2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Dersini Çalışmıyorsa Sorumlusu Kim?
MAKALE #13006 © Yazan Berk OMAY | Yayın Ağustos 2014 | 2,848 Okuyucu
Çocuk dersini çalışmıyorsa sorumlusu kim?

Çocuğun, ders çalışma sorumluluğunu ve alışkanlığını kazanması elbette başarılı olmak için önemli. Ancak burada bazı ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekiyor. Bunlardan ilki özellikle ilkokul dönemindeki çocukların nasıl ders çalışılacağını bilmemesi. Burada ailenin çocuğa ders çalışmayı öğretmesi önemlidir. Bunun yanı sıra küçük çocuklar motive olmak için kısa vadede daha çok ödüle ihtiyaç duyarlar. Eğer çocuğunuz ders çalışma konusunda motive olmakta güçlük çekiyorsa, sorumluluğunu yerine getirmesi karşılığında ödüllendirmekten çekinmeyin. İkinci problem ise bir çocuk eğer ders çalışmak istemiyorsa bunun ardında yatan nedenlerin görmezden gelip, çocuğa sadece tembel veya sorumsuz demek. Çocuğun ders çalışmak istemeyişinin nedenlerini geniş yelpazede inceleyebiliriz. Çocuk ve öğretmen arasında iletişim sorunları, öğretmenlerin ve ailenin çocuk karşısındaki ihmalkar veya aşırı baskıcı tutumu, çocuğun çabalarının ailesi tarafından takdir görmemesi, çocuğa küçük yaşlarda sorumluluk yüklenmeden (yatağını düzeltme, odasını toplama, kıyafetlerini katlama… ) bütün görevlerin aile tarafından yerine getirilmesi, ailenin çocuğun her isteğini karşılaması, çocuğun okuldaki arkadaş ortamı ve model aldığı kişiler, yaşadığı travmatik olaylar gibi… En sık karşılaştığımız ve genelde ebeveynlerin dikkat etmediği sorun ise öğrenci ders çalışmak gibi zorlayıcı ve sıkıcı bir eylemle uğraşırken ailenin içeride TV, bilgisayar gibi cihazlarla meşgul olmaları veya öğrencinin sınav haftalarında eve misafir çağırmaları. Bu çocuğa verilen mesajlar arasında en tutarsız olanı. Ebeveyn bir yandan çocuğa ders çalışmasının çok gerekli olduğunu söylerken bir yandan da çocuğun ders çalışmaması için elinden geleni yapıyor. Burada durup düşünmek lazım, “siz son derece sıkıcı bir işle uğraşırken birileri sizi cezbeden aktivitelerle uğraşsa ne hissederdiniz?” diye. Özellikle sınav haftası içerisinde öğrenci ders çalışması gerektiği zaman siz de ona saygı gösterdiğinizi hissedin. TV seyretmek yerine kitap okuyun, misafiri birkaç gün sonra çağırın. Bununla beraber özellikle günümüzdeki sınav sistemiyle beraber iyice artan sınav kaygısı da başarıyı düşüren en önemli etkenlerden…

Öğrencinin bu tür psikolojik problemler yaşamaması için ailenin tutumu son derece önemli. Başarılar takdir edilmeli, başarısızlıklarda çocuğa neden başarısız olduğu anlatılarak beraber çözüm bulunmalı. Çocuğa okul öncesi dönemde hem sorumluluk bilincini kazandıracak hem de başarı hissinin güzelliğini yaşatacak ufak görevler verilmeli. Ebeveynler tarafından çocuğa ders çalışması konusunda aşırı baskıda bulunulmamalı. Bunun yerine ona ders çalışırken neler hissettiğini sorun.Ardından da onu anladığınızı ve ders çalışmasının kısa vadeli getirilerinin neler olduğunu ifade edin. İlkokul çağındaki çocuklarda ise daha sık ödül sistemini kullanın. Cezalandırmaktan ve yasaklardan mümkün olduğunca kaçının. Çünkü ceza verilen ve yasak konan öğrenci bir fırsatını bulduğu takdirde yasağı delmekten kaçınmayacaktır. Kısaca, yasak veya cezalarla öğrenciye sorumluluğunu öğretemeyeceğiniz gibi okula daha çok tepki göstermesine neden olursunuz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Dersini Çalışmıyorsa Sorumlusu Kim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Berk OMAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Berk OMAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berk OMAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Berk OMAY'ın Makaleleri
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuk Dersini Çalışmıyorsa Sorumlusu Kim?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Televizyon ve Propaganda Ağustos 2014
► Çocuk ve Narsizm Ağustos 2014
► Psikoloji ve Hayat Ağustos 2014
► Eğitim Psikolojisi Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:26
Top