2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hangi Besinler Size Zarar Veriyor, Öğrenmek Elinizde!
MAKALE #16804 © Yazan Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ | Yayın Haziran 2016 | 9,132 Okuyucu
Söz gelimi inek sütü veya yoğurt gibi bazı besinleri tükettiğinizde, o besin başınızı ağrıtıyor, ödem'e, şişkinliğe sebep oluyor ya da sizi yorgun, bitkin, halsiz düşürüyor olabilir. Ayrıca eklemlerde ağrı, kaslarda güçsüzlük, uyku kalitesinde düşme, ciltte kuruma ve pullanma, barsak alışkanlıklarında değişme, gaz ve kilo alma problemlerine de neden olabilir.

Parmak ucunuzdan alınan bir damla kan ile besin intolerans testi yaptırarak hangi besinlerin vücudunuza zarar verdiğini öğrenebilirsiniz.

Besin İntolerans Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Vücut yağ yüzdesi artışı ve tatlı istekleri gibi sorunlar yaşıyorsanız sizin de besin in-toleransınız olabilir. Bu yüzden zayıflama programınıza başlamadan önce mutlaka BİT yaptırmalısınız ve size dokunan besinleri tespit ederek diyetinizi ona göre düzenlemeniz gerekmektedir.

Vücudunuz siz farkında olmadan bazı besinlere karşı tepki veriyor olabilir. Son derece masum gözüken bir besin türü, sindirim sisteminizde problem oluşturuyor ve sindirilmeyen besinler immün sisteminizi, aynı bir virüs veya bakteri gibi savunma sisteminizi tetikleyerek sizi hasta ediyor ya da kilo almanıza sebep oluyor olabilir.

Besin in-toleransı testi, parmak ucunuzdan alacağımız bir damla kanı inceleyerek vücudunuzun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunu tespit eder ve sonuca göre uygulamanız gereken beslenme programını oluşturmada yardımcı olur.

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarısında besin intoleransı vardır; 1 milyar kişide tanısı konmuş besin intoleransı vardır ve WHO bu sayının 2015 yılında 2,5 milyara ulaşacağını öngörmektedir.

“Besin alerjisi” ile “besin intoleransı” karıştırılmamalıdır!

Besin alerjisi, besini tüketir tüketmez anafilaksi’ye kadar gidebilen çeşitli belirtiler ortaya çıkar ve IgE antikorlarının yükselmesi ile bilinir. Bu besin intoleransı değildir. Gecikmeli besin alerjisi olarak da bilinen besin intoleransında belirli bir besinin tam olarak sindirilememesi ile daha uzun sürede ortaya çıkan IgG antikorları yükselir.
Besinin alınmasından şikayetin oluşmasına kadar saatler hatta günler geçmesi, tüketilen besin ile şikayetin ilişkilendirilmesini son derece zor hale getirir. Örneğin sabah içtiğimiz bir bardak sütün intolerans etkisi, akşam yorgunluk, şişkinlik veya daha birçok rahatsızlık olarak ortaya çıkabilir. Problemi yaşayan kişi, gün içinde birçok yiyeceği tükettiğinden, bu rahatsızlığı içtiği süte bağlamada zorluk çeker. Besin intoleransı olan kişiler, yıllarca ne yapacaklarını bilmeden normal hayat ve aktivitelerinde sıkıntı yaşayabilir hatta bazı vakalarda çalışamaz hale bile gelebilirler.

BİT’nde bulunan antikorlar bu besinlerle vücudumuzun ne kadar sık temas ettiğinin de bir göstergesidir. Dolayısıyla bu besinlerden bir müddet (2-12 hafta gibi) kaçındığınızda tespit edilmiş olan antikorların da hızla azalacağı açıktır. Vücuda dokunan besini sürekli almaktaysak ve immün sistemi sürekli reaksiyon göstermekte, dolayısıyla immün sistemi sürekli baskı altında kalmaktadır. Aldığımız besin vücudumuz tarafından düşman olarak tanımlanır ve sürekli savunma hali vücudumuzu güçsüz bırakır. Uzun bir süreçte kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Obezite ve kilo verememe,
Baş ağrısı ve migren
Kriptojenik ödem,
Gaz, şişkinlik, mide krampları, epigastrik ağrılar, kabızlık ve ishal şikayetleri,Akne, kaşıntı, nörodermatit ve kronik egzama gibi dermatolojik sorunlar,
Oral aftlar, Crohn’s hastalığı, IRS,
Kronik yorgunluk,
Romatizmal hastalıklar,
Depresyon ve uyku bozuklukları
Astım, solunum yollarına dair hastalıklar, kronik farenjit, sürekli nezle,
Otistik spektrum bozukluğu

gibi birçok hastalığa yol açabilir. İlgili besinler vücut savunma sisteminin düşmanı haline gelerek, bedeni yıpratır.

Her besin, her insanda aynı etkiyi göstermez. Sağlıklı olarak bilinen bir besin, kimi insanlarda son derece olumsuz etkilere yol açabilir. Örneğin herkesçe ödem atıcı olarak bilinen maydanoz, bazı insanlarda ödem yapabilir veya çok sağlıklı bilinen brokoli, bazı insanlarda yıllarca bilinen kilo sorunlarının sebebi olabilir…

Bir an gelir ki tatlı krizine gireriz!

Pankreas ve mide enzimlerindeki problemler geçici barsak sendromu veya bağırsak mantarı gibi birçok sebep, yediğimiz besinlerdeki proteinlerin aminoasitlere parçalanmadan barsaktan emilmelerine neden olur. Oluşan enflamasyon sonucunda immün sisteminiz, aynı bir virüs veya bakteri gibi savunma sistemini harekete geçirir. Bunun sonucunda vücutta bir takım reaksiyonlar meydana gelir. Beyindeki serotonin salgısı azalır, depresyon tetiklenir ve şekerli yiyeceklere olan şiddetli istek oluşur. Şekerli yiyecekleri yemek geçici bir rahatlık sağlasa da sonrasında oluşan ensülin artışı hemen sonrasında tekrar şekere istek doğurur. Bu reaksiyonlar bizi kilo vermeyi imkansız hale getiren kısır döngü içine sokar.

Besin intoleransının olması metabolizmayı yavaşlatır ve yavaş bir metabolizma da siz az miktarda ve düşük enerji değerli besinler tüketseniz de vücutta yağlanmaya ve obeziteye yol açacaktır.

Besin intoleransı testleri

BİCOM 2000 BİT
Cambridge BİT
PinnerTest
YorkTest™
İmuPro


Besin takviyesi kullanmalı mı?

İmmün sistemi üzerinde etkili olan doğal bitkisel besin takviyeleri de bu dönemde önem kazanıyor. Bu tip besin takviyelerini tabii ki diyetisyeninize danışarak kullanmalısınız. İmmün sisteminizin güçlenmesini sağlayacak vitamin, mineral ya da besin takviyelerinin de kişiye özel olarak belirlenerek alınması oldukça önem taşımaktadır. Dahası için diyetisyeninize danışmaktan çekinmeyiniz, sağlıklı günler…

Sağlık Kurumları İşletmecisi, NLP Uygulayıcısı, Bireysel Koç ve Diyetisyen
Şenol YILDIZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hangi Besinler Size Zarar Veriyor, Öğrenmek Elinizde!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol YILDIZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hangi Besinler Size Zarar Veriyor, Öğrenmek Elinizde!' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:43
Top