2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Yeme Davranışı
MAKALE #14104 © Yazan Psk.Reyhan UZUN | Yayın Şubat 2015 | 3,012 Okuyucu
Okulöncesi dönem, çocukların birçok açıdan en hızlı geliştikleri süreçtir. Bu hızlı gelişim sürecinde anne babalar, çocuklarının en iyi şekilde beslenmesini isterler. Buna dayanarak da her öğün çocukların sağlıklı beslenmelerini ve önlerine konan her şeyi sorunsuzca yemelerini beklerler. Ama bu çoğu ailede pek de mümkün olmayan bir şeydir. Çocuk yemek seçer, yemek yemeyi anneye silah olarak kullanmaya başlar, yemek yemeyi reddeder, inatlaşmalar başlar ve sonrasında da yoğun bir öfke savaşı. Son zamanlarda ailelerden en çok duyduğum ve baş etmekte zorlandıkları konulardan birtanesidir çocuklarının yemek saatleri. Evde yemek saatlerinin gerginliğe zemin oluşturmaması, karşılıklı çatışmanın başlamaması ve savaş ortamına dönen akşam yemeklerinin sonlanması için dikkat edilmesi gereken şeyler olabilir;

En önemlisi, çocuklarımızın yetişkin kadar porsiyonlarının büyük olamayacağını ve onların bizler kadar yemek yemesinin mümkün olmayacağını kabul etmekle işe başlamalıyız. Çocukların porsiyonlarını küçük tutarak işe başlamak en temelde dikkat edilmesi gereken şeydir.
Yemek yemek düzen ve rutin işidir. Aile büyükleri çocuklarına her konuda model oldukları gibi bu konuda da model olduklarını unutmamalılar. Akşam yemekleri mümkün olduğu kadarıyla bir arada, masada ve iletişim halinde yenmelidir.Beslenmek fizyolojik bir ihtiyaç olduğu kadar aynı zamanda ruhsal gelişim içinde temel teşkil eder.Ailenin bir arada olması, aynı masada toplanması karşılıklı iletişimi güçlendirir.

Çocuklar için yemek yeme davranışını gerçekleştirmenin en sağlıksız tutumu, televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yedirmektir. Ya da annenin evin içinde sürekli dolanarak, çocuğun ağzına bir şeyler tıkması sonucu çocuğunu beslemeye çalışmasıdır. Evet belki bir şekilde çocuğunuzun karnını doyurmuş oluyorsunuz ama böyle bir yemek yeme alışkanlığı hiçbir zaman sağlıklı değildir. Çocuk kendi başına yemek yemeyi öğrenemez aynı zamanda yemeğini yerken bilinçli yemek yeme davranışından bahsedemeyiz.Açlık ve tokluk farkındalığını yaşayamaz, televizyon karşısında bir şey izlerken o anda ağzına ne verseniz yiyordur belki ancak farkında değildir.

Bağırarak, tehtit ederek ya da zorla ağzına yemek tıkayarak yemek yedirmek çocuk için inatlaşmayı ve öfkeyi tetikler hale getirir. Yemekle eşleştirdiği şeyler inatlaşma ve zorlama davranışlarıdır. Dolayısıyla aslında yapmak istediğimiz şeyin tersine,bu durum çocuğun olumsuz davranışlarını pekiştirerek yemek yeme saatlerinin sürekli huzursuz bir ortama dönüşmesine zemin teşkil etmeye başlar. Onun yerine çocuğunuzun yemek yemediği yahut daha fazla yemek istemediği zamanlarda anne olarak, ne kadar zor da olsa, masadan kalkmasına izin vermek, istediği kadar yemesine izin vererek çatışmayı körüklememek en doğrusudur. Böylece yemek aracılığıyla ortaya çıkan çatışmanın ve karşılıklı güç mücadelesinin başlamadan sona ermesini sağlamış oluyoruz. Fizyolojik olarak çocuğun karnının doyması çok önemli ama, ruhsal açıdan anneyle olan ilişkide yemek yemeyi savaş konusu yapmamak daha da önemlidir.
Çocuklarınız yemek yemesini mümkün olduğu kadar diğer çocuklarla kıyaslamamaya çalışın.

Çocuklar söyleneni değil, yapılanı yaparlar. Anne baba olarak bizler onlara ayna görevi görürüz. Yemek konusundaki algıları da çoğu zaman böyle şekillenir. Sebze yemeyen ve çoğu zaman tepside, farklı zamanlarda yemek yemeyi tercih eden bir aile yapısı içinde, çocuklarında yemek yeme düzenlerinin çok rutin ve düzenli olmasını bekleyemeyiz.

Çocukların açlık-tokluk kavramlarının gelişmesi için yemek yeme saatlerine yakın karnının acıkmaya başladığını dile getirmek, ya da ‘az sonra yemek zamanımız’ gibi ufak hatırlatmalar yapılabilir. 4-5 yaşlarındaki çocukların masa hazırlamasında yardımları alınabilir, yahut yemek yemeyi eğlenceli hale getirmek için onların da hoşuna gidecek ufak süslemeler yapılabilir.
Yemek yemeyi reddeden ya da az miktarda yemek yiyen çocuğunuzu zorlayarak, bağırarak yemek yedirmek yerine masadan kalkması sağlanmalı, bir dahaki öğüne kadar karnının tam acıkmasını engelleyici abur cubura ulaşmasına engel olunmalıdır.

Çocuğun kendi başına yemek yemesine izin verilmelidir. Döküp saçması, ellerinin yağlanması ne kadar bir anne için dayanılmaz olsa da, çocuğunuzun tek başına yemek yeme davranışını taktir etmeli ve her zaman bunu teşvik edici davranışlarda bulunmalısınız. Böylelikle, çocuğunuz yemek yerken başarabilmenin mutluluğunu da aynı anda yaşadığı için yemek yemek onun için daha keyifli bir hal alacaktır.

Çocuk ruh sağlığı ve gelişiminde Ebeveyn-çocuk ilişkisi bizim için çok değerlidir. İleriki yaşantılardaki ilişkilerinin temelinin atıldığı bu dönemdeki çatışmalı ve ısrarcı tutumlar, ileride çocuğun yaşantısında duygusal problemlere yol açabileceği görülmektedir. Aşırı kontrolcü, kendi başına yemek yemesine izin verilmeyen, katı kurallar çerçevesinde yemek yedirilen ve sürekli yemek üzerinden tehtit edilen çocuklar karşıt gelme davranışını geliştirmekte ve yemek yeme problemleri artmaktadır. Çocuk kontrol edebildiği bir alan olan yemek yeme davranışı üzerinden anneyi kontrol etmek ister ve üstünlük kurmaya çalışır. Verdiği mesaj şudur aslında ‘Senin dediğin değil, benim dediğim olur, ben istersem yerim, kontrol bende’ İşte çocuklara bu gizli mesajlara fırsat tanımadan yemek yeme davranışı kazandırmalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Yeme Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Reyhan UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Reyhan UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan UZUN Fotoğraf
Psk.Reyhan UZUN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Reyhan UZUN'un Makaleleri
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Aylin AYDEMİR
► Olumsuz Duygular ve Yeme Davranışı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Yeme Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Baba Tutumları Kasım 2013
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top