2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Platonik Aşklardan Semptomuna Aşık Olan Bireylere
MAKALE #11088 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Haziran 2013 | 9,137 Okuyucu
PLATONİK AŞKLARDAN SEMPTOMUNA AŞIK OLAN BİREYLERE
Aşk: Platonik aşklar, patolojik (hastalıklı) aşklar, karasevda gibi durumlar haricinde aşk, iki kişi arasında yaşanan ortak bir süreç. Aynı aşıklar gibi aşklar da doğuyor, büyüyor, şekil değiştiriyor ve ölüyor.
Bu aşklarda üç farklı özellik ve bu özelliklerin birbiriyle ilişkisi 7 aşk tipini ortaya çıkarıyor. Bu üç özellik şöyle sıralanıyor: “Yakınlık, Tutku ve Bağlılık”. 7 aşk tipini daha iyi anlayabilmek için bu üç temel özelliğin daha detaylı bilinmesi gerekiyor.
Yakınlık: Taraflar arasında kurulan karşılıklı duygusal bağ olarak ifade edilebiliyor. Yakınlık özelliği sayesinde ilişkide sıcaklık, samimiyet, duygusal destek, iletişim, anlayış, huzur, beraber geçirilen zamandan keyif alma durumları gelişiyor.
Tutku: Tutku aşkın psikofizyolojik boyutu olarak tarif ediliyor. Heyecanlanma, sevgilinin yanında olunca soluğun kesilmesi, kalp çarpıntısı, genel bir uyarılmışlık hali, enerji artışı, erotizm, fiziksel çekicilik, dikkatin sevgiliye odaklanması ve takıntılı şekilde sevgiliyi düşünme gibi özelliklerle kendini belli ediyor.
Bağlılık: Çiftler arasındaki karşılıklı bağımlılık, her şeye rağmen birlikte olmayı isteme, ortak bir hayat hedefi oluşturma ve sürdürme özelliği olarak açıklanıyor.

“Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” sözünü sık sık anımsıyor musunuz? Sürekli onu düşleyip, onunla konuşamıyor musunuz? Onu gördüğünüzde kalbiniz yerinden çıkacak gibi oluyor ama bir türlü ona ulaşamayacağınız düşüncesi sizi yıpratıyor mu? Hayalleriniz hep onun üzerine kuruluyken an geliyor karşınıza yeni sevgilisi mi çıkarıyor? Onun sesiniz duymadığınızda tam da içinize bir acı saplanıp, onun her hareketini kendinize mi yorumluyorsunuz? Durum böyleyse, siz de hoş geldiniz “Platonik Aşıklar Kulübü”ne…
“Platonik aşk, sekülerlikten çıkarak tinsele dönüşen aşk anlamına gelir. Ünlü düşünür Platon'un adından gelir. Günlük Türkçe'de, karşılığı sorgulanmayan aşk anlamında kullanılır.
Platonik aşk, bilinenin aksine, karşılıksız, imkansız aşk gibi anlamlara gelmemektedir. Platonik aşk, Platon'un "Devlet" adlı eserinden türemiş bir deyimdir. Devlet adlı eserinde Platon, olamayacak kadar ideal bir devleti tarif etmektedir. Devlet sadece ve sadece vatandaşlarının çıkarları için var olmalıdır. Hatta o kadar ileriye gider ki, devleti yönetenlerin filozof olması gerektiğini bile söyler. Gerçekleşmesi mümkün olmayan, ama gerçekleşse ne kadar da güzel olur denilen arzulara tercüman olan bir deyim olan "Platonik" deyimini oluşturmuştur. "Platonik aşk" demekle, üremeye yönlendiren, üreme kurgulu "doğal-tanrısal" aşk değil, aslında ideal aşk ifade edilmektedir.
Aslına göre gerçek sevgidir. Fiziksel doyum için değil, yani ilişkide olunan kişiyle gezmek, dolaşmak, öpüşmek vb. yapılabilir ama bu sayılanların yanında seks şart değildir, olsa bile ejekülasyon olmaması bir şarttır. Çünkü buradaki şart "doğal aşk" diyebileceğimiz, seks sonunda doğal kurgu olan ejekülasyonun reddi, doğal ya da Tanrısal kurguya direnmedir. Kişinin kendisinin kendi olduğu için ona aşık olma durumudur...
PLATONİK AŞK denilen şey tek taraflı olduğu için kişiye uykusuzluk iştahsızlık veya aşırı yemek yeme mutsuzluk daha fazla stres sıkıntı vermektedir...kısacası sizi herşeyden uzak tutar ne yaptığınızı pek bilmezsiniz...
“Platonik âşık sevdiği kişinin en ufak olumlu davranışına büyük anlamlar yükler. Olumsuz davranışları karşısında da adeta yıkılır. Bu nedenle duygu dünyasında hızlı değişimler görülür. Platonik aşık olan kişiler iç dünyalarında çok yoğun duygular hissederler. Bu kişiden kopmak hem yoğun duyguların olmayacağı hem de boşluk oluşturacağı için bu durumun yaratacağı sıkıntıyı yaşamak çok zor gelir. İç dünyasında bu kişiyi terk etmekte çok zorlanırlar. Bir yandan da var olmayan bir aşk için geçen zaman, var olmayan ilişki de kişileri mutsuz eder”
Erotomani (Karşılıksız Aşk Platonik Aşk): Neredeyse modern psikiyatri tarihinin başlangıcından beri aşk patolojileriyle ilgilenilmesine rağmen, hemen tüm insanların gündelik yaşamlarında çok önemli olan aşk, arzu, istek gibi kavramlar ve onların psikopatolojik görünümleri, günümüzün betimleyici psikiyatrisinde yer bulabilmeleri çok zordur. Bugün betimleyici psikiyatride, insanların aşk ilişkilerinde ortaya çıkan psikopatolojik görünümlere, çok basit olarak sanrısal bozuklukların erotomanik alt-tipinde ve ilişki sorunları arasında yer verilmektedir.

Erotomani nedir? Erotomani bir çok psikiyatrik bozuklukta ya da tek başına görülebilen bir sanrı türüdür. Şizofreni, depresyon, özellikle manik depresif psikoz, paranoid bozuklukta görülebilir. Sanrı belli bir çağ ve toplum içinde gerçeğe uymayan ve mantıklı tartışma ile değiştirilemeyen düşünce demektir.
Erotomanik sanrılar, genellikle toplumsal konumu kendisinden daha üstte olan bir kişinin kendisine aşık olduğu ve aşkını çeşitli mesajlarla iletme biçimindeki inançları kapsar. Bu kişiler herkesin kendisine cinsel sözler söylediğini, bütün erkeklerin yada kadınların kendisine aşık ve onun eşi olduğunu düşünebilir. Ya da kendisinin aşık olduğunu düşünebilir. Ancak bu aşk gerçek durumlarla ilişkisiz gibidir.

Nedenleri nelerdir?
Çocukluk yaşamındaki sevgi nesneleriyle olumlu ve doyurucu ilişkilerin kurulamamış olması nedenlerinden biri olarak kabul edilebilir. Bireyin ilk sevgi nesnesi annesidir. Cinsel yada cinsel olmayan ilk olumlu doyurucu ilişkiler anne ve daha sonra baba ve kardeşlerle olan ilişkilerdir. Bu ilişkilerdeki uzun süreli ağır bozuklukların olması ilerleyen yıllarda bireyin olumlu sevgi ilişkileri kurma olasılığını düşürür.
Gelelim bugün her psikolojik sorununda semptomuna aşık olan gençliğe. Günümüz geçici psikolojik sorunlarında insanlar iyileşmek yerine bunu şov aracı, ilgi çekme aracı, yalnız kalmama aracı, terk edilmeyi önleme aracı vb sayamayacağım kadar çok farklı sebeplerle psikolojik sorunlarına ve semptomlarına aşık oluyorlar. Bunun çözümü için psikologlara, psikiyatrlara geliyorlar ama bu sorun iyileşince yeni sorunlar bulup yeniden iyileşmemeye çalışıyorlar. Aslında ana sorun ne aradığını bilmeyen ve doyumsuz bir çağın neslinin gelmiş olmasıdır. Belki de daha önceki nesilden en büyük farkları zekaları ve eğitim seviyeleri yüksek ama yalnızlıkları çok olan ve dostlukları olmayan kırılgan bir neslin gelmesi.
Peki bu nesil bu kadar imkan içinde gerçekten ne istiyor? Nasıl istiyor ve neden bu kadar doyumsuzlar?
Aslında çok seçenekli ama doğru seçeneksiz olmaları belki de onları doyumsuzlaştırdı, olumsuzlaştırdı ve sorumsuzlaştırdı.
Çözüm nedir? diye sorduğumuzda değerli olanın emek verilerek elde edilen olduğunun öğretilmesi, elindekinin gelecek olandan iyi olmadığı benimsetilmesi, sabrederek almanın keyfine vardırılmasıdır belki de kimbilir?
Bir kişiye aşık olanlar var, çok kişiye aşık olanlar var. Her gün 20 farklı kişiye aşık olanlar var. Her gün 20 kişiye aşık olanlara erkeklerde 'Don Juanizm', kadınlarda 'ninfomani' denir. Aşkın tarifi bile çok zor. Çok da büyük şeyler yüklememek gerekli, yoksa başa çıkılamaz. İnsandaki sevgi kişinin olgunlaşmasıyla, büyümesiyle birlikte değişik isimler almaya başlar. Bugünkü bilgilerimle geriye doğru dönersem, Ferhat'la Şirin'in aşkı evet sorunluydu. Çünkü hayatlarını tek bir konuya endekslemişlerdir. Oysa hayat çok dallıdır. Yalnızca bir kişiye duyulan inanılmaz aşkın üzerinde sağlıklı aşkı bulmak için insanın kendini ve çevresini de sevmesi gerekir. Kişi sevdiği kişiye kavuşamazsa aşk acısı çeker. Psikolojik olarak arzu ve isteklerini gerçekleştiremez. Kavuşamamaya aşk diyemeyiz, insana acıdan başka bir şey vermez.
'Aşk dediğiniz şey, seksin estetik biçimidir' der bir düşünür. Yani seks, temelde bir amaçtır. Aşk da o amaca ulaşmak için kullanılan psikolojik tutkunun adıdır. Orada bir haz duygusu var. Bu haz duygusunu, duygularla karıştırıp adına aşk diyebiliriz. Yaşamda hiçbir şey dengede değildir. Aşık oldunuz, duygularınız var. Her şey çok güzel gidiyor. İşin içine seks girdi. Beden sıvıları girdi. Kişiyi nefret ettiren bir koku duydunuz. Ne oldu? Olmadı, ilişki bitti.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Platonik Aşklardan Semptomuna Aşık Olan Bireylere" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Platonik Aşk Psk.Nihan DİKME
► Platonik Aşklar Psk.Serap DUYGULU
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Aşık Olma Korkusu Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Çocuğunuz Aşık Olursa Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Platonik Aşklardan Semptomuna Aşık Olan Bireylere' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
► Boşanma Salgını Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top