2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller
MAKALE #16456 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Nisan 2016 | 108,227 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
DİYETİSYENE GİDERKEN HANGİ TAHLİLLER YAPILMALIDIR?

Kilo vermek veya almak için diyetisyene gelmeden önce mutlaka dahiliye doktoruna muayene olunmalıdır. Dahiliye muayenesinde kişiye gerekli kan tahlileri yapılır. Beslenme programı hazırlanırken en önemli kriterlerden biri kişinin kan değerleridir. Örneğin kişinin kan tahlili sonuncunda insülin direnci çıkar ise kişinin beslenme programı hem zayıflamaya hemde diabete uygun olmalıdır. Dahiliye muayensinde tahliller kişinin yaşı,hastalıkları, kilosu, ailenin hastalık öyküsü gibi birçok kriter göz önüne alınarak yapılır. Tahlil sonuçlarına göre gerekli durumda dahiliye doktoru tarafından ilaç veya takviye vitaminler verilebilir.

Dahiye doktorunun istediği tahliller arasında olan, genel olarak beslenme ile ilgili testlerin bir kısmı aşağıdaki gibidir:

Açlık-Tokluk Glikoz: Genel olarak öğün öncesi ve öğün sonrası diye nitelendirilen açlık ve tokluk kan şekerine bakarak, bireyde şeker hastalığı (diyabet) olup olmadığı hakkında bilgi verir.

İnsülin-Kortizol: Bu hormon testleri bireyde kilo verememe veya kilo vermede bir baskılanma söz konusu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

İnsülin direnci: Kişinin şeker hastalığına yatkınlığını gösterir. Sürekli tatlı ve yemek krizlerinin nedeni insulin değerinizin yüksek olmasından kaynaklı olabilir.

HDL-LDL-Trigliserid-Total Kolesterol: Kandaki yağları gösterir ve bireyin beslenme programı düzenlenirken yağ miktarı bu bulguya göre kısıtlanır.

TSH-Serbest T3-Serbest T4: Bu hormon testleri “Tiroid Fonksiyon Testi” olarak bilinir ve bireyin metabolizması hakkında bilgi verir. Troid hormonlarındaki dengesizlik kilo alma,aşırı zayıfama halsizlik, kabızlık, aşırı terleme, saç dökülmesi gibi birçok sıkıntıya neden olabilir.

ALT-AST: Karaciğer fonksiyon testidir, bireyin karaciğer yağlanması olup olmadığı hakkında bilgi verir. Duruma göre karaciğer koruyucu veya rahatsızlığına uygun beslenme programı düzenlenir.

Bilirubin-Kreatinin: Böbrek fonksiyon testidir. Hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak gerekli beslenme tedavisi uygulanır.

Ürik Asit: Böbrek fonksiyonlarıyla ilgili olup, yükesek çıkması gut hastalığı ile alakalı olabilir.

Fe-B12-Hemoglobin-Hemogram: Bu bulgular demir eksikliği, kansızlık, B12 vitamini ve kan değerleri ile ilgili sonuçları değerlendirir.


D vit: Özellikle kış aylarında ofis ortamında çalışan kişilerde düşük çıkabilir. Düşüklüğü kilo alma, halsizlik, depresyon ve diabete yatkılık oluşturabilir.

Diyetisyen Kontrolünde Beslenme Programı Tüm bu bulgular göz önünde bulundurularak diyetisyen tarafından bireyin ulaşabileceği hedefler belirlenmeli; yaşam tarzına ve sağlık durumuna uygun, yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.



SAKIZ ÇİĞNEMEK ZAYIFLATIR MI?

1-Araştırmalar, sakızın kilo kontrolünde yardımcı olduğu, odaklanmayı, uyanıklılığı ve konsantrasyonu arttırdığını gösteriyor.

2-Ucuz ve düşük kaloridir. Şekerli sakız yaklaşık 5-10 kaloridir.
3-Atıştırmayı azaltır.
4-İştah kontrolünde yardımcı olur.
5-Ara öğünden önceki üç saatlik zaman diliminde bir saat arayla 15 dakika sakız çiğneyen yetişkinler, hiç sakız çiğnemeyenlere oranla ara öğünlerinde 36 kalori daha az yedikleri görülmüştür.
6-140 kalorilik çikolatalı kurabiye yerine 2 parça 20 kalorilik sakız çiğneyerek 120 kalori kazanç sağlayabiliriz.
7-Uzmanlar sakız çiğnemenin 3 saatte 11 kalori yaktığını belirtiyor.
8-Gerginliği ve stresi azaltıyor, bir çok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek için sakız çiğniyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     38 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Diyete Başlamadan Yapılması İstenen Tahliller Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top