg aynı zamanda göz dostu olan lutein ve zeaksantin bulunuyor. İçinde bulunan Lutein ve zeaksantin körlüğün temel sebebi olan makula dejenerasyonunu da engelliyor.

Brokoli toplanmayı takiben hemen buzdolabı sebzelik kısmında kapalı bir torba içerisinde muhafaza edilmeli, oda ısısında bekletildiğinde ilk 5 günde içindeki aktif bileşenlerin % 82 oranında azaldığı bilinmektedir.

Brokolinin sağlıklı ve yararlı etkilerinden faydalanabilmek için nasıl pişirilmesi gerektiği de önemli bir problemdir. Özellikle yüksek ısıda kaynatarak pişirme, mikrodalga ve yağda hızlı kızartma şekli brokoli yemeğinin besin değerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Yanlış pişirme işlemleri sonucu içerisindeki enzimlerde, klorofilde, C vitamininde ve glukosinolat düzeyinde bir azalma oluşurken lutein ve zeaksantin miktarlarında fazla değişik olmadığı bilinmektedir.

En az haftada 2 kere, salataların içerisinde herhangi bir işleme sokmadan bol limon ile veya öğününüze bir başlangıç olarak taze soğan, mısır ve mercimek ekleyerek besin örüntüsü zenginleştirilmiş bir çorba şeklinde veya öğününüz içerisinde az su ya da buharda 10-15 dakika arası haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurdunuzu dökerek rahatlıkla tüketebilir, bu şekilde kanserle randevuyu bir sonraki karşılaşmaya bırakabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Brokoli ile Kansere Meydan Okuyun.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Brokoli ve Kanser İlişkisi Dyt.Elvan ODABAŞI
► Yıllara Meydan Okuyan Besinler Dyt.Eda AĞILLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Brokoli ile Kansere Meydan Okuyun..' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top