2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lezzetli Et Pişirmek İçin Öneriler
MAKALE #15670 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Kasım 2015 | 6,889 Okuyucu
LEZZETLİ ET PİŞİRMEK İÇİN ÖNERİLER

Kasaptan ya da Marketten Et satın alırken mümkün olduğunca Etin Mermer görünümünde olmasını tercih ediniz. İngilizce Marbling olarak bu terim, Etin içerisinde beyaz olarak görülen yağ ve kırmızı bölümlerinin en homojen dağılmış halini temsil etmektedir.
Kasaptan Et satın aldığınızda Etinizi mümkünse dövdürmeyin. Etin içerisindeki usarenin (özsuyu) bozulması ve dolayısı ile de Etinizde Lezzet kaybına neden olursunuz.
Etinize kesinlikle önceden Tuz atmayın. Etinizi önceden Tuzlamayın. Tuz malesef Etin kendine has usaresinin (özsuyu) tamamını çeker, Etinizi kuru ve sert bir duruma getirir.
En iyisi Etinizi ızgarada pişireceğiniz zaman son anda Kaya tuzu mümkünse daha kalın granüllü bir Kaya Tuzu ile Tuzlayın. İri granüllü Kaya Tuzunu Izgaraya koyacağınız Etinizin üzerine bol dökseniz de granüllerin büyüklüğünden dolayı Tuzun çoğu ızgara ateşine düşeceği için çok Etinize tuzlu hissi vermeyen güzel bir lezzet katar. Kaya tuzu yerine iri granüllü pembemsi renkli Himalaya Tuzu Etinize ayrı bir Lezzet katar. Etleriniz servise hazır duruma gelip tabağa alındığında da isteğinize göre biraz Kaya tuzu ya da Himalaya tuzu serpilmesini tavsiye ederim.
Tavanızı ve ızgaranızı Etleri yerleştirmeden önce iyice ısıtın.

Etinizi pişirip tabağa aldıktan sonra hemen servis etmeyiniz. En az 6 - 7 dakika bekletmenizi öneririm. Nedeni Eğer Etinizi hemen servis ederseniz Eti bıçakla ilk kestiğiniz anda Etin bütün usaresi (özsuyu) tıpkı bir çorba gibi tabağa akar ve geriye hiçbir usaresi (özsuyu) kalmamış kuru ve lezzetsiz bir Et kalır. Oysa 6 – 8 dakika beklettiğiniz Etinizin özsuyu Etin içerisine homojen olarak hapsedilir ve Etinizi kesip yerken Etin heryeri Juicy denilen Lezzette olur.
Etin özsuyunu bırakmasına izin vermeyecek şekilde Yüksek ateşte, Alt ve Üstünü kahverengi tona gelecek şekilde Sote tavasında çok az yağ konularak pişirmeye Etin Mühürlenmesi işlemi denir. Önce bu Etin Mühürlenmesi işlemini yapıp sonra Izgaraya alıp, Izgarada da Yüksek derecede Etinizi pişirmeye devam ediniz bu sayede Etin Özsuyu ve Lezzeti Etin içerisinde hapsolmaktadır.
Tuzu et piştikten sonra ekleyin, Tuz etin sertleşmesine neden olur. Kırmızı et veya Tavuk eti pişirirken Deniz tuzu kullanmayın, mutlaka Kaya tuzu kullanın.
Etinizi Yoğurt suyu ile terbiye edin.Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar.

Etin terbiyelenmeden sonra en az 6 saat buzdolabında +4 ºC dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve Etin daha kolay pişmesini sağlar.

Etinizi pişirmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.Bu yöntem Etinizde bulunan fazla kanın çıkmasına ve renginin açık pembe renkte olmasını sağlar.

Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.Eti pişirirken Etin içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi çok önemlidir.
Eti fırında pişirmeniz gereken durumlarda fırını 180 ºC ye ayarlamanız doğru sonuç almanıza yardımcı olur.

Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle Etinizi pişirirken ayrıca yağ eklememeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz Etin daha Yumuşak ve Lezzetli olmasını sağlar.

Eti terbiye yaparken Kuru soğan ve Sarımsaktan, Balsamik sirkeden, Baharatlardan, Taze kekik ve Defne yaprağından, Yoğurt ve Zeytinyağından yararlanabilirsiniz.

Eti Tavada, Tencerede veya Sacta kavururken Tava, Tencere ve Sacın kenarlarında oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile Et kavurmasından uzaklaştırın.

Kalın dilimlenmiş Etleri Tencerenin veya Tavanın kapağı kapalı olarak pişirin.Bu yöntemle kalın etleri Mangalda pişirmek isterseniz, Mangalın üzerinide bir kapak ile kapatın ve Etinizi kapaklı Mangalda pişirin.Kapağı sık sık açmayın. Unutmayın kapağı her açışınızda pişirme sürenize 5-10 dakika daha uzamaktadır.

Et pişirmede Benmari yöntemi tercih edilmelidir. Bu yöntemde Et yemeğinin bulunduğu tencere ile ateşin direkt teması önlenmis olur. Yemek tenceresi içinde su bulunan başka bir tencerenin içine konularak uygulanan bu yöntemde, içinde su bulunan tenceredeki su seviyesi yemek tenceresinin en az yarısına kadar su ile dolu olmalıdır.

Izgara Etleri servis yaparken üzerlerine bir parça Tereyağı koyarsanız,sonuç daha Lezzetli olur.

Kolay hazırlayabileceğiniz bir Marinasyon : 1 kg Et için 3 adet kuru soğanı çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir bezin içine koyun ve Soğan suyunu bir kabın içinde toplayın.
Aynı kabın içine bir miktar Zeytinyağı, çok az Balsamik sirke ile birlikte Kekik ve Defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin çok daha Yumuşak ve çok daha Lezzetli olacağını göreceksiniz.

1,5 cm den daha ince dilimlenmiş Et pişerken kurur ve sert bir hal alır. BU nedenle Et satın alırken Etinizin 1,5 cm den daha ince dilimlenmiş olmamasına özellikle dikkat edin.

Antrikot, Biftek, Pirzola gibi Etlere farklı bir tat katmak için pişirmeden önce Yarım çay bardağı Süt, Yarım çay bardağı Soğan suyu ve Yarım çay bardağı Zeytinyağı karışımında Marinasyona tabi tutun. Marinasyon sırasında Etlerinizin üzerini Aluminyum folyo ile kapatın ve en az 5 - 6 saat buzdolabında +4 ºC dinlenmesi için bekletin.

Mangalda pişirdiğiniz Etlerinize Duman kokusunun ve Duman tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir Elma ya da bir parça Limon kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap Biberiye de Etinize farklı bir tat katabilir. Ama bu Tadın ve Kokunun çok baskın olmaması için Biberiyenin Etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gereklidir.

Birkaç diş soyulmamış Sarımsağı hafifçe ıslatıp Mangal kömürünün üzerine pişmenin son 2-3 dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın Aroması da Etlerinize ve hatta Izgara edilen sebzelerinize de Muhteşem bir Aroma ve Lezzet katacaktır.

Beslenme Uzmanları, Etleri yumuşatmak için de Limon suyu ve Balsamik sirkeyi önerirler. Sert etler bile az miktarda Balsamik sirke Limon suyu eklenerek pişirilirse, hem daha yumuşak ve hem de daha Lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
Dana eti alırken mutlaka az yağlı ve et yağının beyaz ve sert olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü sığır ne kadar yaşlanmışsa, yağının rengi de o kadar sararır ve yağı yumuşak bir hal alır.
Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atınız. Göreceksiniz ki, Etiniz daha çabuk pişecektir.

2,5 cm kalınlığındaki Antrikot, Pirzola, Biftek ya da T - bone pişirecekseniz öncelikle Izgarayı iyice ısıtın ve etleri yerleştirdikten sonra, sıcaklığı orta seviyeye yaklaşık 70ºC a getirin. Etinizin bir yüzünü 7 - 8 dakika pişirin (Buna Etin Mühürlenmesi denir) ve Etinizin diğer tarafını çevirin. Eti sadece bir kez çevirmeye dikkat edin. Diğer yüzünü 9 - 12 dakika kadar pişirirseniz normal, 12 - 15 dakika bekletirseniz de çok pişmiş Biftek hazırlamış olursunuz.

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hem de daha rahat kesilir.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı Balsamik sirke koyarsanız, Etleriniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır.

Kırmızı Et, Tavuk etine göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer Etinizi fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının üste gelmesine dikkat edin.
Yemek Tariflerinden yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, Un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın.

Pişireceğiniz parça Et sertse, daha önceden Balsamik sirke ve Zeytinyağıyla ovarak bir gece ya da 8 saat buzdolabında + 4 ºC de bekletirseniz Etiniz hem daha yumuşak olacak hem de daha Lezzetli olacaktır. Daha kısa zamanda da pişecektir.

Daha lezzetli bir yemek için Etlerinizi mutlaka terbiye etmelisiniz. En basit olarak Zeytinyağı, Balsamik sirke, Tuz (Mutlaka Kaya Tuzu kullanın Deniz Tuzu kullanmayın) ve Karabiber ve Kekik ile Etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu marinasyon işlemi Etlerinizin hem Lezzetli hem de Yumuşak olmasını sağlar.

Bifteğiniz 4 cm. den kalın ise mutlaka üzerine bıçak ile küçük yarıklar açın. Bu şekilde sıcaklık Etin içine de nüfuz ederek Etinizin daha kolay pişmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bu şekilde Biftek pişirirken Bifteğiniz içine doğru kıvrılmaz.

Köftelerinizin daha lezzetli olması için, Köfteye ekleyeceğiniz Kabuksuz bayat ekmek içlerini ılık et veya tavuk suyunda ıslatınız.Elinizle sıkıp iyice süzünüz ve Köfte yapacağınız kıymaya ekleyiniz.
Afiyet olsun.

Sağlıklı günler dileği ile...

Uzman Dr.Ali AYYILDIZ - Veteriner Hekimi - İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.(Ph.D.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lezzetli Et Pişirmek İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lezzetli Et Pişirmek İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top