2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflık: Zayıflık Nedir? Zayıflığın Zararları, Tedavisi ve Kilo Alma İçin Öneriler
MAKALE #5440 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Eylül 2010 | 49,793 Okuyucu
ZAYIFLIK

Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır. Zayıflıkta vücuttaki yağ oranı çok azdır. Bu durum uzun süre enerji dengesizliği ( yetersiz enerji alımı) sonucu oluşur. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması ile zayıflık ortaya çıkar.
-Tüketilen yiyeceklerin kalite ve miktar yönünden yetersizliği
-Genetik faktörler
- Dolaşım bozukluğu
-Enfeksiyonlar
- Parazitler
-Hormanal dengesizilikler (troid hormanlarının fazlalığı)
-İştahsızlık
-Ağır işte çalışmak ya da fazla aktif olmak
- Ev ortamında düzenli yemek yeme alışkanlığın olmaması.
- Çok yoğun çalışmak ve yemek yemeye zaman ayrılmaması.
- Fazla sinirli olmak da zayıflık nedenidir. Duygusal dünyanın değişmesi bazı kişilerde iştah açıp şişmanlığa neden olurken bazıları içlerine kapanıp, üzüntüden yemek yiyemez duruma gelirler.
- Sindirim sistemi bozukluğu; Bağırsak sisteminin hızlı çalışıp, ishale neden olması da zayıflamaya neden olur. Spastik kolon hastalığı olanlarda barsak spazmları, ishal ve kabızlık atakları mide-barsak sisteminin düzenini şaşırtır.
-Yemek hazırlamaya üşenmek
-Sigara kullanmak; Sigaradaki nikotin maddesinin iştah kapatıcı ve metabolizmayı arttırıcı etkisi vardır. Kilo almak isteyen bir kişi sigara içmeyi mutlaka bırakmalıdır.

ZARARLARI

-Ciltte kırışıklık: Aşırı derecede zayıflık cildin kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Çünkü yeterli beslenilmediği için cildi canlı tutan E ve C vitaminleri alınamıyor, bunun yüzünden cilt beslenemiyor, gerekli nemi besinlerden ya da sıvılardan alamadığı için cilt kırışık görünüyor. Ayrıca ciltte kuruluk, gevşeklik diğer olumsuz etkilerdendir.
Baş dönmesi; Özellikle ani kalkışlar da göz kararması ve baş dönmesi meydana geliyor. Yeterli ve dengeli beslenilmediği için dolaşımdaki kan, ağırlığını hayati organlarda yoğunlaştırıyor. Ani kalkışlar ve hareketlerde baş dönmesi ve göz kararması ortaya çıkıyor.
Anemi: Kansızlık, yetersiz beslenmenin getirdiklerindendir.
Adet düzensizliği:Yine metabolizmanın hızlı çalışmasına ve dengesiz beslenmesine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor. Özellikle tiroid hormonlarının fazla salgılanması durumunda zayıflıkla birlikte adet düzensizliği en sık görülen belirtilerden.
Nabız atışında bozukluk: Bredikardi ve taşikardi, yani nabız atışının hızlı ya da yavaş olması zayıflığın etkilerinden.
-hareket yeteneği azalır.
-Çocuklarda ve adolasanlarda büyüme geriliğine neden olabilir.
-Çalışma verimini düşürür.
- Kötü görünüm ve uygun kıyafet bulamak zorlaşır.
- vücudun dış etkilere ve hastalıklara karşı direnci azalır.
-enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder.
-Hastalıkların iyileşmesi uzun sürer.
- zayıf kişilerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için soğuk havalarda vücut ısısının denetimi zor olur.
-Çabuk yorulur.
-Aşırı zayıflık yaşam süresini kısaltır.

ZAYIFLIKTA TEDAVİ

Zayıf kişinin şişmanlatılması bir ekip işidir. Bu ekipte doktor, diyetisyen ve gerekirse psikolog vardır. Dahiliye uzmanı veya endokrinoloji uzmanı zayıf kişinin ilk değerlendirmesini yapma, zayıflığa sebep olabilecek hormon hastalıkları, şeker hastalığı, iç guatr ve metabolizma hastalıklarının olup olmadığını bulmak ile sorumludur. Bu hastalardan tiroid tetkikleri, açlık kan şekeri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları istenmeli, demir eksikliği ve kansızlık araştırması yapılmalıdır. Testler sonucu tespit edilen hastalıklara yönelik tedavi edici önlemler alınmalıdır; gerekirse ilaç tedavisi yapılmalıdır. Eğer hormonal nedenlerden dolayı zayıflık meydana gelmişse, hormon tedavisi olmak yeterli oluyor. Parazit gibi asalaklardan dolayı ise ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılır. Parazit ya da kurt gibi asalak canlılar ortadan kaldırıldığında kendiliğinden kilo alınabiliyor.

Ancak eğer beslenmeden kaynaklanıyorsa beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekiyor. Bu durumda mutlaka diyetisyenden destek alınmalıdır. Diyetisyen eşliğinde kişinin yaşı, boyu, kilosu, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları, yaşam koşulları, iş veya ev koşulları gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak kişiye beslenme program hazırlanır. Hasta belli aralıklarla kontrollerle takip edilerek kilo alımı takip edilir.

KİLO ALMAK İÇİN ÖNERİLER

- Mutlaka sabah erken kalkılmalı ve düzenli kahvaltı yapılmalıdır.
- Sabah, öğle ve aksam yemekleri düzenli tüketilmelidir ve ara öğünlerde olmalıdır.( günde 6-8 öğün)
- Öğünlerde pilav, makarna ve börek gibi bol enerji ve karbonhidrat içeren yiyecekler mutlaka olmalıdır.
- Günde 1 avuç fındık- fıstık badem ceviz tüketilebilir.
- Çok yağlı yiyecekler ve kızartmalar hem mide bulantısına neden olabilir hem de mideden boşalması uzun sürdüğü için acıkmayı engeller.
- Günde bir kase sütlü tatlı, dondurma tüketilebilir.
- Yiyecekler tercih edilirken hacim olarak az fakat kalori ve besleyicilik açısından zengin olmalıdır.
- Yemek yerken çok sıvı ve su içilmemelidir. Mide kapasitesi hemen dolacağı için çabucak doygunluk oluşur ve bulantıyı da artırabilir.
- Yemekler uygun sıcaklıklarda tüketin. Sıcak yenmesi gereken bir yiyeceği soğuk olarak tüketmeye çalışırsanız iştahınız kapanır.
- B vitamini içeren yiyecekler iştahı artıcı özelliği nedeniyle tüketimi artırılmalıdır.
- Aralarda içecekler kullanılabilir. Şekerli limonata, kakaolu süt, ballı süt, sütlü kahve, portakal suyu gibi…
- Öğün saati geldiği zaman acıkmamış olunsa bile mutlaka yemek yiyiniz.
- Yemek yenilen ortam ve eşyaların hijyeni de iştahı etkileyebilir.
- İştahlı ve göz zevkinize hitap edecek şekilde yiyeceklerinizi hazırlayın, yerken zevk almaya çalışın
- Düzenli egzersiz yapınız. Özellikle de kas miktarını artırıcı sporlara yöneliniz
- Su için. Su besinlerin kullanılabilmesi için temel bir besin maddesidir ve kilo kazanmak ve sağlıklı olmak için bol miktarda içmelisiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflık: Zayıflık Nedir? Zayıflığın Zararları, Tedavisi ve Kilo Alma İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Zayıflık (Kilo Alamamak) Sorunu, Beslenme Tedavisi ve Öneriler : ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kilo Alamamak (Zayıflık) : Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Seçil KENAR
► Zayıflık ve Beslenme Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Çocuklarda Zayıflık Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Zayıflık da Bir Hastalıktır Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Zayıflık: Ciddi Bir Sağlık Problemi Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Zayıflık: Zayıflık Nedir? Zayıflığın Zararları, Tedavisi ve Kilo Alma İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top