Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu?
MUTLU ÇOCUK MU PROJE ÇOCUK MU?
Anne babasının göz bebeği, daha doğmadan adına baby showerlar düzenlenen,daha doğmadan ismi konulan, ilerde hangi mesleği icra edeceği, hangi üniversitede okuyacağı, nasıl bir evlat olacağı, nasıl bir yaşam süreceği planlanan çocuklar… Onların hayal kurmasına gerek kalmamıştır. Çünkü onlar için zaten her şeyin en iyisini düşünüp önceden planlamış harika birer anne babaları vardır. Ebeveynlerden şu cümleleri sık sık duymaz mıyız? “Benim çocuğum doktor, mühendis, avukat olacak.”. “Biz okumadık ama o okuyacak. Ben tüm imkanlarımı çocuğum için seferber edeceğim.”
Okul olarak özel okula gitmek zorunda. Tüm imkanlar seferber edilir ve bu çocuklar özel okullara gönderilir. İngilizce neymiş yetmez, yanında bir dil daha öğrenmek zorundadırlar. Okuldan sonra boş kalmamalı, özel derslerle zamanı doldurulmalı. Okulda öğrenilen bilgiler yetmez, her dersten ayrı ayrı özel öğretmen desteği alınmalıdır. Hafta sonları farklı farklı aktivitelere, kurslara katılmalıdır. Bir gün bile boş vakitleri yoktur bu çocukların. Aileleri onlar istemeden onlar adına her şeyi yapmıştır. Ulaşmaları için bir hedef belirlemelerine gerek yoktur. Çünkü hedefler zaten önceden önlerine konulmuştur. Çocuğun hayal kuracak bir malzemesi kalmamıştır. Ki bir insan evladı için en özel şey değil midir hayal kurabilmek?
Peki neden böyle bir tutum içerisinde büyütmek ister anne babalar çocuklarını? Neden çocukları kendi doğal akışı içerisinde onun ilgi, beklenti ve yetenekleri yönünde desteklemek yerine çocuklarının, kendi doğruları ile yaşamalarını, kendi istekleri doğrultusunda bir gelecek kurmalarını beklerler? Hedef, kendilerince mükemmel bir birey yetiştirmek, övünülesi bir evlada sahip olmaktır. “Bak ben ne yaptım? Mükemmel bir insan yetiştirdim”. Çocuk büyüdü meslek edindi. Doktor, mühendis, avukat oldu. Fakat aslında olan şey anne babaların bilinçdışında kendi gerçekleştiremedikleri hedefleri bir proje çocuk üreterek; onun üzerinden hayata geçirmeleri ve kendi psikolojik ihtiyaçlarını çocuklarının başarısı üzerinden gidermeye çalışmaları olarak yorumlanabilir.
Sonuçta çocuk anne babanın istediği hayatı yaşadı diyelim. Dışarından bakıldığında kendini iyi ifade eden harika bir iş yeri patronu, harika bir cerrah, çalıştığı şirkette harika işler çıkaran bir CEO görülür. Mükemmel bir tablo. Harika bir ekran koruyucuya sahip insan modeli. Bakıldığında her şey kusursuz; ama uzaktan bakıldığında… Bu özellikte yetiştirilen tüm bireyleri genellememekle birlikte, çoğu zaman karşılaşılan tablo yakın ilişkilerinde sorun yaşayan bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne gibi sorunlar? Karşısındaki insanın duygularını anlayamayan, katı ve kuralcı tutuma sahip, duygularını ifade edemeyen ve bunun beraberindebirtakım psikosomatik rahatsızlıklar yaşayabilen(kabızlık, migren) bireyler...
Mükemmeliyete aşırı odaklanılarak yetiştirilen bu çocuklar, özellikle rekabete dayalı sistemin içerisinde adeta birer yarış atına dönüşmektedirler. Sırf kendisinden daha yüksek not almasın diye arkadaşıyla ufacık bir bilgiyi bile paylaşmayan çocuklar görmekteyiz. Neden en başarılı kendisi olmalı? Çocuk bilinçdışında en başarılı kişi kendisi olduğu zaman sevileceğine ve değerli olacağına inanmakta. TEOG, YGS LYS gibi sınavlarda herkesten yüksek puanalırsa, insanların en takdir ettiği bölümü okursa, değerli ve sevilen bir insan olacağına inanmakta. Örneğin şöyle düşünelim: İki tane öğrenci var, ikisi de tıp okuyor. Biri X üniversitesinde diğeri Y üniversitesinde. İkisi üniversite de kendi çapında iyi birer tıp hekimi yetiştiriyor. Ama sırf biri diğerinden 10 puan daha yüksek diye bu durum toplum içerisinde değerli, daha değerli ve daha az değerli meselesi haline gelebiliyor ve tüm bunlar kendi kendine olmuyor. Bizler yapıyoruz bunları. Ebeveynler… Proje çocuk yetiştiren ebeveynler…
Başarılı olanlar ve başarılı olmayanlar. Hepsi bizim çocuklarımız. Kendi beklentilerimiziçocuklarımıza yüklememek gerekiyor. Bırakalım hayatta ne olmak istiyorlarsa olsunlar. Sırf annesi babası çok istediği için bir mesleği seçen ama yaptığı işten nefret eden meslek elemanları ile dolu etrafımız. Bırakalım gönlünden hangi meslek geçiyorsa onu seçsin çocuklarımız. Mutlu olmak, süper bir ekran koruyucuya sahip olmanın çok ötesinde bir şeydir. Ebeveynler en başta çocuklarını koşulsuz severek ve onların bireyselliğini destekleyerek onlar için mutluluğa giden yolun kapılarını aralayabilirler.
Yasemin Tüzemen
Psikolojik Danışman/Psikoterapist
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin TÜZEMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin TÜZEMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
1 Beğeni
Yazan Uzman
|
mutlu çocuk, proje çocuk, mükemmeliyetçi ebeveyn tutumları, mutlu çocuk yetiştirme, çocuk yetiştirmek
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.