2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eylül Ayında Hangi Meyve ve Sebzeleri Tüketmelisiniz?
MAKALE #20749 © Yazan Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ | Yayın Eylül 2019 | 2,045 Okuyucu
Eylül ayında sağlıklı beslenmenin yolu daha lezzetli, besin içeriği zengin, zirai ilaçlar ve hormonlardan uzak besinleri seçmekten geçmektedir.

Doğal tarım kaynaklarının değişmesi, seracılığın gelişmesi, ithal ürünlerin artması ve besinleri işleme yöntemlerinin gelişmesi; ekolojik tarımı, hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile ne yazık ki unutturmuş durumdadır. Günümüz dev marketlerinde neredeyse tüm meyve ve sebzeleri raflarda sağlıksız olduğu kadar lezzetsiz şekilde dört mevsim görmekteyiz.

Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa Eylül ayında besin değeri daha yüksek, daha ucuz, daha lezzetli ve muhtemelen kimyasal içeriği daha düşük aşağıdaki besinleri Diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz:

Eylül ayı meyveleri

Armut
Erik (Mürdüm)
Ejder Meyvesi (Pitaya)
Hünnap
İncir
Karpuz
Kavun
Kızılcık
Şeftali
Üzüm

Bu meyveleri, diyabet, insülin direnci ve tiroid hastalıklarınız yoksa Eylül ayı dışında da reçel yaparak Diyetisyeninizin önereceği ölçüde tüketebilirsiniz.

Eylül ayı sebzeleri

Bamya
Barbunya
Biber (Çarliston)
Biber (Dolmalık)
Biber (Salçalık Kırmızı)
Biber (Sivri)
Börülce
Domates
Fasulye
Havuç
Kabak
Mantar
Patlıcan
Salatalık
Turp (Kırmızı)
Yeşil yapraklı sebzeler ve otlar (Biberiye, Fesleğen, Dereotu, Kıvırcık, Maydanoz, Nane, Pazı, Reyhan, Semizotu, Taze Soğan, Tere)
Ekmek yerine geçen sebzeler (Mısır)

Bu sebzeleri, Diyetisyeninize danışarak mevsiminde dondurmak koşuluyla Eylül ayı dışında da tüketebilirsiniz. Eğer hipertansiyonunuz, tiroid ve böbrek hastalıklarınız yoksa konserve edilmiş şekilde tüketebilirsiniz.

Eylül ayında taze meyve ve sebze seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Marketten veya pazardan sebze ve meyve alırken meyvelerin iri ve gösterişli olanlarını seçmek yerine; küçük ve düzgün görünümlü olanlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kısmen de olsa çürüksüz, pörsümemiş, sulu, geleneksel şekilde kendine has kokusunu kaybetmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.

Yeşil yapraklı sebzelerin ve otların yaprakları bol ve canlı; patatesin nodüllenmemiş, yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları; fasulyenin ise kırıldığında gevrek ses çıkartan ve kılçıksız olanlarını tercih etmenizi öneriyorum. Eylül ayında uygun miktarda su tüketerek sıvı dengenizi sağlamayı unutmayın.

Eylül ayının sağlık, başarı, mutluluk ve huzur getirmesi dileği ile…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eylül Ayında Hangi Meyve ve Sebzeleri Tüketmelisiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol YILDIZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın Makaleleri
► Meyve Diyetleri Dyt.Seçil KENAR
► Antioksidan Deposu Meyve Sebze Dyt.Yusuf YAŞAR
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Demirhindi : Faydaları Saymakla Tükenmeyen Meyve ÇOK OKUNUYOR Dyt.Gülşen LÜKEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Eylül Ayında Hangi Meyve ve Sebzeleri Tüketmelisiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:14
Top