2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Salgını
MAKALE #11677 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Kasım 2013 | 4,019 Okuyucu
Boşanma Salgını: Eşleri Boşanmaya Götüren Sebepler
Çağımızın vebası, salgın halinde yayılmakta olan ‘boşanma salgını’ çok yönlü incelenmesi ve araştırılması gereken bir konu. Bugünkü yazımda bu konudaki etkili faktörleri ele almak ve üzerinde düşünmenizi sağlamak istiyorum.
İlk sırada yer alan etken aldatma yani eskilerin tabiriyle ‘zina sebebiyle boşanma’. Eşler birbirini neden aldatır sorusu burada ele alınmalı. Aldatmanın cinsel, duygusal, düşünsel ve sosyal sebeplerine bakıldığında bunun neden ilk sırada yer aldığı net olarak anlaşılacaktır.
İkinci sırada Suç işleme ve hayata kast sebebiyle boşanmalar gelmektedir. Kıskançlığa dayalı gerçekleşen fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik şiddet, eşini dövmek, cinayet ve kasıtlı yaralamalar bugün eşlerin ayrılmasında önlem alınması da gereken bir etkendir.
Kök aile sorunları nedeniyle boşanmalarda azımsanmayacak kadar çok artan bir etkendir. Eşlerin ailelerinden kopamaması ve onlara halen hoşça kal diyememeleri ayrılıklarını tetikleyen bir nedendir. Ailesinin sürekli kendilerine karıştığını söylemek, ailesi ile görüştürmemek ve ailesinin yanına bırakmamak bu neden içinde yer alan alt sorun alanlarıdır.
Aşağılamak, topluluk içinde küçük düşürmek, küçümsemek, eleştirmek, alay etmek diğer boşanma virüsleri içindedir. Bunlar aslında eşine değer vermeyen ve ona saygı duymayan çiftler arasındaki ilişki sorunlarının sonuçlarıdır.
İftira etmek, çocuğun kendisinden olmadığı, sadakatsizlik ve iktidarsızlıkla suçlamak boşanmayı tetikleyen ana unsurlar arasındadır.
Bununla birlikte eşinin düzenli bir işte çalışmaması, gereksiz alışveriş yapmaları, düzensiz harcamalara bağlı ekonomik sıkıntılar boşanan çiftlerin en fazla dile getirdiği sebepler arasındadır.
Eşlerden birinin evi terk etmesi, evlilik birliğinin sarsılması, eşini evden kovmak, evi sık terk etmek çiftin birbirlerinden uzaklaşmaları için önemli ayrılık sebepleridir.
Cinsel ilişki kuramamak, cinsel ilişkiden kaçınmak ve diğer cinsel sorunlarda ayrılmanın gerekçeleri içinde ilk sıralarda yerini almaktadır.
Eşini sevmediğini veya eşinden soğuduğunu söylemek, başkası ile evleneceğini sürekli dile getirmesi ve imam nikahlı yaşamak isteği ile evlilik dışı çocuğunun olması, sevgilisini unutamadığını söylemesi de diğer gerekçeler arasındadır.
Sigara, içki ve uyuşturucu madde kullanımı çiftlerin arasındaki sorunları artırırken boşanmanın önünü de açan bir sorundur.

Gerekçesi ne olursa olun aslında boşanmak evlilik ilişkisinde yani karı kocalık sistemindeki oturmayan ve düzenlenemeyen sorunların bir sonucudur.
“Evlenmek mi, evliliği sürdürmek mi yoksa boşanmak mı daha zor?” şeklinde bir soruyla karşı karşıya kalsak, boşanmanın çok zor olduğu yanıtını vereceğinizden eminim. Evlilik en kutsal kurum olsa da eşlerin arzularını, isteklerini, rüyalarını tam olarak gerçekleştiremeyeceği bir kurumdur da. Farklılıkların farkında olmadan evlenen çiftlerin beklentilerini karşılaması da olanaksızdır. Çünkü, eş olarak tercih ettiğiniz kişi de farklıdır ve onun da farklı beklentileri vardır.
Her ne olursa olsun evlenme kadar ayrılmanın da doğal olduğu toplumsal yaşam içinde ayrılmış eşlerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. Elbette, anne-babanın boşanması, çocuklar üzerinde yaşam boyu etkisini sürdüren bir olaydır. Genellikle boşanmadan en çok zararlı çıkan ve etkilenen çocuk ve annedir… Çünkü ayrılan eşler kendilerinden çok çocuklarına odaklanmaktalar, bir takım hatalı tutum ve davranışları ile de kendilerinin ve çocuklarının yaşamını zora sokmaktadırlar…

BOŞANMA KARARI VERMEDEN ÖNCE…
Hiç kimse boşanmak için evlenmez. Fakat hayat her zaman planlandığı gibi ve beklentilere uygun olarak gelişmeyebilir. Evlendikten sonra, işler yolunda gitmeyebilir ve belirli bir noktadan sonra, evliliğinizi sonlandırmak isteyebilirsiniz. Evliliğe başlarken çoğunuz fark etmişsinizdir, evlilik aslında iki kişi arasında olmaktan çok, iki aile arasında gerçekleşir. Boşanma da buna benzer. Eğer boşanma sürecinizin sadece iki kişi arasında geçeceğini düşünüyorsanız, büyük ihtimalle yanılıyorsunuz demektir.
Artık evliliğinizde, son durağa geldiğine inanıyorsanız ve boşanmayı düşünüyorsanız, aşağıdaki maddeler, bu süreçte size yardımcı olabilir.
o Duygusal anlarda ani karar vermeyin. Boşanmaya, o an için gelişen bir tartışmadan sonra karar verdiyseniz, bunu eşinize sözel olarak ifade etmeden önce, öfkenizin geçmesini bekleyin. Belki de boşanma isteği sadece o anki öfkenizle ilgilidir. Sakinleştiğiniz zaman, bu kararınızdan vazgeçebilir ve söyledikleriniz konusunda pişman olabilirsiniz.
o Eğer evliliğiniz, yeni sayılabilecek düzeydeyse, ufak anlaşmazlıkların yaşanması sizi evliliğinizin geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmesin. Evliliğin özellikle ilk yıllarında bu tarz anlaşmazlıkların yaşanması sık yaşanan bir durumdur.
o Boşanma kararınızdan emin olun.”Evliliğiniz için yeterince fedakârlık yaptınız mı, eşinizi seviyor musunuz, probleminiz eşinizle mi yoksa aileler ile mi, boşanmak şu an yaşadığınız problemlere çözüm olacak mı, boşandıktan sonra nasıl bir hayat bekliyor beni, evliliğinizin kurtarılma ihtimali var mı, problemlerin tek sebebi eşiniz mi yoksa iki tarafında bu durumda rolü var mı?” Bu tür soruları kendinize sorarak boşanma kararınızı değerlendirebilirsiniz.
Gerçekçi olun. Boşanmanın sonucunda, hayatınızda değişmesini beklediğiniz şeyler konusunda gerçekçi olun. Gerçekleşmesi zor olan beklentiler, hayal kırıklığına sebep olabilir.
o Kararınızın olgunlaşmasını bekleyin. Boşanmaya karar verdikten sonra, bu karar içinizde olgunlaşana ve kesinleşene kadar, bu durumu etrafınızdaki insanlarla paylaşmayın.
o Eşinizle anlaşmaya çalışın. Boşanma konusunda eşinizle birlikte hareket edebiliyorsanız(bu, bizim toplumuzda sık rastlanılan bir durum değildir), boşanmayı kendi aranızda, aileleri karıştırmadan halledebilirsiniz.
o Boşanma sonrasına ilişkin planlarınız olsun. Boşanma sonrasında, özellikle kadınların, nasıl geçinecekleri, nerede kalacakları, velayet konularında planları olması hayatı kolaylaştıracaktır.
o Haklarınızı Öğrenin: Boşanma süreci hakkında hukuki danışmanlık alın. Eğer maddi durumunuz müsait değilse, bulunduğunuz şehrin barosundan adli yardım talep edebilirsiniz.
o Çocuklarınızı unutmayın. Boşanma sürecinin, çocuklar açısından yıpratıcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.Bazen eşler kendi aralarındaki sorunlara o kadar odaklanırlar ki, çocuklarının bu süreçten nasıl etkilendiklerini tam anlamıyla fark edemezler.

BİTEN İLİŞKİNİZİN ARDINDAN….
Yaşamınıza devam edin.
İlişkinizin bittiğini kabul edin.
İlişkinizin bir süredir düzgün gitmediğini bilmenize rağmen, bitmesinden dolayı şaşkınlığa uğramanız doğaldır.
Ayrılığı kabullenmeniz zaman alacaktır ve tekrar birleşme hayalleri kurmanız son derece doğaldır. Ayrılığı kısa sürede kabullenmeniz yaşamınıza devam etmenizi kolaylaştıracaktır.
İlişkinizin bitmesi sizin veya eşinizin suçlu olduğunu göstermez. Ayrılık ikinizin uyuşmadığının göstergesidir. Onu ve kendinizi suçlamak yerine neyin doğru gitmediğini anlamaya çalışın. Böylece gelecekte aynı hataları yapma olasılığınız azalacaktır.
Bazen karşı taraf size sözel ve duygusal şiddet uygulayabilir. Bunun nedeni onların acı duyması ve sizi de incitmek istemeleridir.
İlişkinizin yüzde yüz bittiğini bilmenize rağmen tekrar birlikte olmayı istemeniz doğaldır. Birkaç gün veya hafta için bile bir araya gelmeniz duyduğunuz acıyı arttıracaktır. Bunu istemenize neden genellikle duyduğunuz üzüntü ve yalnızlıktır. Böyle yapmanız ikinizin de daha fazla incinmenize yol açacaktır.
Tekrar kendiniz olun. Sevdiğiniz müziği dinleyin, hoşlandığınız filmleri izleyin ve sevdiğiniz yemekleri pişirin.
Gülmenin etkili bir ilaç olduğunu hatırlayın.
Duygularınızı sizi sevenlerle paylaşın. Duygularınızı yazın. Gerekirse profesyonel yardım alın.
Kendinize bakın. Egzersiz yapmaya gayret edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Salgını" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Boşanma ve Boşanma Kararı Psk.Gökül KARLUK ER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boşanma Salgını' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:38
Top