2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varis Hastalığı ve Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular
MAKALE #12616 © Yazan Prof.Dr.Levent OĞUZKURT | Yayın Mayıs 2014 | 3,672 Okuyucu
Kaç tür varis vardır
Toplardamar yetmezliği bacaklarımızda büyüklükleri ve cilde yakınlıklarına göre 3 tür varis oluşturur.
Büyük varisler (variköz venler): Ciltten bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15mm arasında değişen varislerdir. Olayın nedeni genellikle büyük bir ana yüzeyel toplardamarlardaki kapak yetmezliğidir.
Orta boy varisler(retiküler venler): Ciltten hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişen varislerdir. Genellikle daha küçük bir yüzeyel toplardamardaki kapak yetmezliği sonucu oluşurlar.
Kılcal varisler (spider venler): Ciltten çıkıntı yapmayan, çapları 1-2mm den küçük olan kırmızı-mor renkli varislerdir. Çok sayıdaki bu varisler genellikle küçük çaplı bir ya da birkaç yüzeyel toplardamardaki kapak yetmezliği sonucu oluşurlar.
Cevaplar
Varis dediğimiz zaman genellikle ayak ve bacaklardaki varislerden bahsederiz. Varis kollarda da olabilir ancak çok seyrektir. Karın içinde, yemek borusu komşuluğunda varis gelişebilir, hemoroid ya da basur denen hastalık ta bir varis hastalığıdır ancak birbirine benzese bu varislerin bacak varisleriyle hiçbir ilgisi yoktur.
1 - Tedavi edilmezse varisler ne gibi problemlere yol açabilir?
Tedavi edilmeyen varisler büyümeye ve çoğalmaya devam edebilir, yaşam kalitesini bozabilir. Zaman içinde bacaklarda şişme, renk değişiklikleri, dermatit ve dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar (ülser) gelişebilir. Büyük varisler, içlerindeki durağan kan akımı nedeniyle pıhtılaşabilir (tromboflebit) ve bu pıhtı derindeki toplardamara ya da akciğere gidebilir (emboli). Çok nadiren de olsa varis kanamalarına bağlı ölüm olayları bildirilmiştir.

2 - Kaçak yapan Safen damarları ileride koroner bypass ameliyatında işe yarayabilir mi?
Bacaktaki Safen toplardamarları bypass ameliyatında kullanılabilir, ancak bunun için normal çapta olmaları gerekir. Oysa varis hastalarında bu damarlar genellikle çok genişlemiş ve kalınlaşmıştır. Bu tür damarlar koroner bypass ameliyatı için uygun değildir. Ayrıca günümüzde koroner bypass ameliyatında Safen damarlardan çok daha fazla göğüs atardamarı, hatta el atardamarı kullanılmakta ve daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle varis hastalarının ileride doğabilecek kalp problemlerini düşünerek varis tedavisinden mahrum kalmaları gereksizdir.

3 - Kaçak yaparak verislere neden olan damarın endovenöz lazerle kapatılması vücuda zarar vermez mi?
Kaçak yapan damar normal işlevinin tam tersini yaparak bacaktaki diğer normal toplardamarların akciğere gönderdiği kirli kanı tekrar bacaklara kaçıran vücuda zararlı bir toplardamardır. Bu haliyle normal işlev gören diğer bacak toplardamarlarına bir “yük” oluşturur. Bu nedenle kaçak yapan damarın lazerle kapatılması ya da cerrahi olarak alınması diğer damarların yükünü azaltarak bacağı rahatlatır.

4 - Transdermal lazer ile endovenöz lazer tedavileri farklı mıdır?
Tamamen farklıdır. Transdermal (yüzeyel) lazer cilt içindeki kırmızı renkli kılcal varisleri ciltten verilen lazer enerjisiyle tedavi etmek için yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Endovenöz lazer ise ilk kez 2002 yılında uygulanan, büyük varislere kan kaçıran damarları ameliyatsız olarak kapatmak için kullanılan ve tüm dünyada hızla yaygınlaşan çok yeni bir tedavi yöntemidir.

5 - Varis tedavisinde sık yapılan yanlışlar nelerdir?
En önemli yanlış varisin nedenini anlamadan tedavi yapmaya çalışmaktır. Her varis olgusunda varislere kan kaçırarak onların şişmesine neden olan damar ya da damarlar vardır ve bunlar varislerin nedenidir. Bu neden ancak tecrübeli bir radyolog tarafından ayakta yapılan bir renkli Doppler ultrason incelemesiyle doğru olarak anlaşılabilir. Tedavide önce bu kan kaçıran damar kapatılmalı, sonra varislerin kendisi tedavi edilmelidir. Maalesef bir çok varis hastasına renkli Doppler ultrason yapılmadan skleroterapi (iğne tedavisi) gibi tedaviler uygulanmakta, ultrason yapılanların önemli bir kısmında da inceleme ya da yorumlanma doğru olmamaktadır.

6 - Renkli Doppler ultrasonografide derin toplardamar yetmezliği saptanırsa varis tedavisi yapılamaz mı?
Derin toplardamarlardaki yetmezlik önceden oluşan bir pıhtılaşma (derin ven trombozu) nedeniyle meydana gelmemişse, genellikle olaya eşlik eden yüzeyel toplardamar yetmezliğine bağlıdır ve bu durumda sanılanın aksine varis tedavisi emniyetli bir şekilde uygulanabilir. Maalesef derin toplardamarlardaki yetmezlikte bu ayrımın hekimler tarafından doğru yapılamaması sonucu bir çok hastaya tedavi olamayacağı söylenmekte ve bu hastalar ömür boyu varis problemleriyle yaşamak zorunda kalmaktadırlar.

7 - Endovenöz lazer tedavisinde varisler dizin altında iken tedavi niye dizin üstüne uygulanıyor?
Varis hastalığında diz altındaki görünen varislere kan kaçıran ve bu varislerin nedeni olan hastalıklı bir damar mevcuttur ve bu damar genellikle diz üstündedir (Safena Magna Toplardamarı). Tedaviden iyi sonuç almak için önce neden sonra sonuç tedavi edilmelidir. Bu nedenle bir çok varis hastasında önce olayın nedeni olan diz üstündeki hastalıklı damar, daha sonra da varislerin kendisi tedavi edilir.

8 - Varis tedavisi ağrılı mıdır?
Merkezimizde tüm varis tedavileri lokal anestezi altında yapılmaktadır. Lokal anestezi sırasında hafif ağrı duyulabilir. Bu ağrı hastalarımız tarafından genellikle “koldan kan aldırma esnasında duyulan ağrıdan daha az” olarak tanımlanmaktadır.

9 - Varis tedavisini kaç seans uygulamak gerekir?
Büyük varislerin çoğu nedenleriyle birlikte tek seansta tedavi edilebilir, ancak bazan ikinci bir seans gerekebilir. Orta boy varisler için 2-3 skleroterapi seansı gerekir. Kılcal varisler için genellikle 3-5 tedavi seansı gerekli olmaktadır.

10 - Tedaviden sonra varisler ne kadar zamanda iyileşir?
Bu durum varisin tipine göre ve kişiden kişiye değişebilir. Büyük varislerde genellikle bir ay içinde hem bacakta rahatlama hem de varislerde düzelme görülür. Ancak iyileşme sonraki aylarda da devam eder, maksimum iyileşme ortalama 6-7 ay sonra görülür. Orta boy ve kılcal varislerde iyileşme süresi daha kısadır, ancak genellikle birden fazla tedavi seansı gerekir.

11 - Varis tedaviden sonra nüks eder mi?
Başarılı bir şekilde tedavi edilen varislerin tekrarlama olasılığı çok düşüktür. Ancak varis hastalığında esas neden genetik faktörler olduğundan vücut ileri bir tarihte diğer bacakta ve hatta tedavi edilen bacakta yeni varisler oluşturabilir.

12 - Girişimsel radyoloji nedir?
Girişimsel radyoloji ultrasonografi, tomografi, MR ve anjiografi gibi vücudumuzdaki organ ve hastalıkları görmemizi sağlayan cihazları kullanarak birçok hastalığın ameliyatsız olarak tedavisini sağlayan bir bilim dalıdır. Bu tedaviler genellikle vücutta açılan 1-2mm lik bir delikten, lokal anestezi ile ve ağrısız olarak gerçekleştirilir.

13 - Girişimsel radyologlar kimlerdir?
Girişimsel radyologlar önce 5 yıl boyunca tanısal radyoloji eğitimi alarak ultrason, MR, tomografi ve anjiografi gibi cihazları kullanmayı ve bu cihazlarla çekilen filmlerden hastalıkların tanısını koymayı öğrenirler. Daha sonra ayrı bir eğitim sürecinde, insan vücudunu bu cihazlarla görerek birçok hastalığı tedavi edebilecek duruma gelirler. Bu girişimler en sık anjiografi ve ultrasonografi cihazları kullanılarak yapılır.

14 - Kalp anjiosu yapan kardiologlarla girişimsel radyologlar arasında ne fark vardır?
Kalp damarlarının anjiografisi (film çekme) ve anjioplastisi (balon ve stent ile damar açma) kardiologlar tarafından yapılır. Bu kardiologlara “girişimsel kardiolog” da denmektedir. Kalp dışındaki tüm damarların (bacak, kol, böbrek, boyun, beyin vs) anjiografi (film çekme) ve anjioplastileri (balon ve stent ile damar açma) girişimsel radyologlar tarafından yapılmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varis Hastalığı ve Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Levent OĞUZKURT Fotoğraf
Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
İstanbul
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'un Makaleleri
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Varis Hastalığı Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Varis Hastalığı ve Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Varis Hastalığı ve Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazerle Varis Tedavisi Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:57
Top