2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflık da Şişmanlık Gibi Risk Taşıyan Bir Sağlık Sorunu
MAKALE #16111 © Yazan Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ | Yayın Ocak 2016 | 3,227 Okuyucu
Biz diyetisyenler, her defasında obezitenin ne denli tehlikeli bir sağlık sorunu olduğunu söylüyoruz zira Türkiye’de bu problemle karşı karşıya olan 2,5 milyondan fazla birey bulunmakta.

Öte yandan aşırı zayıflığın da sağlık açısından kişiyi tehdit ettiğini söylemek gerek: Eğer siz de zayıfsanız, kalp yetmezliği, osteoporoz oluşma riski ve demir eksikliği anemisi bakımından risk altında olabilirsiniz. Özellikle grip virüsünün yaşamı tehdit ettiği bu soğuk kış aylarında, zayıflık sorunundan dolayı immün (bağışıklık) sisteminiz güçlü olamayacağından vücut direnciniz de düşecektir. Bazı onkolojik hastalıklar (kanser türleri) zayıf bireylerde daha sık görülmektedir. Zayıf erkeklerde seksüel (cinsel) sorunlara daha sık rastlanılmakta ve zayıf kadınlarda doğurganlıkla ilgili sorunlar oluşabilmekte, hatta infertilite (kısırlık) daha sık görülmektedir. Ayrıca zayıflık, şişmanlıkta olduğu gibi kişinin özgüvenini azalttığından bireylerin sosyalleşmesini engelleyip, psikolojik sorunlar yaşanmasına yol açmaktadır.

BMI yani vücut kütle endeksi 18,5 kg/m²’den az olan bireyler, zayıf olarak değerlendirilir ve kilo almak için diyet uzmanlarıyla görüşmeleri gerekir. Peki diyet uzmanıyla görüşme sürecinde yeme davranışımızda ve yaşamımızda ne gibi değişiklikler yapmanızı öngörüyoruz?

Sıvı tüketiminizi kontrol altına almalısınız: Her gün diyetisyeninizin önerdiği miktarda ve ortalama 1,5 ila 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Ancak gereğinden fazla su tüketimi midede doygunluk hissini arttırır ve siz farkında olmadan ihtiyacınızdan daha az besin tüketmiş olursunuz.

Kullanıyorsanız sigarayı bırakmalısınız: Sigaranın iştahı kapattığı ve sigaradaki nikotin maddesinin bazal metabolizma hızını artırıcı etkisi olduğu öteden beri bilinmektedir.

Spor yapmalısınız: “Ağırlık çalışma” gibi kas artışını sağlayacak sporları tercih edebilirsiniz, fakat bu konuda bir uzman desteği almayı ihmal etmeyin.

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz:
Elinizin altında kuru meyve bulundurun: Kuru meyvelerin enerji değerleri yüksek olmakla birlikte diyet lifi (posa), vitamin ve mineral içeriği bakımından oldukça zengindir.
Sütlü tatlı tüketmeyi ihmal etmeyin: Sütlü tatlılar, protein ve kalsiyum alımınıza katkı sağlarken, kilo almanız için de gereksinimiz olan enerji için iyi bir destekleyicidir.
Kahvaltıda çay yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da süt tercih edin: Taze sıkılmış meyve suları vitamin deposudur, immün (bağışıklık) sistemini güçlendirmenize yardımcı olur. 1 büyük bardak taze sıkılmış meyve suyunun enerji değeri 3 ila 5 porsiyon meyveye karşılık gelebilmektedir.
Ara öğünlerde süt veya yoğurdun içine reçel, bal veya pekmez ekleyerek tüketin: Günlük kalsiyum ve protein alımını sağlamak ve sağlıklı beslenmek adına gün içerisinde ortalama 3 ila 6 porsiyon süt, yoğurt, ayran ya da kefir tüketmelisiniz.
Asitli ve gazlı içecekler yerine ev yapımı limonata ya da meyve suyu tercih edin: Bu yolla doğal ve sağlıklı beslenmiş olacaksınız. Limonatanıza, kompostonuza bal veya pekmez ilave etmeyi unutmayın.
Tüketeceğiniz yağın türüne dikkat edin: Tereyağı tüketmek yerine, sağlıklı beslenmenizi sağlayacak, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağları tercih edin. Etli yemeklere, ilaveten yağ eklemenize de gerek yok.
Mutfağınız temiz ve rahatlatıcı olsun: İştah durumu, psikolojik etmenlerden etkilenir. Stresli bir ortamda yemek yemek size keyif vermeyecektir.
Hekim ve diyetisyeninize danışarak enteral beslenme ürünleri kullanabilirsiniz: Enteral ürünler iyi birer ara öğün seçeneği olabilir. Bu ürünler günlük aldığınız enerji, protein, karbonhidrat ve yağ miktarına katkı sağlamış olacaktır.
Ana öğünlerde içecek tüketmeyin: İçecekler mide kapasitesinin büyük kısmını kaplayarak, bireye tokluk hissi verir ve kısa sürede doygunluk yaşamanıza yol açar. Su ya da diğer içecekleri, ana öğünlerden ortalama 30 ila 45 dakika önce ya da 30 ila 45 dakika sonra tüketebilirsiniz.
Salatalarınızı zenginleştirin: Salata gerekli diyet lifi (posa), vitamin ve mineral alımınıza katkı sağlar. Salatalarınızın içine zeytin, zeytinyağı, ceviz, peynir ve haşlanmış yumurta ekleyebilirsiniz.
Enerji ve besin ögesi içeriği yoğun olan besinleri tercih edin: Diyetisyeninize danışarak, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar; kuru meyveler, sütlü tatlılar, malt içecekleri, evde hazırlanmış kekler, tahin ve pekmeze günlük diyetinizde yer verebilirsiniz.

Dahası için diyetisyenle görüşmekten çekinmeyin.

Kilo aldırıcı ayran tarifi

2 Porsiyon İçin Malzemeler:
1 su bardağı ev yapımı yoğurt veya kaymaklı tava yoğurdu
1 su bardağı tam yağlı süt
Toz kişniş ve kırmızı pul biber
İyotlu sofra tuzu

Hazırlanışı:
1 su bardağı ev yapımı yoğurdu, 1 su bardağı tam yağlı sütü, kırmızı pul biberi ve toz kişnişi blendera alın ve çırpmaya başlayın. Tuzunu takribi 1 bıçak ucu olacak kadar ayarlayın ve karışıma ekleyin. Damak zevkinize göre, üzerine bir tutam nane serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflık da Şişmanlık Gibi Risk Taşıyan Bir Sağlık Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol YILDIZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın Makaleleri
► Zayıflık: Ciddi Bir Sağlık Problemi Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Zayıflık (Kilo Alamamak) Sorunu, Beslenme Tedavisi ve Öneriler : ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Çocuklarda Zayıflık Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Zayıflık da Bir Hastalıktır Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Zayıflık ve Beslenme Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Kilo Alamamak (Zayıflık) : Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Seçil KENAR
► Şişmanlık ve 7-Keto Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Zayıflık da Şişmanlık Gibi Risk Taşıyan Bir Sağlık Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top