2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sürücü Güç
MAKALE #13511 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Kasım 2014 | 3,389 Okuyucu
SÜRÜCÜ GÜÇ
Sürücü güç; cesur, kararlı aksiyonları gerçekleştirme gücüdür. Sürücü güç kararlılık, cesaret ve güven gerektirebilir.Bunlar bir şeylerin yapılması için ihtiyaç duyulan temel özelliklerdir. Bunlar olmaksızın büyük planlar bir parça kağıt üzerine yazılı ümit verici sözlerden öteye geçemiyebilirler. Bir şeyi aksiyona dönüştürene kadar hiçbir şey yapılmış değildir. Eğer sürücü gücümüzü harekete geçirmezsek her zaman ucuz işlere razı olma veya karşılaşılan küçük bir sıkıntıyla yoldan sapma riski altında olabiliriz Şimdi, öncelikle sürücü güçlerden olan kararlılık konusuna değinelim.
KARARLILIK
Kararlılık, hedefin, amacın veya davanın yorulmaksızın takip şüpheye anlamına edilmesi olarak tanımlanabilir.
Şu durumlarda her seferinde kararlılığımızı gösterebiliriz.
-Çabalarımızı engelleyen veya erteleyen bariyerleri aşmanın yollarını bulduğumuzda
-Amaçlarımızı gerçekleştirmek için bir plan hazırladığımızda veya bir projeyi tamamladığımızda
-Zamanımız veya kaynaklarımız tükenmiş bile olsa başladığımız şeyi bitirme kararlılığını gösterdiğimizde
-Bir zorluğun üstesinden gelmek konusunda yenilgiyi veya yetersizliği itiraf etmeyi reddettiğimizde
-Başkalarının çabalarına bel bağlamadığımızda
-Ulaşılabilecek gibi görünmeyen veya imkansız addedilen aktiviteler veya hedefler tarafından motive edildiğimizde
-Kendi kendimizi motive edebildiğimizde

Dünyadaki hiçbir şey sebatın yerini alamaz. Yetenek olamaz, çünkü hiçbir şey yetenekli ama başarısız insanlardan daha sıradan değildir. Daha olamaz; dünya eğitimli metruklarla doludur. Yalnızca sebat ve karalılığın gücü sınırsızdır.
CALVIN COOLIDGE

MOTİVASYON VE KARARLILIK ARASINDAKİ BAĞLANTI
Kararlılık motivasyon tarafından ateşlenir. İkisi birbirleriyle içinden çıkılmayacak derecede bağlantılıdırlar. Motive edilmedikçe kararlı olamayabilirsiniz.Kararlılık hedefleri karşılamak, sonuçlar üretmek ve sürekli geliştirmek için planlama yapmaya ve tahammüle motive edilmektir. Bir hedefinizi gerçekleştirmek veya iş performansınızı arttırmak için size kararlılık aşılandığında, içinizdeki bir çeşit kuvvet tarafından itildiğinizi hissedebilirsiniz.
.


SİZİ MOTİVE EDEN ŞEYİ BULMAK
Motivasyon, isteklerinizi derinden etkileyen, belli bir şekilde hareket etmenize sebep olan bir duygu veya arzudan ortaya çıkabilir. Motivasyonu sağlayan güçler içsel ya da dışsal olarak oluşabilirler. Dışsal bir faktör olan bir dürtü tarafından motive ediliyorsanız muhtemelen maaş, zam, ek puan veya şirketin gönderdiği bir seyahat gibi bir ödül tarafından teşvik edilebilirsiniz. Diğer yandan, içsel bir faktörün övgüsüyle motive edilirseniz muhtemelen iyi yapılmış bir işin herkese duyurulması gibi bir ödülle teşvik edilebilirsiniz. Psikolog Abraham H. Maslow, insanların bir şeyler tarafından motive edildiğini ve bir dizi ihtiyacın giderilmesiyle doyuma ulaştıklarını iddia ediyor. Açlık ve susuzluk gibi fizyolojik ihtiyaçlarla başlayan bir hiyerarşiyi tanımladı. Ve Maslow şöyle devam etti: Kişi öcelikli olarak temel fizyolojik ihtiyaçlar tamamlandıktan sonra, güvenlik, ciddiyet, sevgi saygı ve bireysel gerçekleşme (bireyin kendini bütünüyle ifadesi) gibi ihtiyaçları tarafından motive edilebilir.
Her birimizi motive eden bir sürü unsur vardır. Bunların bazıları motivasyon için yaratılıştan var olmak zorundadır. Aşağıdaki liste sizi motive eden faktörleri keşfetmenize yardım edebilir.
İş hayatınızdaki kişisel bir başarınızı veya becerinizi düşünün. Aşağıdaki bazı örnekler vardır. Onlardan kendinize uyarlayabilecek olduklarınızı not edin.
-Terfi
-Özel bir iş veya proje için seçilmiş olmak
-Bir görevi tamamlamak
-Bir takımda görevli olmak
-Ücret artışı
-Başkaları için iyi işler yapmak
-Ortaya yeni bir fikir atmak
-Yeni bir beceri kazanmak
-Bir işin iyi yapıldığının başkaları tarafından da onaylanması
-Diğer (kendinizi iyi hissettiğiniz diğer olayların veya deneyimlerin listesini yapın.)
Listenizi aşağıdaki motivasyonu sağlayan faktörlerle karşılaştırın. Sizi motive eden öncelikli şeyler listenizde en sık bulunan faktörlerdir.

1-İstediğim şeyleri yapabildim ve özellikle başarılı oldum.
2-Sevgi, ilgi veya yardım sağladım.
3-Kendimi oraya ‘ait’ hissettim.
4-Daha güvenli ve daha yeterli oldum.
5-Bu aktiviteyi zevkli ve eğlenceli buldum.
6-Yeni bir şeyler öğrendim veya denedim.
7-Bir zorluğa göğüs germek için motive edildim.
8-Bilgi ve becerilerimi uyguladım.
9-Hayatımmdaki şükür oranını arttırdım.
10-Yapabileceğim şeyleri arttırdım ve daha sonra potansiyelimi geliştirdim.
11-Para veya ödül aldım ya da teşvik gördüm.
12-Başkalarını etkiledim veya bazı güçleri elimde tuttum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sürücü Güç" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sürücü Güç' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:29
Top